Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie Společnost oXy Online s.r.o.
Strana 1 z 3 123 PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 33

Téma: Bude tato setava optimální, funkční ?

  1. #1
    Pravidelný diskutér
    Registrace
    Sep 2009
    Příspěvků
    292

    Skřín ATX a DVD mechanika bude původní ze 13 let starého PC P4 3,2GHz. Nové PC bude na net, video HD atd., ne hraní.

    2 roky starý bezvadný zdroj Seasonic Energy Knight SS-400ET T3 400W
    13 roků stará stále funkční DVD mechanika - LG GSA-4167RBB (plánováno přes redukci ata - sata, nerad vyhazuji funkční věci)

    Nové komponenty:
    MB: MSI B250 PC MATE
    CPU: Intel Pentium G4600
    RAM: například Kingston Value DDR4 8GB 2133MHz CL15 (nevím zda je vůbec kompatibilní s MB, dále poradte levnější a stejně funkční variantu, v tom se neorientuji)
    SDD:Kingston SSDNow A400 120GB

    Grafika Intel HD Graphics 630 je integrovaná v procesoru, ale nevím zda je například schopná normálně stíhat HD videa + současně brouzdání na netu s X otevřenými okny, a s CPU a RAM korektně fungovat ?

    Nenašel jsem kromě TS-Bohemia jiný velký konfigurátor PC, prosím alespon můžete poradit i jiný?

    Díky.
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Obyvatel SHW
    Registrace
    Jun 2015
    Příspěvků
    312

    iGPU v pohodě zvládne tebou vyjmenované činnosti.
    Na konfigurátory se vyprdni, buď si to postav sám, nebo CZC/Alza nabízí službu složení pc zadarmo z tebou vybraných komponent.
    S vybrannými komponentamu nemám problém, jen mě napadla výměna G4600 za G4400 - na CZC ho mají doslova za hubičku a výkonnostní rozdíl v tebou vyjmenovaných činnostech nepůjde poznat (jediné rozdíly jsou, že nemá HT, což stejně nevyužiješ, a má o 300MHz nižší frekvenci, což nemáš šanci v reálu pocítit).
    RAM bych vzal co je momentálně skladem https://www.czc.cz/crucial-8gb-ddr4-2133/185236/produkt momentálně je dlouhodobá krize s RAM, takže nejde moc vybírat a bere se co je skladem.
    Pokud v budoucnu neplánuješ upgrade CPU na něco žravějšího, tak se klidně může ušetřit na desce - https://www.czc.cz/asrock-h110m-dgs-...211793/produkt nebo vyšší model se slotem M.2 pro SSD (v budoucnu, až budou NVMe SSD levné, můžeš jednoduše slot osadit. Desku bez M.2 bych dneska nebral) https://www.czc.cz/asrock-h110m-g-m-...216815/produkt
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Starousedlík SHW Avatar uživatele kevin00
    Registrace
    Feb 2008
    Příspěvků
    10,193

    Před osazením starého zdroje do nové sestavy doporučuji jeho rozebrání, vyčistění a kontrolu kondenzátorů. Jedná se o low-end zdroj a jeho konstrukce je opravdu základní.
    Na základní desce nešetři a určitě nech min. model co máš vybraný. Operační paměť bych zakoupil Crucial Ballistix Sport LT 8GB DDR4 2400. Rozdíl cen není zase tak velký, doživotní záruka, čipy Micron. Pokud Ti bude kapacita SSD disku stačit, tak bych volil Transcend SSD230S či Kingston Now UV400.
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Pravidelný diskutér
    Registrace
    Sep 2009
    Příspěvků
    292

    dom324: Nevím co je "HT" ??
    Taky má G4400 o necelých 10% vyšší spotřebu... A opravdu integrovaná grafika u obou CPU Pentium bude bez přetížení stíhat videa a to i HD ??
    A obecně RAM DDR4 "pasují" do všech moderních MB ? (ohledně rychlosti , nevím co je to CL časování atd)
    Ty AsRock co doporučuješ jsou ale všechny menší formát mATX, to asi do velké původní ATX skříně nijak neupevním.
    AsRock už nemá špatnou pověst co do kvality? (tuto značku výrobce MB má těch 13 let, ale musel jsem vyměnit všechny kondenzátory po 6 letech a stejně si myslím, že dělá problémy se zvukem a dočasným zamrzáním PC) Výrobce MSI v materiálech tvrdí, že je vše použité velmi kvalitní...
    U SSD obecně mě odrazuje omezená životnost počtů zápisů a mazání, prý tak mají znatelně méně cyklů než HDD ??

    kevin00:Ten zdroj Seasonic je ale obecně hodnocen hodně kvalitně ?? V době koupě měl vysoké hodnocení na Heurece.

    Ještě jednou díky.
    Naposledy upraveno uživatelem maarkii: 16-01-2018 v 21:39
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Obyvatel SHW
    Registrace
    Jun 2015
    Příspěvků
    312

    HT - jedno jádro může zpracovávat dvě vlákna. Pomáhá k lepšímu využití výpočetních prostředků (ale jeho přínos je diskutabilní, v profi programech je to jasné +, ve starých hrách má nulový/záporný dopad na výkon, v nových hrách výkon zvyšuje a v kancl/internet aplikacích nemá prakticky žádný dopad).
    TDP neudává spotřebu, obzvláště u Pentií je reálná spotřeba o dost nižší než TDP. V tebou vyjmenovaných aplikacích navíc bude nízké vytížení, takže spíš záleží na úsporných funkcích, které mají obě CPU stejné.
    Existuje pár desek se socketem 1151, které podporují DDR3 RAM, zbylé stovky desek mají všechny DDR4. Rozhodně bych šel do DDR4.
    mATX desku dáš do každé ATX skříně, montážní otvory tam jsou předvrtány pro ATX i mATX.
    Asrock desky už nejsou problémové. Naopak - mívají nejlepší napájecí kaskády (narozdíl od MSI a hlavně Gigabyte). Někdy mají nějakou chybku v BIOSech, která trochu komplikuje přetaktování, ale podobnými problémy trpí MSI i Gigabyte (Asus má bezproblémové BIOSy). Navíc Asrock má narozdíl od MSI podporu Speedfanu, což je velké mínus pro MSI (sám mám MSI desku a nepodpora Speedfanu mi děsně vadí).
    SSD mají omezenou životnost, ale nemáš moc velkou šanci ji vyčerpat. Normal uživatel zapíše za rok max 5-7TB dat, záruka bývá na 50-130TB (+ je omezená časově samozřejmě, ale minimálně těch záručních 50-130TB vydrží každý disk, v praxi vydrží mnohem více, klidně i 1PB).
    Ten Seasonic je nejlevnější použitelný zdroj. Cokoliv levnějšího je odpad. Že by to byl ale zase dvakrát kvalitní zdroj se říct nedá, je to opravdu minimum, které se osazuje do kancl sestav při napjatém rozpočtu. Jak říká Kevin, zkontroluj kondenzátory a vyčisti.
    Naposledy upraveno uživatelem dom324: 17-01-2018 v 10:30
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Starousedlík SHW Avatar uživatele kevin00
    Registrace
    Feb 2008
    Příspěvků
    10,193



    Určitě bych ponechal Tebou vybraný procesor Intel Pentium G4600. Low-end bez HT a s horší graf. kartou. Sestava je už tak low-end a neořezával bych jí absolutně na kost. Procesor G4600 , může výkonem konkurovat procesoru i3, což se o G4400 říci nedá. Když už bys chtěl něco ušetřit, volil bych Intel Pentium G4560. Ale osobně bych nechal v sestavě původní vybraný procesor. Možnost dvoujádrového procesoru chovat se jako čtyřjádrový není zcela bezvýznamná. Přehrání videa ve FullHD nebude na integrované grafice problém. Případně ZDE je test grafické karty.
    Drtivá vetšina základních desek se socketem 1151 je určena pro operační paměti DDR4. Myslím, že nějakou základní desku se socketem 1151 a DDR3 pamětí vyrábí Asus.
    mATX základní desky do MidiTower skříní vejdou, ale je potřeba to vždy ověřit. Není to totiž podmínkou a jsou i poč. skříně tohoto formátu, do kterých mATX základní desky nelze namontovat.
    Co se týče základních desek AsRock, nepatří k nejhorším. Občas mají problém např. s řádným zalitím cívek. Musíš dané modely dost "proklepnout" na netu podle recenzí. Rozhodně nesouhlasím s tím, že jejich kvalita je vyšší jak výrobků Gigabyte. Spíše bych ji přirovnal ke kvalitě základních desek MSI.
    Zdorj byl v době nákupu hodnocen dobře, vzhledem k poměru cena/výkon. Za dané peníze jsi dostal kvalitní low-endový zdroj. Ovšem díky nízkému výrobnímu nákladu nebyl konstrukcí určen pro xy leté provozování a ani nebyl určen do náročnějších sestav. Proto jeho vizuální kontrola a řádné vyčistění je na místě. Problémem "umírajícího" zdroje je to, že v okamžiku "umření" dokáže bez problémů vzít sebou do křemíkového nebe i nějakou jinou komponentu počítače.
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Obyvatel SHW
    Registrace
    Jun 2015
    Příspěvků
    312

    Nenapsal jsem, že Asrock má kvalitnější desky než Gigabyte/MSI. Napsal jsem, že má kvalitnější napájecí kaskády. Gigabyte na napájecích kaskádách šetří co to jen jde, ze všech výrobců je na tom nejhůře. MSI je na tom většinou dobře, ale často udělají nějakou prkotinu - např. u high end desek za 6k často osazují stejné mosfety jako do desek za 2k, což je k smíchu a poráží je pak i Gigabyte...Asrock a Asus si jedou vlastní ligu, kde osazují kvalitní mosfety.
    Samozřejmě to nejde úplně generalizovat a u každého výrobce se najde deska s vyjímečně špatnou/dobrou napájecí kaskádou, ale u většiny desek platí to, co jsem napsal.
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Starousedlík SHW Avatar uživatele kevin00
    Registrace
    Feb 2008
    Příspěvků
    10,193

    A ty u takovéto sestavy řešíš napájecí kaskádu? U procesoru, který nejde taktovat a u základní desky nižší střední třídy? IMHO nesmysl. Hlavně uživateli zahlcuješ hlavu věcmi, které ho v daném problému vůbec nemusí trápit. Škoda, že už nefunguje Sin hardware, bys koukal výrobci napříč jednotlivými modely dělají za zvěrstva. Doporučuji dohledat VRM listy, např. na Overlock.net nebo XXhardwareLUXX.
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Pravidelný diskutér
    Registrace
    Sep 2009
    Příspěvků
    292

    Bude vůbec tato redukce dle specifikací, SATA I a II schopna kompatibility s MB MSI B250 PC MATE, kde je SATA III ?? (chtěl bych ji použit jako redukci na původní mechaniku DVD)
    Jakou koupím MB jsem se ještě nerozhodl, ale beztak všechny moderní MB určitě mají SATA III

    Všem děkuji za zodpovězené dotazy.
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Starousedlík SHW Avatar uživatele kevin00
    Registrace
    Feb 2008
    Příspěvků
    10,193

    Ano, základní desky mají rozhraní SATA III. To je zpětně kompatibilní se všemi předchozími verzemi. Takže to v podstatě nemusíš vůbec řešit.
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Pravidelný diskutér
    Registrace
    Sep 2009
    Příspěvků
    292

    Zapoměl jsem dát odkaz na tu redukci
    https://www.ebay.com/itm/IDE-to-SATA...53.m2749.l2649

    A MB MSI B250 PC MATE, by podle Heureky měla mět 2 sloty M.2
    Možná má obecně velká MB i dleší životnost, přeci jenom se lépe chladí velká plocha, neboli se ani tolik velká MB neohřeje od vzájemně velmi blízkých součástek, než malá MB.
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Starousedlík SHW Avatar uživatele kevin00
    Registrace
    Feb 2008
    Příspěvků
    10,193

    S redukcí nemám osobní zkušenost, tak Ti nemohu 100% říci, jestli bude fungovat. Ovšem vzhledem ke zpětné kompatibilitě SATA rozhraní (mění se jen přenosové rychlosti) myslím si, že bude bez problémů fungovat,
    Nedá se říci, že základní desky ATX mají vyšší životnost, než-li mATX. U sestav s mATX základní deskou je potřeba více řešit chlazení celé sestavy, aby nedocházelo k přehřátí jednotlivých komponent. S tím souhlasím.
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Pravidelný diskutér
    Registrace
    Sep 2009
    Příspěvků
    292

    Ještě řeším nákup SW, protože Win má samozřejmě dlouhodobé používání nelegálního Win ošetřené přes aktualizace údajně, nejde zkrátka používat na dvou PC současně, pozná to podle elektronických "výrobních čísel" HW daného PC.

    Koukám, že na Aukru se legální Win 7 Prof prodává i s nálepkou COA za 350Kč. Jak je možná tak nízká cena Win 7 Pro, když se stále v eshopech prodává za násobky?? Prodejce na Aukru dodá i s kodem COA nálepkou.
    Tzn. že takový SW Win 7 Pro si stáhnu z oficiálních stánek Win a ověření proběhne přes zadání kodu z COA nálepky? Jde taková instalace provést opakovaně na stejném PC v případě nutné reinstalace za rok, dva atd.? Jde takový Win 7 Pro vypálit na DVD a zejména použít jako zálohu pro pozdější případnou reinstalaci Win 7 Pro? (abych nemusel stahovat)
    Někteří prodejci prodávají (ještě levněji) Win 7 Pro i bez COA nálepky, je v takovém případě možná pozdější reinstalace, když nemám žádný kontolní kod, nechápu jak proběhne obecně ověření i v případě 1. instalace ??

    Je vůbec později, v případě že přejdu bezplatně z Win 7 na Win 10, možná bezproblémová reinstalace OS po třeba 2 rocích s původním kontrolním kodem pro Win 7 (COB) ??
    https://aukro.cz/windows-7-pro-origi...rma-6911911855

    Děkuji za odpověd.
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Starousedlík SHW Avatar uživatele zsdx
    Registrace
    Nov 2009
    Příspěvků
    2,101

    COA bude na 99,99999% OEM verze - tedy bez podpory Microsoftu a ani DVD si od nich nestahnes.
    Bezplatny prechod na Win 10 uz navic na Silvestra skoncil.

    Ale abych te potesil, opakovana aktivace na temze HW je mozna (v pripade potizi po telefonu).
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #15
    Starousedlík SHW Avatar uživatele kevin00
    Registrace
    Feb 2008
    Příspěvků
    10,193

    Co vím, tak COA znamenalo, že na daném počítači byl nalepen licenční štítek, který sloužil jako "certifikát pravosti" operačního systému Windows instalovaného výrobcem jako OEM. Instalaci z média bys měl provést bez problému, aktivaci budeš s největší pravděpodobností muset provést po telefonu.
    Aktivace Win10 funguje tak, že na aktivační servery Microsoft je odeslán digitální "hardwarový otisk" konfigurace počítače a pomocí tohoto "otisku" je systém při potřebě aktivován (např. přeinstalace systému). A jak psal uživatel zsdx upgrade z Win7 na Win10 již není možný.
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 1 z 3 123 PosledníPoslední

Podobná témata

  1. DDR2: Bude pasovat tato RAMka ?
    Od )aguar v sekci Operační paměti
    Reakcí: 2
    Poslední příspěvek: 23-06-2010, 08:42
  2. Bude dobře fungovat tato sestava?
    Od jeninicicek v sekci PC - archiv
    Reakcí: 23
    Poslední příspěvek: 06-06-2009, 22:44
  3. Bude tato sestava šlapat?
    Od pavelson v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 39
    Poslední příspěvek: 23-11-2008, 15:14