Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Zobrazené výsledky: 1 až 8 z 8

Téma: SSD TRIM na IDE Windows 7

  1. #1
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Ventero
    Registrace
    Oct 2012
    Příspěvků
    1,259

    Takže k mému překvapení snad nejnovější (nejposlednější) deska od MSI sc.775 má chipset ICH7. který nepodporuje AHCI. Tím pádem není automaticky podporován u W7 trim, který běží jen pod driverem msahci a snad některý driver od intelu.

    Lze ho nějak dělat ručně? Příkaz - utilitka?
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Starousedlík SHW Avatar uživatele kevin00
    Registrace
    Feb 2008
    Příspěvků
    10,240

    O jakou základní desku se jedná?
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Ventero
    Registrace
    Oct 2012
    Příspěvků
    1,259

    MSI G41M-P33 Combo

    Ještě jsem zjistil, že trim je podporován i pro driver pciide.sys, jenže W7 tam rovnou automaticky nacpev intelide.sys Zatím se pokouším dělat trim z linuxu, ale fstrim -a (jak je uvedeno v manuálu) hlásí neplatný přepínač.

    Také CPU na této desce opravdu hodně topí (řešil jsem v jiném vláknu), tak jsem vyměnil E8400 za E7600

    https://www.svethardware.cz/forum/sh...hlight=teplota

    a dle rad se pokusil podvoltovat. Na automatiku tam deska prý cpe 1,2V, ale měřák desky ukazuje 1,264. Tak jsem stáhl na 1,16, ale deska dál ukazuje 1,264 a CPU topí stále. Podtaktovat nelze - deska umožňuje jen OC
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Sep 2007
    Příspěvků
    698

    Jde spis o to, ze jde o velice levnou desku s nejnizsim vybavenim, co ma snad nejnizsi northbridge posledni generace (G41 z roku 2008, tedy novy) a nejnizsi southbridge (ICH7 z roku 2005, tedy hodne stary), jehoz o neco vyssi verze (ICH7R, ICH7DH, ICH7-M, ICH7-M) AHCI podporuji.
    Manualne idealne pres utilitu vyrobce disku nebo treba SSDTool, jestli se ti to nekde podari najit, nicmene nutno podotknout, ze manualni trim se resil asi pred deseti lety, takze na novy disk mozna neco takoveho ani nebude. Dalsi otazkou je, jestli se vubec da trim pres IDE protlacit.
    Kdyby ses tim chtel zabyvat, tak za par stovek najdes nejakou desku, co AHCI podporuje, ale nevim, jestli takova investice za to stoji, protoze to SSD bude stejne brzdeno rozhranim SATA2
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Starousedlík SHW Avatar uživatele kevin00
    Registrace
    Feb 2008
    Příspěvků
    10,240

    TRIM může fungovat i v IDE režimu. Je součástí SATA protokolu, ale není součástí specifikace AHCI. AHCI bezpodmínečně SATA vyžaduje, což ale neplatí obráceně. A SATA běží i v IDE režimu. Pokud nastavíš SATA do režimu Enhanced měl by TRIM fungovat i ve Win7. Měl bys provést v tomto režimu čistou instalaci.
    Kontrolu povolení funkce TRIM provedeš příkazem

    Kód:
    fsutil behavior query DisableDeleteNotify
    TRIM povolen: DisableDeleteNotify=0
    TRIM zakázán: DisableDeleteNotify=1
    Naposledy upraveno uživatelem kevin00: 05-01-2018 v 20:34
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Ventero
    Registrace
    Oct 2012
    Příspěvků
    1,259

    SSD je tez starsi Crucial M4. Takze nevim, jak ta utilita byla v te dobe. SSDtool zkusim pohledat.

    Volbu Enhanced jsem tam nikde nevidel. Jen moznost vypnout IDE, vypnout SATA, a nastaveni RAID, ktere je napevno na IDE - logicky.

    Co jsem cetl, tak prikaz vyhlasi jenom, jestli je podpora trim v OS zapnuta, ale neni-li pry podporovany driver (pouze msahci.sys a pciide.sys) tak se stejne neprovadi ...
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Starousedlík SHW Avatar uživatele kevin00
    Registrace
    Feb 2008
    Příspěvků
    10,240

    Pokud volba Enhanced není k dispozici, tak ten problém IMHO asi nevyřešíš. V režimu Compatibility TRIM fungovat nebude, jelikož se emuluje IDE/PATA režim.
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Ventero
    Registrace
    Oct 2012
    Příspěvků
    1,259

    Nevim prave, jestli deska ten rezim neumoznuje, nebo je nastaven na pevno a neumoznuje volbu.

    Musel bych asi dat dotaz na vyrobce.
    Odpovídat lze po přihlášení

Podobná témata

  1. Windows 7: ASUS EEE 1101HA - Po upgradu na SSD nelze nainstalovat Windows 7
    Od exnerjan v sekci OS Windows
    Reakcí: 7
    Poslední příspěvek: 18-02-2017, 22:39
  2. SSD: Příprava nového SSD na instalaci Windows
    Od BMSH v sekci HDD, boxy, SSD
    Reakcí: 5
    Poslední příspěvek: 16-10-2015, 19:43
  3. Windows 7 na SSD nestartuje po odpojeni jineho disku
    Od lucinkapes v sekci OS Windows
    Reakcí: 2
    Poslední příspěvek: 16-09-2014, 10:31
  4. Změna IDE na AHCI v již nainstalovaném systému windows XP
    Od Blystar v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 3
    Poslední příspěvek: 27-06-2013, 15:52