Téma: Upgrade PC v ceně 7 500 - 10 000 Kč
Co chci upgradovat
: Procesor, ram a ssd
Aktuální konfigurace: CPU - Intel G4560
Chladič - SilentiumPC Spartan 3 LT HE1012
Základní deska - GIGABYTE B250M-D2V
Ram - Kingston 8GB DDR4 2133MHz CL14 HyperX Fury Black Series
GK - ASUS EXPEDITION GeForce GTX 1050TI O4G
Zdroj - Fortron SP500-A
HDD - Seagate Barracuda 1tb
Další komentář:
PC mám převážně na hry World od Warcraft, world of tanks, overwatch, Battlefield 1 ... Ale občas zahraju i novější. Aktuálně mi vyhovuje i když u novějších her sem tam snizuju detaily.
Grafiku bych koupil až budou rozumné ceny, otázka jestli se vyplatí teď do současné desky pořídit i5 a za zbytek bych vzal SSD a este jednou 8gb ram nebo rovnou novou desku a ryzen 5.
Aktuální konfigurace: CPU - Intel G4560
Chladič - SilentiumPC Spartan 3 LT HE1012
Základní deska - GIGABYTE B250M-D2V
Ram - Kingston 8GB DDR4 2133MHz CL14 HyperX Fury Black Series
GK - ASUS EXPEDITION GeForce GTX 1050TI O4G
Zdroj - Fortron SP500-A
HDD - Seagate Barracuda 1tb
Další komentář:
PC mám převážně na hry World od Warcraft, world of tanks, overwatch, Battlefield 1 ... Ale občas zahraju i novější. Aktuálně mi vyhovuje i když u novějších her sem tam snizuju detaily.
Grafiku bych koupil až budou rozumné ceny, otázka jestli se vyplatí teď do současné desky pořídit i5 a za zbytek bych vzal SSD a este jednou 8gb ram nebo rovnou novou desku a ryzen 5.
Trochu mi uchází pointa toho, koupit si PC a za pár měsíců měnit CPU a desku. Dle mého názoru jsou právě tyto 2 komponenty základem počítače na mnoho let dopředu, v opačném případě to považuji za mrhání finančními prostředky. Každopádně k upgradu.
Grafiku, jak sám píšeš, neseženeš. Procesor má k současné grafice dostatek výkonu, takže pro čistě herní účely je jeho výměna zbytečná (může mít smysl v MMO s velkým množstvím hráčů na jednom místě - lze snadno ověřit přes MSI Afterburner, zda jsi limitován CPU nebo GPU). RAM tě hodně limitují? Pro herní účely je 8GB na tuto sestavu celkem OK a za současných cen bych, pokud to není vyloženě nutné, ještě vydržel. SSD je však velice dobrý nápad, jsem pro https://www.czc.cz/adata-ultimate-su800-256gb/197807/produkt
Grafiku, jak sám píšeš, neseženeš. Procesor má k současné grafice dostatek výkonu, takže pro čistě herní účely je jeho výměna zbytečná (může mít smysl v MMO s velkým množstvím hráčů na jednom místě - lze snadno ověřit přes MSI Afterburner, zda jsi limitován CPU nebo GPU). RAM tě hodně limitují? Pro herní účely je 8GB na tuto sestavu celkem OK a za současných cen bych, pokud to není vyloženě nutné, ještě vydržel. SSD je však velice dobrý nápad, jsem pro https://www.czc.cz/adata-ultimate-su800-256gb/197807/produkt
PC je sice jenom asi rok starý, ale měl sem možnost ho koupit a nízkou cenu od kámoše, který se stěhoval do ciziny s tím, že tam si pořídí už něco lepšího.
Jedná se mi o to, že kdybych v budoucnu pořídil lepší grafiku napr 1070 tak už si myslím, že ji bude brzdit procesor. Proto by mě zajímalo zda je ryzen 5 o tolik výkonnější než i5. Nerad bych třeba za rok +/- kupoval grafiku a zároveň i desku a procesor protože bych už nesehnal i5 nikde skladem pro tuhle desku
Jedná se mi o to, že kdybych v budoucnu pořídil lepší grafiku napr 1070 tak už si myslím, že ji bude brzdit procesor. Proto by mě zajímalo zda je ryzen 5 o tolik výkonnější než i5. Nerad bych třeba za rok +/- kupoval grafiku a zároveň i desku a procesor protože bych už nesehnal i5 nikde skladem pro tuhle desku
Intel vždy s novou generací CPU dále vyrábí i prodává tu starou, takže můžeš bez problému koupit jak Coffee Lake, tak Kaby Lake a ještě se doprodávají Skylake. Mimo to procesory jsou skoro neporuchové a může být proto výhodnější sáhnout po bazarovém kousku.
i5-7x00 je ke GTX 1070 celkem OK, jsou hry, kde tě bude brzdit grafika, ale i hry, které by chtěly silnější CPU. Pak záleží na tom, co plánuješ hrát. Ryzen je velice dobrý CPU pro rendering a streamování, ovšem pro čistě herní účely je Intel o něco lepší. Zanedlouho také vyjde refresh Ryzen, který bude mít vyšší takty.
V budoucnu budeš pořizovat ale už spíše GTX 2070 a k ní bych uvažoval už o 6 jádrovém CPU (i5-8x00 nebo Ryzen 1600/2600), ale měl by stačit i i7-7700, kdybys ho sehnal za dobrou cenu.
i5-7x00 je ke GTX 1070 celkem OK, jsou hry, kde tě bude brzdit grafika, ale i hry, které by chtěly silnější CPU. Pak záleží na tom, co plánuješ hrát. Ryzen je velice dobrý CPU pro rendering a streamování, ovšem pro čistě herní účely je Intel o něco lepší. Zanedlouho také vyjde refresh Ryzen, který bude mít vyšší takty.
V budoucnu budeš pořizovat ale už spíše GTX 2070 a k ní bych uvažoval už o 6 jádrovém CPU (i5-8x00 nebo Ryzen 1600/2600), ale měl by stačit i i7-7700, kdybys ho sehnal za dobrou cenu.
Take to vidim asi tak, ze ted co se divam na aukro tak vemu i7 skylake nebo nebo Kaby Lake.. u Coffee Lake sem opet limitovan deskou, protoze podle stranek vyrobce neni podporovan a je potreba novejsi chipset. Takze pomer cena/vykon uz by se nevyplatilo investovat asi do desky + procesor kaz desku mam na o par procent horsi cpu.
Heleď ono jsi celkově současnou sestavou dost omezen. Zdroj je kvalitativní minimum, do kterého bych si kartu s TDP nad 120W (GTX 1060) nezapojil. Deska nemá chlazenou kaskádu, což při osazení silnějšího CPU a bez ofukování desky ventilátorem (z chladiče) může mít špatný vliv na její životnost. Dále jsi neuvedl case, která by sice snad v každém případě finální sestavu uchladit měla, otázka je s jakým hlukem.
Možnosti levného upgradu jsou tedy omezeny, a pokud z toho chceš udělat opravdu nějaké "dělo", tak popřemýšlej i nad variantou prodeje současné sestavy a koupě něčeho úplně nového.
Možnosti levného upgradu jsou tedy omezeny, a pokud z toho chceš udělat opravdu nějaké "dělo", tak popřemýšlej i nad variantou prodeje současné sestavy a koupě něčeho úplně nového.
Tak sem popřemýšlel nad prodejem současné a vznikl z toho nový PC. Z původní sestavy použiji pouze chladič na cpu a grafiku. Vytvořil sem něco takového https://www.czc.cz/904v7deopgga49saefsamgbiv3/seznam tak snad to bude fungovat dobře nebo byly by nějaké připomínky?
B350 Tomahawk za 2,6k ne, je to dobrá deska, ale má stát spíše okolo 2,2k. Buď bych vzal Asrock Pro4 nebo připlatil na MSI B350 Gaming Pro Carbon/MSI Krait nebo Asrock X370 Gaming X/Killer.