Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie Společnost oXy Online s.r.o.
Zobrazené výsledky: 1 až 12 z 12

Téma: Vzduch / voda?

  1. #1
    Nováček
    Registrace
    Dec 2014
    Příspěvků
    14

    Zdravím,
    mám i7 6700 s defaultním chladičem co k tomu přišel. Zatím vždy stačil, ale teď když hraju hry a jak jsou venku 40ky, tak už se mi teploty pohybujou nad 70°C. To mě znepokojuje. Tak bych radši pořídil nový chladič. Přemýšlím nad něčím do budoucna pro případný upgrade procesoru. Navíc s enemůžu rozhodnout, jestli mám jit do klasiky chlazení vzduchem nebo tam dát nějaký vodní chlazení. Hluk asi nehraje moc velkou roli, pokud to chlazení nebude moc řvát. Ještě asi dodám, že mám podkrovní podkrovní pokoj a tak tu bývá běžně dost velký teplo a těžko se to větrá. Takže to chlazení vzducem bude omezený vysokou pokojovou teplotou. Ale jsem lajk, tak nevím zda to něco řeší.

    Zatím zvažuji tyto dvě varianty:

    Vzduch: https://chlazeni.heureka.cz/cryorig-h7/#section
    Voda: https://www.czc.cz/fractal-design-ce...216000/produkt

    Celá sestava:
    i7 6700
    GTX 980 Ti
    Kingston hyperX fury black 2x8GB¨
    ASUS Z170 PRO GAMING
    SSD + 2x HDD
    EVGA SuperNova 750W
    Bedna Fractal design Define R5

    Díky za jakýkoliv odpovědi.
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Obyvatel SHW Avatar uživatele Donald64
    Registrace
    Sep 2012
    Příspěvků
    485

    Osobně jsem pro vzduchové chlazení. Pokud je to dobře provedeno, tak to bývá stejně účinné, jako vodní a to s nižší hlukem i cenou. Jestli chceš stáhnout teploty, doporučuji vzít Arctic Freezer 33. Nic většího nemá moc smysl brát, protože mezi CPU a HS je mizerná pasta, takže by ti to v ničem nepomohlo. Kolik máš v case ventilátorů a jaké? Doporučuji mít osazeny 4. Tohle je takový základ, co můžeš pro lepší teploty udělat. Kdybys i přesto nebyl spokojen s teplotami, tak poslední možnost je delid, ale to bych nechal až jako úplně poslední možnost, podle mě budeš po výměně boxu s teplotami opět spokojen.

    P.S.: já mám v těchto vedrech v pokoji do 27°C a umírám horkem, neumím si představit být v podkrovním pokoji, bych asi nevydržel
    Naposledy upraveno uživatelem Donald64: 03-08-2017 v 01:53
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Nováček
    Registrace
    Dec 2014
    Příspěvků
    14

    Super, díky za rychlou reakci! V bedně mám pouze 2 ventilátory osazeny od výrobce. Na přední straně za prachovým filtrem, co tahá vzduch dovnitř a vzadu nahoře co ho fouká ven. Jsou to tyto ventilátory https://www.czc.cz/fractal-design-dy...176142/produkt . Pokud bude stačit pouze vzduch a bude mít skvělé výsledky, byl bych rád, protože ta voda je přeci jen dost drahá.
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Obyvatel SHW Avatar uživatele Donald64
    Registrace
    Sep 2012
    Příspěvků
    485

    Oni ty fractal ventilátory nejsou nic moc, takže pokud nejsi proti, nahradil bych je. Nejlevnější řešení cena/výkon/ticho je vzít 4x Arctic F12 Silent, pokud není problém upilovat 2mm plastu u předních ventilátorů, tak bych určitě sáhl raději po 4x Arctic F14 Silent. Aby se s nimi hezky pracovalo, je dobré vzít ještě Arctic PST Cable a všechny je zapojit do 1 konektoru na desce.

    Vzduch určitě stačit bude a jak říkáš, vyjde to i podstatně levněji.
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Nováček
    Registrace
    Dec 2014
    Příspěvků
    14

    No myslím, že nic nebude potřeba pilovat. V bedně mám místa dost. Asi prvně zkusím vzít ty 4 větráčky, jestli to nebude stačit. Je totiž i dost možný, že prostě to ty dva, co mám, neutáhnou. Pak mám vysoké teploty jen kvůli špatnému proudění vzduchu. A když to nepomůže doplním to chladičem. Ještě počkám, jestli mi někdo nedoporučí i jiné ventilátory. Zeptám se případně i známých a napíšu sem jejich doporučení pro ověření. Teda jestli nějaké budou mít.
    Zatím děkuji, že jste mi rozmluvil tu vodu a tím mi ušetřil balík peněz .
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Obyvatel SHW Avatar uživatele Donald64
    Registrace
    Sep 2012
    Příspěvků
    485

    F14 Silent nemají standardní výšku 25mm, ale 27mm, kvůli čemuž se musí při osazování do předních pozic ty 2mm upilovat, proto někteří volí pro pohodlnost F12 Silent.

    Doporučit umím i lepší (nemusí se pilovat), ale už je to cenou úplně jinde, a když člověk nestaví hodně tiché PC, tak to nemá moc význam https://chlazeni.heureka.cz/noctua-nf-p14s-redux-900/
    Naposledy upraveno uživatelem Donald64: 04-08-2017 v 01:08
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Nováček
    Registrace
    Dec 2014
    Příspěvků
    14

    No to s tou výškou chápu, ale nevidím v tom problém. Na předním panelu mám místo na celý 55mm radiátor chlazení. Nebo v čem je zakopaný pes?

    Zvažuji i koupi pouze 2 nových větráčků a doplnit jimi nynější dva. A když to nebude fungovat, tak je pak nahradím. Pokud zlepšení nebude dostatečné, dokoupím i nový chladič na cpu.
    Doufám, že se do diskuze zapojí i někdo jiný. Přeci jen víc hlav víc ví.
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Obyvatel SHW Avatar uživatele Donald64
    Registrace
    Sep 2012
    Příspěvků
    485

    Zakopaný pes je myslím ve šroubech. S těma k ventilátorům se do předního panelu 2 nevejdou a ty od Fractal jsou zase moc krátké. Řeší se to buď pilováním nebo výměnou šroubků.

    Pokud ti stávající ventilátory vyhovují po hlukové stránce, tak není potřeba je měnit, prostě jen dokup ty 2 F14 Silent. Každopádně odlišné ventilátory bych zapojil odděleně, tedy bych k nim nebral PST Cable ale https://prislusenstvi-k-chlazeni.heu...octua-na-syc2/
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Nováček
    Registrace
    Dec 2014
    Příspěvků
    14

    Šrouby, to mě nenapadlo. Po hlukové sstránce jsem velice spokojen s nynějšími větráčky. Skoro o nich nevím ikdyž jedou na plné obrátky. Ale za to vděčím asi skvěle odhlučněné bedně.

    Ještě otázka, mám software AI suite 3, kde pozoruji teploty procesoru a ovládání ventilátorů. Ovšem to nerozezná jiné zapojené větráčky nežli ten na procesoru. Nevíte, kde by mohla být chyba? Jestli je musím někde nastavit, který je který? V tomhle se moc nevyznám a nechci se moc hrabat v nastavení, když nevím co měním.
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Obyvatel SHW Avatar uživatele Donald64
    Registrace
    Sep 2012
    Příspěvků
    485

    Já tento program tedy nepoužívám, tak asi nebudu vědět. Jedná se o to, že program zobrazí jen otáčky na CPU FAN a u všech ostatních položek "Chassis fan" chybí otáčky úplně (popř. se zobrazuje 0), nebo že ti to neukazuje, zda jsou to otáčky předního nebo zadního ventilátoru?
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Nováček
    Registrace
    Dec 2014
    Příspěvků
    14

    Zobrazuje pouze CPU fan a položky "Chassis fan" nezobrazuje vůbec, resp. píše to N/A. Ikdyž si najedu na větráček předního panelu, tak to itak píše N/A. Zkusím pogooglit ještě.
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Nováček
    Registrace
    Dec 2014
    Příspěvků
    14

    Tak problém s ventilátory v AI suite 3 jsem již vyřešil. Nově zakoupené Arctic fan F14 silent jsem přišrouboval na zadnía horní stranu a dva ventilátory původní od Fractalu jsem dal oba dopředu za filtr. Teploty ve vytížení, při kterém původně přesahovaly 70°C, nyní nejdou přes 65°C. Zkusím ještě kdyžtak vyměnit pastu pod chladičem. Nestavěl jsem si PC sám, tak nevím co mi tam dali. Zvažoval jsem Arctic MX-4, protože má docela dobrý hodnocení. To by mohlo taky trochu pomoct. Když se to časem zase zhorší, koupím nový chladič. Děkuji za veškeré rady a postřehy a taky za rozmluvení drahého vodního chlazení.
    Odpovídat lze po přihlášení



Podobná témata

  1. Voda v ntb
    Od Desuric v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 3
    Poslední příspěvek: 18-08-2013, 20:56
  2. Voda FX 8120
    Od Masaa v sekci Alphacool - co Vás zajímá
    Reakcí: 23
    Poslední příspěvek: 03-03-2013, 19:08
  3. Tichá voda břehy mele
    Od N@PST3R v sekci Chci doporučit sestavu/notebook
    Reakcí: 9
    Poslední příspěvek: 05-01-2012, 13:09
  4. Socket AM3: CZ rekord a HWBOT WR-Formula, Thuban, vzduch
    Od flanker v sekci AMD - procesory a základní desky
    Reakcí: 13
    Poslední příspěvek: 01-12-2010, 16:30
  5. Sestavy, notebooky a PDA: stlačený vzduch
    Od Neregistrovaný v sekci Poradna
    Reakcí: 3
    Poslední příspěvek: 08-02-2010, 18:04