Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie Společnost oXy Online s.r.o.
Strana 1 z 5 123 ... PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 71

Téma: upgrade z 24" na 30" (HP LP3065)

  1. #1
    Pravidelný diskutér Avatar uživatele radekhulan
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    226

    Přemýšlím, že bych udělal upgrade z HP LP2065 (24", 1920x1200) na HP LP3065 (30", 2560x1600). Cena není problém, uvažuji stále spíše o použitelnosti 30", jejich konkrétní implementace. Počítač používám především pro práci, a 2560x1600 umožní spustit 2x2 aplikace vedle sebe, což je skvělé pro produktivitu.

    Co se mi nelíbí / otázky:

    - velikost bodu na 30" je opravdu hodně malá, jak se čte běžný 500-700px web?
    - nechci dělat upgrade na SLI (respektive nechci NVIDIA chipset), takže jedna 8800GTX to bude muset utáhnout i herně, v jakém nastavení se dá hrát takový BioShock?
    - funguje 8800GTX + HP LP3065 v BIOSu nebo až ve Windows?
    - 30" monitory nemají scaling, takže zvládají jen rozlišení 2560x1600 či poloviční (1280x800), jak to je při instalaci Linuxu, Windows a dalších?

    Každopdádně, uvítám praktické zkušenosti majitelů 30" LCD..
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Starousedlík SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    3,015

    -Hrál jsem na X1600pro Heroes V v rozlišení 2560*1600 a úplná pohodka.
    (Měl jsem 2 monitory vedle sebe).
    -Při instalaci win. je použito rozlišení 640*480. Víc než 800*600 tam 100pro není.
    -Nevím přesně co je to ten "scaling", ale pokud monitor zvládá jen nativní nebo poloviční rozlišení mi přijde divné, pokud je tomu opravdu tak, tak v BIOSu asi nemůže fungovat, kde je rozlišení 720*400
    Naposledy upraveno uživatelem tgfh: 11-09-2007 v 19:15
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Jul 2006
    Příspěvků
    1,011

    Uvažuji "jen" o HP 24" a mám v podstatě stejné otázky. Docela by mne zajímalo, jak se s více aplikacemi dělá. Přece jen jsem zvyklý všechna okna maximalizovat, což určitě není u tak velkého monitoru praktické, zvlášť při práci s textem. Párkrát jsem velmi krátce dělal se dvěma monitory a tam dost výhod vidím, hlavně pro vývoj aplikací (aplikace+debugger, ide+manuálové stránky,...) a nevím jestli toto není praktičtější. Také se mi zdá, že některé aplikace jsou na dva monitory celkem dobře stavěné, na širokoúhlé nikoli.
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Pravidelný diskutér Avatar uživatele radekhulan
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    226

    Citace Původně odesláno od tgfh Zobrazit příspěvek
    Nevím přesně co je to ten "scaling", ale pokud monitor zvládá jen nativní nebo poloviční rozlišení mi přijde divné, pokud je tomu opravdu tak, tak v BIOSu asi nemůže fungovat, kde je rozlišení 720*400
    Pokud do HP LP3065 pustíš jiné rozlišení než 2560x1600 či 1280x800, nezobrazí nic. Alespoň dle mých info. To stejné platí pro 30" Dell. Ono udělat resample 640x480 na 2560x1600 stojí hodně výkonu, a dnešní 30" LCD prostě scaling chip z důvodu ceny nemají...
    Naposledy upraveno uživatelem radekhulan: 11-09-2007 v 19:33
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Pravidelný diskutér Avatar uživatele radekhulan
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    226

    Citace Původně odesláno od pavel_p Zobrazit příspěvek
    se mi zdá, že některé aplikace jsou na dva monitory celkem dobře stavěné, na širokoúhlé nikoli.
    24" HP mohu maximálně doporučit, je to velký upgrade z 20" či podobných monitorů. Veškeré hry dnes podporují widescreen (nebo se to dá ručně nastavit v ini), ohledně aplikací - prostě jich máš více vedle sebe, vidíš vlevo Word, vpravo zadání v Adobe Reader, a k tomu se někde ještě válí Live Messenger a Outlook. Parádní věc. Widescreen 24" opravdu razantně zlepšuje produktivitu, je to nejlepší investice, co jsem udělal (další je quadcore CPU, ale to je na jiný thread).

    30" je ale dnes cenově také hodně cenově přijatelné (30t s DPH), takže uvažuji o "povýšení" rozměrů. Btw, ten můj 24" bude na prodej, 60% oficiální ceny, kupováno před rokem v CZC.cz, 100% stav, pokud je zájem, tak stačí napsat.
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Čestný člen Avatar uživatele Pavel Kovač
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    392

    Pokusím se vnést trošku světla do této problematiky.
    To že monitor nemá scaling chip ještě neznamená, že nezobrazí nic. Pokud v BIOSU grafické karty je vše tak jak má, tak do monitoru "pustí" klidně 320x240 a monitor toto rozlišení zobrazí uprostřed v 1:1 (tzn. bude to opravdu prťavé ). Takže nižších rozlišení se nemusíte bát.
    Citace Původně odesláno od radekhulan
    velikost bodu na 30" je opravdu hodně malá, jak se čte běžný 500-700px web?
    Velikost není problém. Když jsem na tomto monitoru pracoval, tak jsem s velikostí písma neměl sebemenší problém. Pokud má monitor dobrou technologii (což tento má), tak nedochází k průsvitům okolo pixelů a nedráží oči (to se stává u levných TN LCD).
    Citace Původně odesláno od radekhulan
    nechci dělat upgrade na SLI (respektive nechci NVIDIA chipset), takže jedna 8800GTX to bude muset utáhnout i herně, v jakém nastavení se dá hrát takový BioShock?
    Myslím, že není problém hrát v 1920x1200 a nechat buť interpolovat, nebo nechat zobrazit v 1:1 (velikost na hry bude stále dostatečná). Interpolaci nastavíte v ovládacím panelu grafické karty.
    Citace Původně odesláno od radekhulan
    funguje 8800GTX + HP LP3065 v BIOSu nebo až ve Windows?
    Bohužel nemohu sloužit, tuto kartu jsem na tomto monitoru nezkoušel. Každopádně i moje stařičká 7900GT s ním neměla problémy. Platí to samé jak jsem psal výše: pokud je správně nastaven BIOS, tak vše funguje tak jak má.
    Citace Původně odesláno od pavel_p
    Uvažuji "jen" o HP 24" a mám v podstatě stejné otázky. Docela by mne zajímalo, jak se s více aplikacemi dělá...
    Pokud si pořídíte 24" a větší monitor, tak velmi rychle přestanete maximalizovat okna. Osobně maximalizuji pouze Photoshop, 3ds MAX a pár dalších grafických programů. Ostatní nechávám v "okně". Práce je velmi pohodlná a jak psal Radek Hulán, tak zvyšuje prduktivitu. Nikdy nebudete chtít nic menšího.
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Pravidelný diskutér Avatar uživatele radekhulan
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    226

    Citace Původně odesláno od Pavel Kovač Zobrazit příspěvek
    Myslím, že není problém hrát v 1920x1200 a nechat buť interpolovat, nebo nechat zobrazit v 1:1 (velikost na hry bude stále dostatečná). Interpolaci nastavíte v ovládacím panelu grafické karty.
    Poměrně schůdná varianta může být i hrát v 1280x800, tedy 50% stran či 25% nativního "objemu". Každopádně bál jsem se o funkčnost v BIOSu (plus flashování z MS-DOSu, atd.), pokud toto není problém, jdu to objednat :-)
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Jul 2006
    Příspěvků
    1,011

    Citace Původně odesláno od radekhulan Zobrazit příspěvek
    30" je ale dnes cenově také hodně cenově přijatelné (30t s DPH), takže uvažuji o "povýšení" rozměrů. Btw, ten můj 24" bude na prodej, 60% oficiální ceny, kupováno před rokem v CZC.cz, 100% stav, pokud je zájem, tak stačí napsat.
    Děkuji za nabídku, dá se o tom uvažovat. Doufám, že se zásilkovým službám při důkladném zabalení povede někdy něco nerozbít. Pokud to bude aktuální tak se ozvi přes soukromou zprávu. Mimochodem jak je to s těma dvěma DVI vstupy? Chci si v blízké době koupit nový počítač, zdá se, že to bude muset jet nějakou dobu na analog a i současná grafika to snad utáhne (aspoň ve 2D, hry až na vyjímečné případy nehraju).
    <joke>Prosím monitor bez podpisu!</joke>

    Citace Původně odesláno od radekhulan Zobrazit příspěvek
    Ono udělat resample 640x480 na 2560x1600 stojí hodně výkonu, a dnešní 30" LCD prostě scaling chip z důvodu ceny nemají...
    Nevím jestli je tím důvodem zrovna cena takhle blbého řešení, stačilo by obraz 3x zvětšit a plácnout doprostřed. Instalaci jakéhokoliv systému bych si pak nedokázal představit, je tato fáma něčím seriózně podložená?
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    eraser

    Mňa by potom zaujímalo, či ti tvoja grafická karta dokáže zobrazovať i mimo Windows prostredie. Potom daj vedieť a upresni model tvojej 8800GTX, prípadne i verziu firmware.
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Čestný člen Avatar uživatele Pavel Kovač
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    392

    Citace Původně odesláno od radekhulan Zobrazit příspěvek
    Poměrně schůdná varianta může být i hrát v 1280x800, tedy 50% stran či 25% nativního "objemu". Každopádně bál jsem se o funkčnost v BIOSu (plus flashování z MS-DOSu, atd.), pokud toto není problém, jdu to objednat :-)
    Samozřejmě. Každopádně rozlišení 1280x800 mě osobně přijde už hodně malé a jsou nevyužity velké textury (hodně modů např. do HL2 je třeba spoustět v 1600x1200 a větším aby se využili textury). Ale to už je na Vás.
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Pravidelný diskutér Avatar uživatele radekhulan
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    226

    Citace Původně odesláno od Pavel Kovač Zobrazit příspěvek
    Samozřejmě. Každopádně rozlišení 1280x800 mě osobně přijde už hodně malé a jsou nevyužity velké textury (hodně modů např. do HL2 je třeba spoustět v 1600x1200 a větším aby se využili textury). Ale to už je na Vás.
    Osobně nemám rád nenativní rozlišení ve hře. 2560/1920 je 1.333, což se nedá matematicky hezky rozdělit na celočíselný počet obrazových bodů (naštěstí jsou ale obě rozlišení s poměrem 16:10)... Nicméně uvidíme, třeba to bude fungovat jako částečný antialiasing pro hry, které jej nepodporují (například onen BioShock).

    Alza.cz má jeden LP3065 skladem, zítra jej prozkoumám (a asi i na místě zakoupím)

    Upozornění: Monitor vyžaduje grafickou kartu s podporou rozhraní DVI dual link a picture resize ve VGA BIOSU, jinak nebude zobrazovat správně ! -- umí 8800GTX "picture resize" už pro BIOS? V ovladačích ve Windows se to dá nastavit, ale v BIOSu není co nastavovat...
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    eraser

    Podľa toho, aké majú skúseností iní, tak sa budeš musieť presvedčiť sám...
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Pravidelný diskutér Avatar uživatele radekhulan
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    226

    Tak jsem byl dnes v Alza.cz, LP3065 je prostě extrémně krásný a velký, oproti němu 24" vypadá jako malý prcek. Bohužel, nekoupil jsem jej, i když jsem moc chtěl, na skladě totiž mají nějakou starou Matrox kartu, ta neumí dual-link, a tak monitor nezobrazoval vůbec nic. A "zajíce v pytli" kupovat nechci (za 32t Kč).

    Musím sehnat prodejnu, kde to mají skladem a umí to předvést.. Alza.cz to není.
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    eraser

    Ja by som si tam kludne dovliekol svoj komp, potom by som mal úplnú istotu, prípadne sa s nimi dohodol, či by som si ho nemohol odskúšať doma, prípadne by som im dal liter ako zálohu. Určite by sa s nimi dalo dohodnúť, veď je to pre nich celkom slušný kšeft.
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #15
    Občasný diskutér
    Registrace
    Mar 2007
    Příspěvků
    113

    Neni ten monitor spis 2465? 2065 je dvacitka...
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 1 z 5 123 ... PosledníPoslední

Podobná témata

  1. "herní pc" (upgrade) vs Xbox (Playstation 3)
    Od Frank92 v sekci Chci doporučit sestavu/notebook
    Reakcí: 3
    Poslední příspěvek: 02-10-2013, 22:00
  2. Reakcí: 2
    Poslední příspěvek: 20-09-2013, 15:18
  3. Windows XP: Zmena v registrech systemu XP pro funkce "Slozky" a "Prejmenovani"
    Od Subtech v sekci OS Windows
    Reakcí: 3
    Poslední příspěvek: 16-09-2010, 22:08
  4. LCD: Lcd Hp Lp3065 30"
    Od Mas v sekci Monitory
    Reakcí: 5
    Poslední příspěvek: 24-07-2008, 15:53
  5. Reakcí: 5
    Poslední příspěvek: 29-08-2007, 22:09