Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

1x4GB+1x8GB DDR3 RAM

Darby (60)|11.3.2017 12:46
Zdravím.

Vlastním základní desku http://www.gigabyte.com/Motherboard/GA-B85N-Phoenix-rev-11#ov
+i7-4790K

Nyní v ní mám osazené 2x4GB RAM ([odkaz, pro zobrazení se přihlaste])

U některých her je pro mě 8GB RAM již omezujících a tak jsem se rozhodl místo jedné 4GB paměti dokoupit do slotu jednu 8GB paměť (4GB+8GB). - [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]

Stejný výrobce, napětí, frekvence i časování.

Jelikož je tato kombinace neobvyklá, raději se chci zeptat, jestli nemohou nastat nějaké komplikace a bude možné fungování v dual channel.

Děkuji a přeji pěkný den ;-)

Darby
VencaX (3686)|13.3.2017 02:48
No, neobvyklá kombinace... myslím si, že ani ne. Paměti, pokud jsou v pořádku, by měly běžet bezproblémů, u DDR3 jsem testoval už i horší kombinace jako DDR3 2GB + DDR3L 8GB a taky se to rozběhlo, pokud chipset podporoval DDR3 paměti, takže nekompatibility bych se neobával. Zvlášť pokud máš paměti se stejnými parametry.

Fungování DualChannel samozřejmě možné není, protože ten je možný pouze u pamětí stejné velikosti. Nicméně u běžných počítačů stejně DualChannel většinou udělá rozdíl 2-3 procent, takže bych se tím netrápil.

Pokud chceš stoprocentně zkontrolovat, že počítač běží po výměně v pořádku, pustil přes noc memetest.
Darby (60)|18.3.2017 13:08
No. Tak RAM dorazila a po její výměně za 4GB modul mi nechce naběhnout počítač. Vždy se zapne a aniž by se zapla obrazovka, po pár sekundách se vypne a hned znovu zapne. A takto stále dokola sám od sebe.
Ovšem problém je, že nefunguje ani když vrátím původní 4GB modul. Stále to samé.
Zkoušel jsem různé kombinace + reset Cmos a stále stejný problém.

MB: GA-85N Phoenix
CPU: i7-4790K
RAM zmíněné výše (Crucial)

Už si nevím rady. Nenapadá vás řešení? Děkuji,

Darby
Darby (60)|20.3.2017 00:52
Tak nakonec byla nejspíše jen nedocvaknutá jedna RAM paměť (blíže procesoru)

Deska je tam lehce prohnutá, a celkově jsem se prvotně bál na RAM více zatlačit.

Počítač běží jak má.