Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie Společnost oXy Online s.r.o.
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 15

Téma: zastaraly Linpus Lite v1.0.3.E (asus aspire one a110)

  1. #1
    Nováček
    Registrace
    Jun 2014
    Příspěvků
    17

    Zdravim

    ziskal jsem vyse zmineny netbook , je sice funkcni ale nevhodny pro jakekoli dnesni pouziti

    stranky hlasi porad certifikaty, kodeky stare a ani youtube nejde spustit

    tak jsem se chtel zeptat zda je mozne tento system nejak upgradovat do pouzitelneho stavu (funkni internet a prehravani videi v prohlizeci,a treba neco na zabaveni), o linuxu nevim nic a toto je moje prvni setkani s nim

    Diky
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Ventero
    Registrace
    Oct 2012
    Příspěvků
    1,116

    Zkus sem hodit presnou hardwareovou konfiguraci a neco zkusime vymyslet. CPU, RAM, HDD

    Jinak je to spis Acer ne? Nejaky netas s atomem pocitam.
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Nováček
    Registrace
    Jun 2014
    Příspěvků
    17

    Jo je to acer .. :-)

    ma to Intel Atom 1.6GHz
    2048MB ram (ale tim si nejsem vubec jisty, v biosu to psalo 1536 MB)
    a zavratny 8GB ssd disk (prozatim mam jen navic 4Gb sd kartu na rozsireni)

    Ono samo o sobe to ma nejaky Live Update ale to jen hleda a pak vyskoci chyba.

    diky
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Občasný diskutér
    Registrace
    Mar 2008
    Příspěvků
    67

    Pokud windows, tak maxilmálně zkusit Win 8.1 x32 nebo windows 10 x86, ale bylo by třeba ověřit, že budou k dipozici ovladače a hlavně se obávám, že pokud je tam skutečně jen 8GB úložiště, tak se tam normální cestou win8/10 nedostane.

    Zajímavější by bylo tam zkusit nahrát linux s nějakým nenáročným grafickým rozhraním (např. LXDE nebo Xfce nebo mate) -> co třeba nějakou LTS verzi Xubuntu http://xubuntu.org/getxubuntu/#lts nebo třeba Puppy linux, ten je takový hodně odlehčený se zaměřením na starší a dýchavičná zařízení - http://puppylinux.org/main/How%20to%...ad%20Puppy.htm

    Asi nejsnadnější by bylo nahrát ISO s linuxem na flashku (třeba pomocí utility Rufus), zapojit do laptopu, nastavit v BIOSu bootování z USB (pokud to lze) a projít instalačním procesem - podrobněji např zde: http://wiki.ubuntu.cz/instalace/z_flash_disku
    Naposledy upraveno uživatelem Rodriguez: 09-04-2017 v 18:17
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Ventero
    Registrace
    Oct 2012
    Příspěvků
    1,116

    Window 7 starter by to mozna utahlo. Vic bych tam necpal. Podpora RAM je dle zdroju max 1,5 GB.

    Jestli Linux tak Rodriguez napsal kudy. Vzhledem k velikosti SSD bych doporucil max Lubuntu 14.04 (lxde). Muzes dat i Xubuntu (opet 14.04 nedavej nic na bazi 16.04), ale tam by to pak chtelo dodatecne zredukovat a bude pomalejsi. To ostatne doporucim i u toho Lubuntu tu liposukci. Tj. instalace, aktualizace, odinstalace nepotrebnych baliku (apek a utilit) promazani neuzivanych kernelu a vycisteni zbytkovych souboru ...

    Dale muzes oremyslet o MX16 (tusim xfce jako Xubuntu) ci ultralight Puppy Linux (TahrPup s lxde) ci LXLE distribuci. Jeste jsou tu moznosti jako Arch ci Bodhi, ale ty jsou dost hole a pro zacatecnika ne asi uplne vhodne. V uvahu prijde i Mint xfce 17.3, ale opet z rozsahlou naslednou liposukci ...

    Tez muzes zvazit investici do SSD aspon 32GB - to snad do 700,- sezenes, kdyz 120 stoji 1200,- Nebo jestli je to 2,5 sata, tak vymenit za klasicky hdd - ten sezenes nejakou 160gb nejhur za 200,-
    Naposledy upraveno uživatelem Ventero: 09-04-2017 v 18:27
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Nováček
    Registrace
    Jun 2014
    Příspěvků
    17

    Diky za navrhy

    No asi to kuchnu :-) a mrknu jak je to tam s tim diskem tech 10 GB co mi to hlasi ted je zalostne malo na vsecko

    Jinak W7 by mi byly asi nejmilejsi

    Popremyslim a uvidim co bude

    Zatim moc dekuju
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Salamander
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    6,421

    Na Linux by 10G mohlo stacit. Kdyz se nepouzije nejaka rozezrana distribuce. Na jednom starsim ThinkPadu mam Arch s OpenBoxem a zabira to vseho vsudy nejakych 5GB diskoveho prostoru
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Nováček
    Registrace
    Jun 2014
    Příspěvků
    17

    no uvidime tech 10Gb bylo i s 4Gb SD kartou

    tak jsem to kuchnul a nasel jsem
    SOLID STATE Drive Intel Z-P230 8Gb ...

    nenasel jsem vetsi nahradu takze bud se spokojit s 8Gb nebo se poohlednout po nejake SD karte na rozsireni

    jen me tak napadlo zda by tam neslo dat Chrome OS preci jen bych to rad pouzival hlavne na net
    Připojené obrázky Připojené obrázky Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: s-l1600.jpg 
Zobrazení: 31 
Velikost: 89.7 KB 
ID: 31824  
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Salamander
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    6,421

    Obavam se ze ChromeOS by mel problem s ovladaci.
    Zkusil bych na to hodit Pixel https://www.raspberrypi.org/blog/introducing-pixel/
    Ten je pomerne nenarocny a mel by na tom bezet hodne rozumne.
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Ventero
    Registrace
    Oct 2012
    Příspěvků
    1,116

    Tak treba Lubuntu zabere po instalu pod 8GB a pak je treba te liposukce k ziskani operacniho prostoru. Adresar Home si behem instalace hodit jako pripoj na SD a tu koupit aspon 16GB za par stovek nekde v elektru v akci. Pak je to maximalbe plnohodnotne pouzitelne.

    Jestli mas naroky jen nizke, pak Puppy zabere jeste mnohem mene a lze ho velmi usporne pouzivat i jako frugal-live s ukladanim nastaveni a zmen. Uzivatelska data opet na SD.

    Podobnou moznost dava i Slax - malem jsem na nej zapomel - s modularnim systemem a moznosti perzistence. A i ten tusim nabizi instalaci ...
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Nováček
    Registrace
    Jun 2014
    Příspěvků
    17

    Tak update

    zkousel jsem nekolik verzi linuxu a nakonec zvitezil Linux Lite

    sice mi zbylo na disku jen 1GB mista ale uz poohlizim po sd karte

    Internet jde(Wifi) ,coz byl problem na vicero verzich

    Takze zatim spokojen a uz se pomalu zaucuju

    Vsem moc diky za rady
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Ventero
    Registrace
    Oct 2012
    Příspěvků
    1,116

    Tak jsem koukal na cistou instalaci 14.04 32bit a je to dokonce pod 5GB. Jinak i u toho Lite muzes zkusit odinstalovat, to co nepotrebujes a dostat trocchu mista. Ale 9GB na to, ze se to jmenuje Lite je pekne podezrele hodne.Neni to cinskej Linux s komplexnim sledovanim ?
    To uz ti snad zabere min ten sedmovej starter ...
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Nováček
    Registrace
    Jun 2014
    Příspěvků
    17

    Kaslat na velikost dnes jsem prikoupil 32GB kartu tak mam vystarano .
    Jeny bych se jeste zeptal ,jak se da nastavit aby se po zapnuti (ci otevreni )netbooku automaticky nezapl NumLock ,a jeste jak nastavit aby to po me nechtelo kdyz jej zavru a pak otevru.
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Ventero
    Registrace
    Oct 2012
    Příspěvků
    1,116

    No nevim - system mas ciste na ssd a po par aktualizacich ti misto dojde. Leda to proste zmrazit.

    Numlock se tedy po zapnuti zapina nebo ne?

    Jinak, pro napraveni me polomystifikacni uvahy, W7-starter ma po ciste instalaci asi 14GB - to je soda ...
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #15
    Nováček
    Registrace
    Jun 2014
    Příspěvků
    17

    Tak jsem tu Z5

    na netbook padal prach tak jsem dostal napad, pouzivat jej jako emulator konzoli
    Nasel jsem verzi linuxu Lakka , http://www.lakka.tv

    jenze po instalaci mi jen blika obrazovka s logem lakky a nic vic,ale co horsiho kdyz chci naistalovat Z5 Linux Lite ci aspon Puppy tak se mi ukaze jen

    SYSLINUX 4.03 2010-10-22 EDD Copyright (C) 1994-2010 H.Peter Anvin el al
    _

    a na nic nereaguje

    je mozne s tim neco nejak udelat aby tam sla aspon nejaka live verze?

    Dekuji
    Odpovídat lze po přihlášení

Podobná témata

  1. Instalace Windows 7 (původní Linpus Linux)
    Od Readerik v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 9
    Poslední příspěvek: 19-10-2012, 20:57
  2. Acer aspire one a110 Bw ZG5 Driver
    Od K.ats v sekci Notebooky a netbooky
    Reakcí: 12
    Poslední příspěvek: 17-06-2011, 22:51
  3. ASUS WL-500gP v1
    Od Mailen v sekci Sítě
    Reakcí: 2
    Poslední příspěvek: 27-03-2009, 01:59
  4. Reakcí: 1
    Poslední příspěvek: 03-12-2007, 22:48