Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Zobrazené výsledky: 1 až 9 z 9

Téma: Zdroje: Výměna ventilátoru zdroje

  1. #1
    Neregistrovaný

    Tazatel: Marek Vogl

    Znění dotazu: Ahoj, potřeboval bych poradit:
    Kvůli nadměrnému hluku při hraní jsem vyměnil větrák ve zdroji Seasonic SS-500ET-F3 500W. Byl tam větrák ADDA AD1212MB-A70GL (12v, 0.33 A, 2050rpm, 80 CFM).

    Vyměnil jsem ho za Arctic F12 (12v, 0.24A, 1350rpm, 74 CFM - tolik uvádí výrobce na stránkách, u českých prodejců a v testech jsem nacházel spíš něco okolo 50-60 CFM).

    Jsem si vědom toho, že větrák běží na nižší otáčky a má nižší průtok vzduchu než ten původní ale zdroj mám ve skříni dole a tedy netahá teplý vzduch ze skříně.
    Problém je ale tento: po zapnutí PC se větrák trochu rozběhne ale po pár sekundách se zastaví a při běžném chodu (win, videa, internet) vůbec neběží. Rozběhne se až když spustím nějakou náročnější aplikaci (např. 3D hru) a když jí pak vypnu a přejdu zas k běžnému chodu tak se točí na nízké otáčky. Starý větrák běžel na nízké otáčky už od startu PC i když jsem před tím nespustil žádnou náročnější appku.
    Co se týče elektroniky tak jsem laik, ale pochopil jsem, že zdroj má nějaké teplotní čidlo, které ovládá volty, které pak pouští do větráku a ovládá tak jeho otáčky. Také vím, že každý větrák má nějakou hladinu, při které se teprve rozběhne ale po rozběhnutí pak dokáže běžet i při nižším napětí.

    Moje otázka zní: je možné používat počítač v tomto stavu, tedy mít zdroj jaksi pasivní při běžném chodu/idle, s aktivním chlazením v zátěži? Nebo hrozí, že se tam něco přehřeje, nebo mi to odpálí nějaké komponenty? Případně, je možné nějak jednoduše (zvládnu něco připájet atd.) zajistit aby ten ventilátor běžel i bez vytížení zdroje (abych nemusel při každém startu počítače nejdřív pouštět hru nebo benchmark )?

    Snad jsem svůj problém popsal pochopitelně a děkuju za všechny případné odpovědi.

    HW a SW počítače, jehož se dotaz týká: Zdroj: Seasonic SS-500ET-F3 500W
    Starý větrák: ADDA AD1212MB-A70GL
    Nový větrák: Arctic F12
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Jun 2012
    Příspěvků
    618

    Měl jsi tam dát ventilátor který má stejné, nebo o něco vyšší otáčky jako ten původní, takhle po startu při běžné činnosti jde do něj málo napětí na to aby se točil. Když zapneš hru, nebo jinak vytížíš PC, tak stoupne teplota a po vypnutí vyšší zátěže má zdroj stále vyšší teplotu a proto se ventilátor alespoň trochu točí.

    Já osobně bych takto zdroj neprovozoval, polovodiče vyšší teplotu přežijí, ale kondenzátorům se značně zkracuje životnost. Např. kondenzátor který má životnost 4000 hodin při teplotě 105°C, bude mít životnost při teplotě 85°C až 4x vyšší.

    Ten původní ventilátor má max. 2050rpm a průtok vzduchu 80,5cfm, takže bych tam koupil něco podobných parametrů, ale otáčky budeš muset dodržet tak jako tak.
    Taky bych zvážil zda neobjednat stejný ventilátor ze zahraničí, stojí kolem 30 dolarů.
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Nováček
    Registrace
    Jul 2014
    Příspěvků
    2

    Citace Původně odesláno od Fox_25 Zobrazit příspěvek
    Měl jsi tam dát ventilátor který má stejné, nebo o něco vyšší otáčky jako ten původní, takhle po startu při běžné činnosti jde do něj málo napětí na to aby se točil. Když zapneš hru, nebo jinak vytížíš PC, tak stoupne teplota a po vypnutí vyšší zátěže má zdroj stále vyšší teplotu a proto se ventilátor alespoň trochu točí.

    Já osobně bych takto zdroj neprovozoval, polovodiče vyšší teplotu přežijí, ale kondenzátorům se značně zkracuje životnost. Např. kondenzátor který má životnost 4000 hodin při teplotě 105°C, bude mít životnost při teplotě 85°C až 4x vyšší.

    Ten původní ventilátor má max. 2050rpm a průtok vzduchu 80,5cfm, takže bych tam koupil něco podobných parametrů, ale otáčky budeš muset dodržet tak jako tak.
    Taky bych zvážil zda neobjednat stejný ventilátor ze zahraničí, stojí kolem 30 dolarů.
    Díky za odpověď. Mám ale několik otázek.

    Pokud bych sehnal ventilátor, který má podobný průtok a nižší minimální napětí, tak by neměl být problém, ne? Vycházel jsem z toho, že ten zdroj má chlazení naddimenzované pro podmínky, kdy nasává teplý vzduch ze skříně (což není můj případ) a proto by o trochu slabší průtok vzduchu neměl vadit.

    Co se stane, když kondenzátory už nevydrží? Budu muset měnit celý zdroj? Zničí mi to komponenty v počítači? Dá se to vubec odhadnout?

    Ventilátor měním hlavně kvůli hlučnosti. Výrobce uvádí 38db a 2050rpm, což je ve skříní, kde mám kvalitní tiché větráky s max. 1100rpm, strašně moc. Proto není objednání nového větráku řešením, můžu tam dát zpátky ten starý
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Ventero
    Registrace
    Oct 2012
    Příspěvků
    1,270

    30 dolaru za ventilator je pekna zlodejina a davat to je pekna blbost, kdyz o tretinku vic penez koupi novej seasonic, kterej by snad stacil
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Starousedlík SHW Avatar uživatele robky
    Registrace
    Oct 2006
    Příspěvků
    3,218

    A čo pripojiť nový fan do dosky ... sám som tak niekoľko rokov prevádzkoval seasonic 500ET s Enermax Magma ...
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Jun 2012
    Příspěvků
    618

    Ventero
    Máš pravdu, napsal jsem horní hranici kterou stojí, tak nějak jsem přehlédl i to, že ventilátor měnil kvůli hlučnosti.

    EggManCZ
    No a když byl zdroj moc hlučný, byl u toho i horký? Respektive šel z něj horký vzduch? Nebo šlo příliš slyšet ložisko ventilátoru? Co se pamatuji tak tenhle seasonic byl při vysoké zátěži trochu hlučnější, ale pořád nic extrémního. Zkus se kouknout na recenzi v časopise computer 17/11, podle těch teplot co tam uvádějí bych ho nechal na pokoji, případně bych hledal ventilátor alespoň se stejnými otáčkami ať to nejede v polo pasivním režimu.
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Ventero
    Registrace
    Oct 2012
    Příspěvků
    1,270

    Jaka je konfigurace celeho PC?
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Nováček
    Registrace
    Jul 2014
    Příspěvků
    2

    Citace Původně odesláno od robky Zobrazit příspěvek
    A čo pripojiť nový fan do dosky ... sám som tak niekoľko rokov prevádzkoval seasonic 500ET s Enermax Magma ...
    Dík, to asi udělám. Nevím proč mě to nenapadlo... prostě to píchnu do desky a rychlost ventilátoru navážu přes SpeedFan třeba na teplotu CPU.

    Citace Původně odesláno od Fox_25 Zobrazit příspěvek
    Ventero
    Máš pravdu, napsal jsem horní hranici kterou stojí, tak nějak jsem přehlédl i to, že ventilátor měnil kvůli hlučnosti.

    EggManCZ
    No a když byl zdroj moc hlučný, byl u toho i horký? Respektive šel z něj horký vzduch? Nebo šlo příliš slyšet ložisko ventilátoru? Co se pamatuji tak tenhle seasonic byl při vysoké zátěži trochu hlučnější, ale pořád nic extrémního. Zkus se kouknout na recenzi v časopise computer 17/11, podle těch teplot co tam uvádějí bych ho nechal na pokoji, případně bych hledal ventilátor alespoň se stejnými otáčkami ať to nejede v polo pasivním režimu.
    Foukalo to teplý vzduch ale byl chladnější než třeba vzduch ze skříně. Ten ventilátor byl hlučnej vždycky, nevím jestli je prostě nekvalitní nebo je v něm unavené ložisko ale nepřijde mi normální aby mi zdroj takhle brutálně přehlušoval zbytek počítače. Tu recenzi asi na netu nenajdu, že? Docela bych si jí přečetl.

    Citace Původně odesláno od Ventero Zobrazit příspěvek
    Jaka je konfigurace celeho PC?
    MB: Gigabyte 970a-ds3p
    CPU: AMD FX-6350
    GPU: Gigabyte GV-N760OC-4GD
    Ramky: nějaké Corsair 8GB
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Ventero
    Registrace
    Oct 2012
    Příspěvků
    1,270

    Tak to ho tam radši připoj - rezerva tam není přílišná ... Otázka, jestli pak bude tišší, když pojede pořád na plné otáčky. Ještě bych potom, kdyby hluk moc velký byl, navrhl nějaký přepínač, který by přehazoval kontrolu mezi zdrojem a deskou: Při běžném užití by byl na zdroji a při hrách či jiné velké zátěži, jako např. komprimace videa, přepnout na desku.

    Ale to už je takový minibastlík
    Odpovídat lze po přihlášení

Podobná témata

  1. Výměna ventilátoru u zdroje
    Od Drizztcz v sekci Zdroje
    Reakcí: 9
    Poslední příspěvek: 10-03-2014, 22:11
  2. Zdroje: Výměna ventilátoru
    Od Neregistrovaný v sekci Poradna
    Reakcí: 18
    Poslední příspěvek: 12-01-2010, 18:55
  3. Výměna zdroje
    Od patell v sekci Zdroje
    Reakcí: 7
    Poslední příspěvek: 12-01-2010, 09:18
  4. Ztišení ventilátoru zdroje
    Od Jakub Doležal v sekci Modding/tuning
    Reakcí: 7
    Poslední příspěvek: 05-09-2009, 19:47
  5. Ventilátory: Výměna ventilátoru u zdroje...
    Od ...No...Name... v sekci Chlazení
    Reakcí: 24
    Poslední příspěvek: 25-12-2008, 16:21