reklama
Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty
Chlazení a skříně
Ostatní
Periférie
Procesory
Storage a RAM
Základní desky
O nás  |  Napište nám
Facebook  |  Twitter
Digimanie  |  TV Freak
Svět mobilně  |  Svět audia

Téma: PC pro hraní her v ceně 27 500 - 30 000 Kč

aeliren (7)|28.9.2016 21:21
Zaměření pro : hraní her

Platforma: Intel
Operační systém: Windows
LCD monitor: bez LCD

Poznámky a periferie:
Zdravím, snažím se poskládat nové herní pc a chtěla bych se zeptat, je-li tato sestava dobrá:

https://www.czc.cz/d67h8t3378gnrami7cidsv9v88/seznam

S cenou bych se ráda vešla do 30.000 Kč. Ráda bych, aby bylo pc schopné rozjet nové hry na nejvyšší detaily (i nějaké ty budoucí nové hry), a aby zvládalo např. i LabVIEW. Prosím tedy o Vaše názory, jak by si s tímhle úkolem tato sestava poradila, příp. potom jestli se vyplatí investoval do i7.
Děkuji!
Donald64 (702)|29.9.2016 01:00
Pokud je počítač určený čistě pro hry, tak se do i7 příliš investovat nevyplatí. Jestli na tom však hodláš streamovat, renderovat videa apod., tak by se to vyplatit mohlo.
Procesor bych vzal spíše i5-6500, myslím, že 6600 se cenově tolik nevyplatí. Zdroj by měl určitě stačit i RM550x. Značku Kingston skutečně nemusím, osadil bych dle mého názoru lepší alternativy SSD Samsung 850 Evo a RAM Crucial Ballistix Sport. Pokud bude PC hodně a často vytěžovaný, popřemýšlel bych i o tomto chladiči Scythe Ninja 4. Jinak proti této sestavě nic nemám, je vidět, že se ve skládání PC určitě trochu pohybuješ.

P.S.: Na zvážení je i podstatně výkonnější, ale i dražší GTX 1070
aeliren (7)|29.9.2016 09:21
Chci jen hrát a občas i pracovat :) Často vytěžovaný zas tolik nebude. Plánuju hrát spíš lehce po večerech. Řekněme tak 30 hodin týdně? Na to by ten "můj" chladič stačil? Případně co tento https://www.czc.cz/coolermaster-hyper-212-evo/99858/produkt ?
Zdroj jsem vybrala RM650x protože byl jen o 200 Kč dražší, než tento. Což mi přišlo fajn :)
A věř, že GTX 1070 (klidně i 1080 :)) jsem chtěla, ale už je opravdu o dost dražší. Takže zatím musí stačit tato.

Každopádně moc děkuju za radu!
Donald64 (702)|29.9.2016 12:17
Víš, on ten tvůj chladič je naprosto vpořádku, určitě bych ho za ten CoolerMaster neměnil. To byl jen takový návrh, kdyby se PC hodně vytěžoval, tak by bylo fajn procesoru trochu snížit provozní teploty, ale samozřejmě ti Fera3 bude stačit.
Jinak pokud uvažuješ takto, tak za dalších 200Kč je 750W, ale není to potřeba, jelikož tvoje sestava si nevezme více jak 300W a osazovat zbytečně silný zdroj, který potom nebude vytěžovaný nemusí být vždy výhodné, jelikož zdroje mají o trochu menší účinnost při malém vytížení, ale jistě ho tam osadit můžeš, chyba to určitě není.
aeliren (7)|29.9.2016 12:40
Dobře, koupím slabší zdroj a nad chladičem ještě popřemýšlím, děkuju.

A ještě jedna (asi stupidní) otázka. Jaký je hlavní rozdíl mezi těmito dvěma kartami?
https://www.czc.cz/msi-geforce-gtx-1060-armor-6g-oc-6gb-gddr5/195870/produkt
https://www.czc.cz/msi-geforce-gtx-1060-gaming-x-6g-6gb-gddr5/194879/produkt
Donald64 (702)|29.9.2016 16:42
Určitě to není stupidní otázka, právě naopak. Nekupuješ něco jen proto, že to vypadá hezky a má to dobrou cenu, ale skutečně chceš vědět, zda to, co kupuješ, je dobré. Pokud se na to tak zběžně podívám... Dražší verze má o 50MHz vyšší takt na jádře a o 100MHz vyšší takt na pamětech. Zároveň má na chladiči více heatpipe a i o něco jemnější žebrování, takže bude lépe odvádět teplo, což možná při zvýšených taktech bude ve výsledku stejné. Dále má backplate, díky čemuž se karta nebude prohýbat, ale na druhou stranu je o 280g těžší. Ten výkon navíc bude v řádech několika %, ale samozřejmě se dá zvolit režim, díky které budu běžet na takřka stejném výkonu, jako levnější model, avšak s lepšími provozními vlastnostmi. Rozdíl je tedy hlavně v trochu lepším chlazení a menším nárůstu výkonu.
aeliren (7)|29.9.2016 21:22
Aha, takže i když zvolím levnější variantu, výkonově na tom bude pc cca stejně?

Ještě jednou děkuju. Jsem moc ráda, že mi někdo poradí. Nerada bych sestavila pc, jehož komponenty by spolu neseděly a bylo by na prd :)
Donald64 (702)|29.9.2016 22:03
Rád jsem pomohl :)
Ano, bude tam rozdíl tak maximálně 3% výkonu předpokládám, takže ta levnější varianta je naprosto v pohodě.
Jinak ty komponenty spolu seděly dobře už na začátku, tohle jsou jen takové kosmetické úpravy pro výběr nejlepších alternativ.
aeliren (7)|30.9.2016 08:34
Tak se zeptám ještě na něco, snad nevadí.
Bylo by hodně poznat, kdybych vzala model grafické karty s menší pamětí, tzn. jednu z těchto??

https://www.czc.cz/msi-geforce-gtx-1060-gaming-x-3g-3gb-gddr5/197495/produkt
https://www.czc.cz/msi-geforce-gtx-1060-3gt-oc-3gb-gddr5/197502/produkt

A co se týče základní desky...někdo mi říkal, že by šel spíše do dražší. Že by za tuhle cenu nemusela být dost kvalitní, a navíc že je to mATX :) Jaký je prosím tvůj názor? Bylo by lepší vybrat jinou?
Donald64 (702)|30.9.2016 10:55
Ve výkonu je rozdíl ~5%, ale u některých her dnes a možná u více her v budoucnu se bude stávat, že by tu hru grafika v pohodě utáhla, ale budeš muset hodně ubírat detaily, jelikož má karta nedostatek paměti. Pokud bys chtěla ušetřit na kartě, možná bych právě v segmentu 6-7k popřemýšlel nad rx470.

Edit:
Ohledně základky, víš je spousta lidí, kteří když jsou peníze navíc, tak raději investují do lépe vybavené základky. Já toho názoru nejsem. Jako samozřejmě to má svoje výhody, je tam mnohem větší výbava, větší softwarová podpora, třeba i větší propustnost ramdisku a podpora více grafických karet, popřípadě rychlejší M.2 slot, ale pro většinu uživatelů to nemá valný význam a nic z toho ve skutečnosti nikdy nevyužijí. Určitě zde neplatíš za kvalitu, ale za výbavu desky. Tato základka si tedy myslím, že je v pořádku. Existuje k ní i oblíbená alternativa Asus B150M, ale je to více méně to samé.
aeliren (7)|30.9.2016 14:29
Koukala jsem. Lepší zvuk, ale nemá chlazení, je to tak? A je tedy mATX v pořádku, resp. umožní procesoru turboboost?
Jinak touto bych si v ničem asi moc nepomohla že?

https://www.czc.cz/asus-b150-pro-gaming-intel-b150/184444/produkt

A ubírání na detailech se mi moc nelíbí. Přece jen chci, aby to herní pc chvíli "vydrželo" :) Takže asi půjdu do 6G verze.
Donald64 (702)|30.9.2016 14:46
Ano podporuje, našel jsem to uvedené v manuálu. Prý by to měla být čistě procesorová funkce a základka by na to neměla mít vliv, jen mě trochu vyděsilo, že to výrobce neuváděl u tohoto modelu a všude jinde ano, ale pouze jim to tam chybělo, takže se bát nemusíš :)

Formát mATX je odlišný od ATX jen v tom, že je kratší, no a právě díky tomu se tam vejde méně PCI... slotů, ale v dnešní době to už stejně málokdo využívá. Obvykle si tam dáš jen 1 grafiku a po dobu života PC tam nic nepřidáváš, a právě proto nevidím přílišný význam cpát do počítače bez podpory taktování ATX desku. Jako jsou lidé, co to zužitkují, ale já k nim nepatřím a mám dojem, že to má hodně lidí podobně. Jinak to chlazení jsem nepochopil.
aeliren (7)|30.9.2016 14:56
Super :) A měla by mít chlazenou kaskádu, což jsem u té asusky neviděla.

No tak snad už mám vše rozhodnuto a můžu pomalu kupovat. Děkuju za pomoc a za odpovědi na všechny mé otravné dotazy :D
Donald64 (702)|30.9.2016 15:09
Také má chlazenou kaskádu, akorát to má pod 1 chladičem. Jinak doufám, že bude PC nakonec vyhovovat :)