Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 29

Téma: Jak na zapojení ATA i SATA disků dohromady...pokusy s jedním z nich

  1. #1
    Starousedlík SHW / Pilot TMF Avatar uživatele fanynek
    Registrace
    Oct 2006
    Příspěvků
    2,057

    Zdravím!
    Možná tenhle dotaz bude trochu mimo mísu, ale řeším jednu věc. Mám klasicky dva HDD SATA/300, který normálně jedou v mým kompu. Protože ale chvíli neposedím, řekl jsem si, že si udělám jeden starý ATA 100 HDD (Quantum Fireball cca 6,5GB, 5400ot.), na pokusy. Na něm chci zkoušet různý antiviry antispyware a programy pro odstraňování virů, zkoušet, jak moc jsou Widle děravý, co všechno za svinstvo pochytám na netu atd., atd. Protože ale nechci, aby mi něco náhodou nalezlo do mých dvou ostrých SATA disků, řeším to zatím tak, že je odpojím (SATA kšandy a napájecí kabely) a připojím ten starý na ATA a molex konektor. Je to docela nepraktické, protože musím vždycky otvírat komp (kvůli prckovi raději zavřený).
    Ví někdo, jak to udělat, abych mohl mít permanentně zapojené všechny disky a přitom měl jistotu, že zvěrstva, který si schválně pustím do systému na tom pokusným ATA disku, se mi nedostanou do sytému a dat na těch dvou SATA discích? Nevím, jestli by nebyl i problém s bootováním, když tam budou vlastně dva HDD s nainstalovaným systémem. Díky moc za rady.
    Naposledy upraveno uživatelem eraser: 19-09-2007 v 15:50
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Starousedlík SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    3,015

    Nevím jak je na tom GigaByte 965P-DS4, ale v BIOSech bývají různé profily/banky nastavení.
    Stačí při zapnutí kompu stisknout např F1, F2 apod. - a tím vyvolat odlišná nastavení BIOSu

    V první "bance" odškrtni IDE kanály a v druhé "bance" odškrtni SATA porty.

    Jak praktické...
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Starousedlík SHW / Pilot TMF Avatar uživatele fanynek
    Registrace
    Oct 2006
    Příspěvků
    2,057

    Jo, dík. Na něco takovýho jsem myslel. Jenže nevím, jak pracovat s těmi profily BIOSu, resp. nevím, jak si je vytvořím.
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Banned Avatar uživatele Pavel Boček
    Registrace
    Apr 2007
    Příspěvků
    4,198

    další, i když ne zrovna best řešení je prostě mít potřebné SATA řadiče v BIOSu vypnuté a v případě potřeby je zapnout
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Starousedlík SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    3,015

    Ale stále je to lepší než pokaždé otevírat case
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Starousedlík SHW / Pilot TMF Avatar uživatele fanynek
    Registrace
    Oct 2006
    Příspěvků
    2,057

    Dobrá, dobrá. Ale mohli by jste mi jaksi nakukat, jaké jsou to položky v BIOSu, ty řadiče a co co znamená? Byl bych vám jaksi moc vděčný. S BIOSem jsem velkej kamarád pouze ve vodách OC (MB Intelligent Tweaker M.I.T.).
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Starousedlík SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    3,015

    Normálně tam někde bude položka pro SATA porty (enable, disabled) a pro IDE (enable, disabled).
    A mrkni na ty profily v BIOSu.

    Prostě si v klidu projdi celý BIOS a napiš zase co jsi zjistil, nebo udělej pár fotek
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Starousedlík SHW / Pilot TMF Avatar uživatele fanynek
    Registrace
    Oct 2006
    Příspěvků
    2,057

    S těma fotkama jsi to trefil. Nafotím si celý BIOS, abych pak měl podle čeho opravit, co jsem dokopal. Chceš to sem dát všechno? Tak dík. Jdu to zkoušet.
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Starousedlík SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    3,015

    Vyfoť vše, šetři s kvalitou
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Starousedlík SHW / Pilot TMF Avatar uživatele fanynek
    Registrace
    Oct 2006
    Příspěvků
    2,057

    Jak chceš. Dám to sem v 1024x768. Co?
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Starousedlík SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    3,015

    Jo OK to bude ideál
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Pravidelný diskutér Avatar uživatele radekhulan
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    226

    Mnohem jednodušší je použít VMware a virtuální instalaci Windows XP... Na dualcore a 2GB RAM to poletí, výkon je 99.9% nativního, a izolace od hostitelského OS absolutní. Popřípadě můžeš použít i zdarma dostupné Microsoft Virtual PC 2007.

    http://radekhulan.cz/item/vmware-wor...rtualni-zazrak
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Starousedlík SHW / Pilot TMF Avatar uživatele fanynek
    Registrace
    Oct 2006
    Příspěvků
    2,057

    A zaručíš mi, že když si záměrně stáhnu všelijakej bordel a viry a vypustím je pod tím OS, že se nedostanou jinam? A co v případě, že způsobí kolaps systému, což není vůbec nic vyjimečného. Nechci nic riskovat. Co ty na to?
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Pravidelný diskutér Avatar uživatele radekhulan
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    226

    Virtuální systém je absolutně a dokonale izolovaný od systému mateřského. Neexistuje cesta, jak by jej mohl nabourat. C2D má navíc hardwarovou podporu pro virtualizaci na úrovni procesoru. Provozuji každý den na Vista x64 virtualizovaně Ubuntu x64 a Solaris, občas i Windows XP, a NIKDY jsem nezaznamenal nestabilitu. Je to vyzrálá serverová technologie, kterou používají největší firmy. Kdysi jsem měl doma osobní počítač + 2 servery, dnes mi stačí jedna pracovní stanice a VMware...

    http://vmware.com/products/player/
    http://www.microsoft.com/windows/pro...c/default.mspx

    Pokud potřebuješ virtualizovat jen Windows XP či Vista, použij Microsoft Virtual PC 2007, jinak doporučuji VMware Workstation či Player (pro Linux, Solaris, atd.)
    Naposledy upraveno uživatelem radekhulan: 18-09-2007 v 22:19
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #15
    Starousedlík SHW / Pilot TMF Avatar uživatele fanynek
    Registrace
    Oct 2006
    Příspěvků
    2,057

    To zní zajímavě. Už jsem o tom párkrát četl, ale nevěnoval tomu velkou pozornost. Určitě to musí být vychytaný. Hlodá však ve mně červík pochybnosti. Nevíš o nějaké recenzi, nebo spíš článku, kde se řeší bezpečnost virtuálních systémů?
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední

Podobná témata

  1. rada - zapojení disku
    Od LopoCz v sekci HDD, boxy, SSD
    Reakcí: 12
    Poslední příspěvek: 07-03-2012, 19:50
  2. Zapojení 2 SATA HDD
    Od curtissek v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 6
    Poslední příspěvek: 05-01-2011, 00:21
  3. Zapojení 2.1 +2.0 - dohromady
    Od wojmirek v sekci Audio
    Reakcí: 21
    Poslední příspěvek: 06-08-2010, 11:20
  4. 3,5" HDD SATA: Zapojení SATA disku
    Od zenabi v sekci HDD, boxy, SSD
    Reakcí: 17
    Poslední příspěvek: 12-06-2008, 13:58
  5. 3,5" HDD SATA: zapojení S-ATA disku
    Od davka v sekci HDD, boxy, SSD
    Reakcí: 5
    Poslední příspěvek: 27-12-2006, 12:45