Téma: PC pro grafiku, CAD v ceně nad 30 000 Kč
gatherer
Zaměření pro
: grafiku, CAD – Sketchup, photoshop, Autocad, Rhino
Platforma:
nerozhoduje
Operační systém:
Windows
LCD monitor:
23" - 24"
Poznámky a periferie:
Dobrý den,
potřebuji navrhnout poč. sestavu do 60 tisíc, včetně monitoru, využití bude primárně na architektonické programy - jde mi o rychlé rendrování ve sketchupu, a prostě plynulou práci s většími soubory jak ve sketchupu, tak autocadu, či photoshopu, Kvalita obrazu monitoru nemusí být úplně top, myslím, že z 60 tisíc bych chtěl investovat do monitoru maximálně 10 tisíc. Doteď pracuji na 15 inch, notebooku.
Na druhou stranu, podle doporučených sestav bych mohl sáhnout po Full HD monitoru, ale příjde mi to jako strašná škoda, vzhledem k tomu, že karty v této cenové relaci zvládají 4K, dost často pracuji s obrázky většího rozlišení než FULL HD, a linky dělají "vějíře" a jiné obrazové chyby.
Děkuji za návrhy
S pozdravem Filip
gathererDobrý den,
tak nahazuji alespoň něco z doporučení sestavy
Základní deska : ASUS PRIME X370-PRO AMD X370, AM4, 4 500 Kč
Procesor : AMD Ryzen 7 1700X 8C/16T, 3400 až 3800 MHz , OC 11 500 Kč
Chladič : Noctua NH-U12S SE-AM4 1 600 Kč
Operační paměť : CORSAIR DDR4 32GB (2x16GB) 3000MHz CL15 3000 MHz, CL15, DDR4 komp. s X370-PRO alespoň na 2666 MHz 7 700 Kč
Grafická karta : MSI GTX 1080 ARMOR 8G OC až 1797MHz čip, 10010MHz paměti 15 500 Kč
SSD Samsung : SSD 950 Pro 512 GB, M.2 PCIe 3.0 x4 10 000 Kč
Pevný disk : WD Caviar Blue EX SATA 6 Gb/s, 1 TB, 64 MB cache 1 400 Kč
Skříň : Fractal Design Define R5 middletower, černá 3 100 Kč
Zdroj : Seasonic S12G-650 650W 650 W, 80+ Gold 3 300 Kč
Ale to mě vychází na cca 62 tisíc, a tam bych chtěl být i s monitorem, napadá Vás na čem ušestřit? mně se zdá jako 512 SSD jako hodně, mám teď v systému 60 GB SSD, a jen tak tak mi to stačí, myslím, že 256gb by měla tačit a kdyžtak se dokoupí.
|Děkuji za jakékoliv rady
Donald64Samozřejmě, že se dá ušetřit. Tahle sestava se mi upřímně moc nezamlouvá. Měl bych ale několik otázek. Nejdříve kolik je potřeba RAM - 16GB je takový základ, ale našel bys využití i pro 32GB? SSD má být tedy jen na OS + programy? HDD stačí 1TB nebo je potřeba větší a hraje zde roli i to, kolik vydává hluku? Sestava má být tedy postavena na AMD procesoru? V březnových testech (AutoCad, Photoshop) vycházela i7-7700K lépe, ale Ryzen je nová platforma, opravují spoustu chyb a třeba na tom zanedlouho bude lépe, kdo ví. Co je potřeba od základní desky - bude se tam připojovat hodně disků, více grafik nebo jsou na ni nějaké větší nároky? Windows je potřeba PRO krabicová verze nebo stačí OEM z aukra/ebay za pár stovek? Grafika předpokládám, že se 1080 využije, ale určitě bych ji vzal v jiném provedení.
gathererZdravím, díky za odpověď.
-určitě 16 GB minimum, tuším že photoshop určitě větší RAM využije, nevím jak ostatní programy - autocad, sketchup... ideálně, kdyby se dalo dokoupit bez toho, abych něco musel prodávat, pak bych klidně šel do 16 GB namísto 32.
-Ano SSD je na programy a OS - popřípadě jednu hru.
-HDD - stačí 1TB, na hluku mi nezáleží, hlavně "kvalita"
-Procesory AMD, podle doporučených sestav lépe umějí rendrovat- ale upřímně jen opakuji to co zde bylo psáno. - Osobně mi nezáleží jestli to bude AMD či Intel.
- disk budu mít jeden + SSD, Grafickou kartu jednu. Nároky, - nemyslím si. co jediné, tak rozšíření o větší SSD, nebo právě zmíněné RAM na 32GB
- S grafickou kartou souhlasím, já bych to chtěl koupit u jedné firmy, aby mi to poskládali a měl na to všechno stejnou záruku.
Jinak tedy v ceně má být i ten monitor.
Díky
Donald64Takhle bych viděl předběžný návrh https://www.czc.cz/cco32op4ioip488iia38d9g74e/seznam
- Je možné tam cokoliv doupravit, o čemkoliv se pobavit
- RAM je možné později přikoupit dalších 16GB (není problém dostupnost 19.5?)
- SSD se dá koupit i klasické pomalejší SATA: Kingston HyperX Savage
- Monitor: já se pohybuji spíše v 1080p, a tak bych se nerad pouštěl do něčeho, v čem se moc nepohybuji. Ve tvém případě by mohla být rozumná volba 27" 1440p s IPS kvůli věrnosti podání barev, což pro tebe bude jistě důležité.
Jech JosefProč tam dáváš desku Z 170 myslím že by byla lepší Z 270.
Donald64A v čem pokud se mohu zeptat? Czc mu při skládání přehraje bios, takže tam CPU bude v pohodě fungovat a nemusí zbytečně dávat 900Kč navíc za skoro stejnou desku jen s nápisem "Z270".
gathererTak třeba na monitor zareaguje někdo jiný, já namátkou vybral https://www.czc.cz/dell-ultrasharp-u2715h-led-monitor-27/164452/produkt ale upřímně tomu moc nerozumím.
Mně to takhle přijde v pořádku. Kdybych to teoreticky chtěl dříve, stačí vzít ramky se stejnými hodnotami?
Děkuji,
Donald64U Intelu není na výběru RAM nic složitého, jelikož bude PST cable dostupný v pondělí, tak je možné vzít https://www.czc.cz/corsair-vengeance-lpx-red-16gb-2x8gb-ddr4-3200/176898/produkt které budou dostupné ve stejný den. Jinak jim do poznámky napiš, aby vyndali z bedny originální ventilátory a osadili ty arcticy (2 nasávání, 2 výfuk) a všechny je připojili přes PST cable na jeden pin na základce.
Ohledně monitoru, pokud by byl opravdu primárně na profesionální použití, kde jde hlavně o přesnost barev, tak je v současné době asi nejzajímavějším řešením BenQ PD2700Q s 10bit barevnou hloubkou. Nevýhoda spočívá ve vysokém input lagu (34ms) díky čemuž není moc vhodným na hraní her - někteří běžní hráči to tedy nemusí ani poznat, ale stejně bych ho volil jen v případě, že je práce a věrnost barev nejdůležitějším parametrem.
Prošel jsem aktuální nabídku 27" QHD monitorů a byla to opravdu fuška dohledat alespoň u některých modelů jejich input lag a z toho, že jsou skoro všechny hodnoty z jiného zdroje, také nejsem nadšený. Kdybys tedy koukal i na herní využití, tak jsem také našel několik modelů. ASUS MX27AQ by měl být pro tyto účely do 15k asi nejlepší volba, pokud tedy nepotřebuješ pivot. Dell UltraSharp U2717D by měl být obdobně rychlý (~9,5ms) a ten už pivot má. Pokud by tyto modely byly už příliš drahé, tak bych vzal ten Dell UltraSharp U2715H, který také není tak zlý (~12ms).
Jech JosefProč by mu měli přehrávat bios Z 270 by měla už podporovat procesory I7 7700K naopak Z170 nemusí I7 7700K podporovat a bude se muset přehrát bios Z270 má výce Pci-e linek a je novější, nevím proč tam cpát starší desku.
gathererDobrý den,
to mluvíte o https://www.czc.cz/msi-z270-sli-plus-intel-z270/204398/produkt ?
Jinak mám notebook lenovo y580 - porovnával jsem procesory a vyšlo mi tohle http://cpu.userbenchmark.com/Compare/Intel-Core-i7-7700K-vs-Intel-Core-i7-3610QM/3647vs2730
otázka zní, procesory se za tu dobu oproti grafickým kartám moc neposunuli že? Nebo jak mám ten výsledek vnímat?
Díky
Donald64Ano, na poli CPU se za posledních 5 let takřka vůbec nic nestalo, až Ryzen přinesl trochu nějaký posun.
http://www.cpubenchmark.net/compare.php?cmp[]=891&cmp[]=2874&cmp[]=2970
- Při přetaktování budou rozdíly mezi Ryzen a i7 kvůli počtu jader mnohem větší (ve prospěch Ryzen)
- Je to však nová platforma a ty mají zpočátku své mouchy, takže by to období člověk musel být ochotný přečkat
Tuhle desku jsem já přesně myslel, ať se však dívám jak chci, nemůžu mezi nimi najít skoro žádný rozdíl. Podpora SSD Optane je v současné době k ničemu a to, že má Z270 větší počet PCIe linek je právě díky nim, ač nemají v současné době reálné využití. Ta Z170 stála před vydáním Z270 právě skoro o 600Kč více, tak mi přijde fajn, ji mít za tak pěknou cenu, ale klidně ji v návrhu nahradím, nemám s ní problém (zatím na ní tedy nefunguje SpeedFan, pokud by na tom záleželo).