Poškození HDD po nové instalaci Windows
Zdravím,
bylo na čase reinstalovat systém, tak jsem se do toho pustil - rutinní věc. Mám jedno SSD na systém a dva další HDD na data. Instaloval jsem Win 10 přes boot z flashky, nainstaloval všechny ovladače a pak jsem si všiml, že mi v "Tento počítač" jeden disk chybí. Vlezl jsem do správce disků a koukám, že chybějící disk je tam nepřiřazený. Tak jsem ho normálně přiřadil, přidělil jsem mu písmenko a když jsem ho chtěl otevřít, napsalo to, že musím prvně formátovat. Vygooglil jsem si, že by mi mohl pomoci Recuva, ale ten v tomto případě nejspíš nefunguje.
Samozřejmě se jedná o disk s nejdůležitějšími daty, jak už to tak bývá :( .
Jaké mám prosímvás možnosti?
Děkuji za případnou pomoc,
Kuba
bylo na čase reinstalovat systém, tak jsem se do toho pustil - rutinní věc. Mám jedno SSD na systém a dva další HDD na data. Instaloval jsem Win 10 přes boot z flashky, nainstaloval všechny ovladače a pak jsem si všiml, že mi v "Tento počítač" jeden disk chybí. Vlezl jsem do správce disků a koukám, že chybějící disk je tam nepřiřazený. Tak jsem ho normálně přiřadil, přidělil jsem mu písmenko a když jsem ho chtěl otevřít, napsalo to, že musím prvně formátovat. Vygooglil jsem si, že by mi mohl pomoci Recuva, ale ten v tomto případě nejspíš nefunguje.
Samozřejmě se jedná o disk s nejdůležitějšími daty, jak už to tak bývá :( .
Jaké mám prosímvás možnosti?
Děkuji za případnou pomoc,
Kuba
Při instalaci staršího OS Win se stávalo něco podobné, pomohl tuším reset při instalaci nebo krok zpět a pak už se disk zobrazoval korektně, jinak tam zůstal pod jiným písmenem a nebylo možné jej po ručním přepsání ve Správci používat, ale nevím zda je to totožný případ.
Bohužel není. Tady jde o to, že disk chce vyloženě prvně naformátovat, abych ho mohl používat. Asi je tam poškozená ta tabulka nebo něco, přesně tomu nerozumím, jen odhaduji.
Ale díky za snahu, snad někoho napadne, jak z toho ty data vydolovat, aniž bych to musel dávat někam do servisu.
Ale díky za snahu, snad někoho napadne, jak z toho ty data vydolovat, aniž bych to musel dávat někam do servisu.
Zkoušel jsem to připojit jako externí disk, což byl můj poslední zoufalý čin, ale bez úspěchu....prostě mi pořád píše, že chce naformátovat.
Opravdu nenapadá nikoho nic? :(
Opravdu nenapadá nikoho nic? :(
[QUOTE=G.i.k;595208]...Opravdu nenapadá nikoho nic? :([/QUOTE]
Nápady by se našly: EaseUS-free, MiniToolPartition Wizzard, Partition Recovery... Zkus hledat.
P.S.
S křížkem po funuse: při instalaci Windows (a Windows 10 zvláště) je vhodné odpojit ostatní disky v systému. Ony ty potvory si na ně občas "něco" zapisují. S tímto se už setkali jiní instalatéři.
Nápady by se našly: EaseUS-free, MiniToolPartition Wizzard, Partition Recovery... Zkus hledat.
P.S.
S křížkem po funuse: při instalaci Windows (a Windows 10 zvláště) je vhodné odpojit ostatní disky v systému. Ony ty potvory si na ně občas "něco" zapisují. S tímto se už setkali jiní instalatéři.
Zkus disk v jiném počítači.
Jinak souhlasím s kolegou výše, při instalaci OS nejlépe odpojit veškeré nepotřebné disky, Windows mají tendenci dělat bordel.
Jinak souhlasím s kolegou výše, při instalaci OS nejlépe odpojit veškeré nepotřebné disky, Windows mají tendenci dělat bordel.
Instalator Windows 10 ma jiz dlouhodobe bug, ktery pri urcitem zpusobu volby instalace narusi tabulku oddilu. Disk je pak necitelny pro jakykoliv system. Zkus v Acronis ADD ci jinem nastroji obnovit - bylo by to nejjednodusi. Popr. pri nejhorsim Testdisk pod live linux.
Osobne jsem, kdyz se mi to stalo nepotreboval zachranovat data, takze jsem jednoduse v Gparted vytvoril novou tabulku oddilu.
Osobne jsem, kdyz se mi to stalo nepotreboval zachranovat data, takze jsem jednoduse v Gparted vytvoril novou tabulku oddilu.