Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie Společnost oXy Online s.r.o.
Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 24

Téma: Můžete mi prosím zkontrolovat sestavu?

  1. #1
    Nováček
    Registrace
    Sep 2017
    Příspěvků
    14

    Dobrý den,

    včera jsem několik hodin pročítal různé weby o současně doporučovaných sestavách pro fotografy. Potřeboval bych tedy jen zkontrolovat menší detaily v sestavě. Hlavním účelem je vytváření HDR panoramat. Můj starý notebook práci opravdu neuvěřitelně zpomaluje. Také nutno zmínit, že plánuji používat dva Full HD monitory. Rovněž neplánuji taktovat.

    Case: Zalman Z1 Neo

    CPU: i5-7400

    SSD: Samsung 850 EVO 500GB

    DVD: LG GH24NS

    Ostatní: Externí čtečka karet AXAGON CRI-S3

    Klávesnice: Logitech Wireless Keyboard K375s CZ

    Podložka: A4tech X7-500MP

    RAM: Corsair 16GB KIT DDR4 2133MHz CL13 Vengeance LPX červená Potřebuji 16 GB. Corasair se jeví jako kvalitní značka. Nevím, však jestli se nevyplatí 3000MHz verze. Akorát to abych pak zase kupovat 2x dražší základní desku, protože tamta deska udává max. frekvenci RAM 2166MHz. M.2 disky, 8x slotů pro RAM apod. nepotřebuji.

    GPU: GIGABYTE GeForce GTX 1050 Ti G1 Gaming 4G - tady si trochu nejsem jistý. Chtěl bych GTX 1050 Ti. Jinak nevím, podle čeho se orientovat. Zda se vyplatí, aby měla dva větráky. Někde jsem se dočetl, že nejvíc GTX 1050 Ti prodá GIGABYTE, ale nemusí to být zárukou kvality. Viděl jsem i modely LP, avšak při poloviční hmotnosti jsem na pochybách, co se kvality týče.

    MB: GIGABYTE H110M-S2H Zde si také nejsem úplně jistý. Neplánuji sestavu upgradovat ani taktovat. Dočetl jsem se, že H110 by měla být dostatečnou volbou. Rozhodoval jsem se mezi těmito třemi, ale nevím, podle čeho se orientovat. https://www.alza.cz/porovnani.htm?c=...69n1a;AG169o2;

    Zdroj: Corsair CX650M Tady fakt moc nevím. Hádám, že bych potřeboval něco mezi 450-650W. Gold 80 certifikace mi přijde zbytečná. Značka asi Corsair nebo EVGA.

    Monitor: 2x 24" AOC i2475PXQU Potřebuji dva levné monitory. Full HD, s nastavitelnou výškou, 24´´. Na kvalitě tolik nezáleží. AOC se zdá být kvalitní značkou v této cenové relaci. Určitě si však nechám rád poradit s lepší alternativou.

    Myš: Logitech Marathon Mouse M705 (1000dpi) Momentálně mám M185 (1000dpi). Přijde mi však pomalá. Je 1000 dpi pro práci na dvou monitorech svižné? Líbí se mi A4tech Bloody V7, akorát má kabel.

    Mockrát děkuji za jakoukoli radu.
    Připojené obrázky Připojené obrázky Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: PC.png 
Zobrazení: 55 
Velikost: 95.8 KB 
ID: 32074  
    Naposledy upraveno uživatelem Gawa: 23-09-2017 v 23:41
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Obyvatel SHW
    Registrace
    Jun 2015
    Příspěvků
    312

    Vyhodil bych tu levnou bednu od Zalmanu, a vzal bych aspoň SilentiumPC Regnum.
    Nenapsal jsi celkový limit sestavy, ale použil bych zdroj Seasonic Focus Plus 550W (10 let záruka, do 30% zátěže jede pasivně). Pokud bys chtěl ještě o trochu kvalitnější zdroj, tak vezmi Corsair RMx.
    Na práci v grafických programech bych vzal Ryzen R5 1600. V programech, které využijí 6 jader bude mnohem výkonější než i5 7400 a v programech potřebující výkon na jedno jádro bude výkonější tak o 10%. K tomu bych vzal desku MSI B350 Tomahawk nebo Asus B350 Strix. RAM pro Ryzen určitě 3000MHz, oproti 2133MHz to není ani moc velký příplatek.
    Monitor bych vzal Philips 246E7QDSW díky technologii Quantum Dots pokrývá skoro celý prostor AdobeRGB, žádný jiný monitor okolo 4k tohle neumí. Na úpravu fotek bezkonkurenční (ale ani ten AOC ani Philips nemají podporu HDR, takže nevím jak na nich chceš s HDR obsahem pracovat).
    DPI není jediné co rozhoduje o "rychlosti" myši. Ve Windows by se mělo dát nastavit, aby se pohyb myši zrychlil a nastavitelnou hodnotu - takže třeba 1,5x, 2x, 4x.
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Obyvatel SHW Avatar uživatele Donald64
    Registrace
    Sep 2012
    Příspěvků
    554

    Já bych se vyjádřil ke grafice, jaký má mít účel? Pokud pc neslouží na hraní her, tak bys v pohodě vystačil na integrované v CPU. Naopak by se ti mohla vyplatit investice do pořádného NVMe SSD jako Patriot Hellfire nebo Samsung 960 EVO. Výběr CPU bych stavěl okolo činnosti, kterou budeš provozovat nejčastěji. Jestli spíše pracuješ v programu a upravuješ fotky, volil bych Intel, ale jestli ti zabere hodně času renderování, potom by byl vhodnější Ryzen. K některým komponentům se trefně vyjádřil Dom, nebudu ho opakovat - jen zdůrazním, že nám opravdu chybí rozpočet a hodilo by se i vědět, jak moc ti jde o tichost počítače.
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Nováček
    Registrace
    Sep 2017
    Příspěvků
    14

    Mockrát děkuji za odpověď.

    Je tento case v pořádku? https://www.czc.cz/silentiumpc-regnu...222550/produkt

    Limit sestavy vč. dvou monitorů a dalších periferií cca 35 000,- Kč.

    Vezmu Corsair RM550x.

    Vezmu Ryzen R5 1600. U FAQ programu, který primárně používám: Software is multi threaded so it will run faster on processors having more cores. Tedy ne jako u Photo Shopu.

    A co si prosím myslíš o GIGABYTE AM4 AB350-Gaming 3 - AMD B350?

    Vezmu Corsair 16GB KIT DDR4 DRAM 3000MHz CL15.

    Vezmu Philips 246E7QDSW. Pro tu práci je dostatečný.

    Ve Windowsech mám vše na maximum, ale myš se mi zdá pomalá a navíc mi přijde i nepřesná.
    __________________________________________________ __________________________

    Konkrétní účel je skládání několika fotografií v HDR panorama. Dle FAQ softwaru:
    GPU: PTGui features OpenCL hardware acceleration, reducing stitching time significantly. Basically any current AMD or NVIDIA graphics card of $300 or more will be fine. https://www.ptgui.com/support.html#7_2

    Chtěl jsem používat SSD jako jediný disk, abych nemusel řešit, kam co zase musím přesunout. Hledal jsem si teď na netu info o vztahu M.2 disků a vytváření fotografií. Co mě však zarazilo, že prý ten SSD má být min. z 50% prázdný, jinak se to PC zpomalí. Je to pravda? Dočetl jsem se, že by M.2 měla opravdu pomoci. Co mi však vrtá hlavou je to, že mám dejme tomu 12x5Mb soubory a výstupní forma je jedna fotografie o 15Mb. Ten M.2 Samsung má např. 1Gb zápis. Znamená to tedy, že musím pracovat s gigabytovými soubory, abych poznal rozdíl?

    Co se tichosti týče. Hlavně aby to bylo pořádně rychlé

    Chtěl bych pak PC někým sestavit. Je třeba CZC nebo Alza dobrá volba?

    https://www.czc.cz/209974,202400,202...79,200384/kody
    Naposledy upraveno uživatelem Gawa: 24-09-2017 v 04:17
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Obyvatel SHW Avatar uživatele Donald64
    Registrace
    Sep 2012
    Příspěvků
    554

    Case je v pořádku. Gigabyte má nejhorší napájení ze všech výrobců desek, zvolil bych MSI B350 Tomahawk. Pokud chceš RGB RAM, vzal bych raději G.Skill. Co se týče provedení grafické karty, tak pokud bys neměl problém vzít stahovačky a přidělat si ventilátor na pasiv, tak bych volil jednoznačně https://www.czc.cz/palit-geforce-gtx...210027/produkt jako nejtišší provedení. Pokud se s tím nechceš patlat a nepotřebuješ nějaké nejlepší a tiché provedení, klidně vezmi nejlevnější provedení od EVGA s 1 ventilátorem, na tak úspornou kartu to stačí. Ohledně zaplnění SSD bych považoval za ideální nechávat 30% volného místa - u některých modelů má zaplnění vliv na výkon, ale u 960 Evo by s tím neměl být problém a určitě to není něco, co bys nějak výrazněji poznal. Bude 250GB na fotky dostatečné? 1,5GB/s zápis znamená rychlost zapisování, rozdíl poznáš i u malých souborů, protože NVMe mají i mnohem rychlejší náhodný přístup (IOPS).
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Obyvatel SHW
    Registrace
    Jun 2015
    Příspěvků
    312

    Grafika viz. Donald.
    960 Evo i přes svou poměrně nízkou cenu patří k nejvýkonějším SSD diskům. IOPS, tedy výkon při čtení/zápisu opravdu malých souborů (4KB), je okolo 300 000, což je špičková hodnota. Navíc podporuje protokol NVMe, který je dělaný na míru SSD, takže SSD s NVMe mají vyšší přenosové rychlosti, nižší latenci a vyšší IOPS. Pokud nevadí kapacita jen 256GB, tak bych nad 960 Evo ani neváhal. 512GB varianta se už ale trochu prodraží.
    Ohledně zaplnění - SSD si na pozadí přeukládává data tak, aby vytížení buněk bylo rovnoměrné. K toku potřebuje volnou kapacitu. Kdyby volnou kapacitu nemělo, rapidně klesne životnost i výkon (ale tady se bavíme o zaplnění na 100%, i 5GB volného prostoru by mělo SSD stačit na režii). Já mám dán limit, že volný prostor na disku nesmí klesnout pod 20GB, a snažím se ho držet nad 30GB.
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Obyvatel SHW
    Registrace
    Jun 2015
    Příspěvků
    312

    Zkusil jsem to naházet do seznamu https://www.czc.cz/fm8q5q60uqgvo8lhvtom91bnaa/seznam
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Nováček
    Registrace
    Sep 2017
    Příspěvků
    14

    Ještě jednou díky za odpovědi!

    Vezmu ASUS ROG STRIX B350-F GAMING. Ekvivalenty MSI a GIGABYTE mají prý někdy problémy dostat RAM na 3000Mhz.

    Dělat se tím radši nechci. OK, vezmu s jedním větrákem. Akorát radši vezmu ASUS GeForce GTX 1050 Ti PH-GTX1050TI-4G, 4GB GDDR5, k EVGA mám trochu nedůvěru. Akorát se mi zdá, že ta karta má jen jeden výstup pro monitor. A teď jsem si někde dočetl, že když to připojím na MB, tak vůbec nepoužiji GPU (?). Zapojím tam dva monitory?

    Vezmu Samsung SSD 960 EVO (M.2) - 250GB. Máš pravdu, k tomu radši přihodím Seagate BarraCuda - 1TB. Jestli tedy správně chápu ten princip, tak Windows, programy a soubory, které používám, bych pak měl mít na SSD a např. fotografie, které bude mít na zálohu, bych měl dát kvůli úspoře místa na standardní HDD. Když bych např. pak potřeboval znovu upravovat fotografie v grafickém programu, tak bych si je měl dočasně přehodit na SSD. Je to tak?

    https://www.czc.cz/209974,202400,161...10,101608/kody

    Taky jsem se dočetl, že to nechávat stavět v czc nemusí dopadnout dobře. Tak jsem začal sledovat tutoriály na YT. Tak snad nic nezlomím nebo blbě nezapojím.

    AMD Ryzen 5 1600
    ASUS ROG STRIX B350-F GAMING - AMD B350
    ASUS GeForce GTX 1050 Ti PH-GTX1050TI-4G, 4GB GDDR5
    Corsair Vengeance LPX Black 16GB (2x8GB) DDR4 3000
    Corsair RMx Series RM550x 550W
    Samsung SSD 960 EVO (M.2) - 250GB
    Seagate BarraCuda - 1TB
    LG GH24NS, černá Bulk
    AXAGON CRI-S3
    SilentiumPC Regnum RG1W Pure Black, okno, černá

    2x Philips 246E7QDSW - LED monitor 24"

    A4Tech Bloody V7 Ultra Core 2
    A4Tech X7-500MP
    Logitech K270, CZ

    Microsoft Windows 10 Home CZ 32-bit/64-bit USB Flash Drive
    Naposledy upraveno uživatelem Gawa: 24-09-2017 v 19:49
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Obyvatel SHW Avatar uživatele Donald64
    Registrace
    Sep 2012
    Příspěvků
    554

    Za Win10 určitě neutrácej, když je možnost je mít legálně a za hubičku https://aukro.cz/vysledky-vyhledavan...finished=false

    Jak píšeš, do základní desky monitory nezapojuješ, nefungovaly by - je třeba je zapojit do GPU. Ta má 3 výstupy, takže by měla zvládnout 3 monitory. Jeden zapojíš do HDMI a druhý do DVI-D.
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Nováček
    Registrace
    Sep 2017
    Příspěvků
    14

    Děkuji za odpověď a za tip!

    Ještě jsem zapomněl na WFI kartu TP-LINK TL-WN781ND.
    Naposledy upraveno uživatelem Gawa: 24-09-2017 v 22:40
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Obyvatel SHW
    Registrace
    Jun 2015
    Příspěvků
    312

    Pokud možno připojil bych pc kabelem, wifi bude vždy pomalejší než kabel.
    Skládání počítače je jednoduché, když tak jsme ochotni Ti poradit jediné, co by mohl být problém, je ohnutí pinů na CPU. Ale stačí si dát trochu pozor a ohnutí se dá lehce předejít.
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Nováček
    Registrace
    Sep 2017
    Příspěvků
    14

    Díky i Tobě!

    Ještě vyměním Seagate za WD Blue EX - 1TB. Ty Seagaty mají vysokou poruchovost https://www.backblaze.com/blog/hard-...s-for-q2-2015/


    Já se spíš bojím všech těch kabelů - co a kam strčit. Nejsi náhodou z Prahy, že by ses zastavil?
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Nováček
    Registrace
    Sep 2017
    Příspěvků
    14

    Ještě prosím malá technická.

    Jakou koupit kvalitní skříň do 2000, která má průhlednou bočnici?

    Líbila se mi NZXT S340, ale někde jsi psal Donalde, že je "udušená".

    Akorát to vypadá na "Corsair Carbide Series 200R, prosklená" nebo spíš SilentiumPC Gladius M35T.
    Naposledy upraveno uživatelem Gawa: 25-09-2017 v 23:43
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Obyvatel SHW Avatar uživatele Donald64
    Registrace
    Sep 2012
    Příspěvků
    554

    S340 nemá moc dobrý airflow. Okolo 2k je velice zajímavá Fractal Design Define C - výborný airflow, odhlučněná a je i verze s oknem.
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #15
    Nováček
    Registrace
    Sep 2017
    Příspěvků
    14

    Díky za tip ;-)
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední

Podobná témata

  1. Mohli by jste mi prosim kouknout na sestavu?
    Od HonzaJelínek v sekci Chci doporučit sestavu/notebook
    Reakcí: 7
    Poslední příspěvek: 25-01-2017, 17:30
  2. Reakcí: 1
    Poslední příspěvek: 26-06-2012, 15:02
  3. Mužete mi ji schválit???
    Od Celofan v sekci PC - nová sestava
    Reakcí: 14
    Poslední příspěvek: 11-05-2010, 21:22
  4. Posoudí mi prosím někdo tuto sestavu?
    Od fanynek v sekci PC - archiv
    Reakcí: 84
    Poslední příspěvek: 23-03-2007, 16:52
  5. Zhodnoťte mi prosim sestavu
    Od D@vid v sekci PC - archiv
    Reakcí: 18
    Poslední příspěvek: 23-01-2007, 16:58