Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 15

Téma: upgrade z Pentium 4 2 GHz socket 478

  1. #1
    Nováček
    Registrace
    Sep 2007
    Příspěvků
    6

    Zvazuji upgrade a nevim, jestli
    1. ponechat stavajici MB a kompletne prestavet PC az za dalsi 3 roky, nebo
    2. prestavet PC jiz ted.

    Soucasnou konfiguraci mam:
    CPU: Pentium 4, 2 GHz, socket 478
    MB: Gigabyte Titan Series GA-8IPE1000
    RAM: 512 MB 400 MHz
    GK: AGP - GEForce FX 5200 128 MB

    Uvazuji mezi:
    1. verze (+- 6 000 Kc)
    CPU: z bazaru sehnat rychlejší P4 na socket 478
    RAM: dokoupit DIMM 2048MB DDR PC3200 Dual Channel KIT (400 MHz, 2x1024MB) A-DATA
    GK: Sapphire Radeon X1950PRO 512MB AGP (mozna postaci Sapphire Radeon X1650PRO 512MB? AGP)

    2. verze (+- 15 000 Kc)
    CPU: Intel Core 2 Duo E6550
    MB: ASUS P5K
    RAM: 2GB (KIT 2x1GB) DDR2 800MHZ PC6400 A-DATA
    GK: Sapphire Radeon X1950PRO 512MB
    mozna i novy zdroj? mam 350 W

    1. verze je levnejsi, alespon v kratkodobem horizontu. Ale nevim, jestli se vyplati a jestli bude vyraznym zrychlenim.
    Napiste mi, prosim, sve typy k uvedenym upgradum.

    Diky!

    PS: Hry hraji jen prilezitostne. Hry a 3D modelovani jsou hlavnim duvodem pro upgrade.
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Starousedlík SHW Avatar uživatele meeee
    Registrace
    Jun 2007
    Příspěvků
    1,120

    1. I při první variantě by byl výkonový skok velký.

    2. Ani druhá varianta není PC na tři roky (které taky dneska je).

    3. Co je to za módu brát X1950 GT a Pro s 512MB RAM? To jsou karty do Crossfiru, ne pro single, v singlu 512MB nevyužijou, navíc mívají paměti pomalejší! A u té X1650 je to opravdu max. zvěrstvo.
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Pravidelný diskutér Avatar uživatele superdrooper
    Registrace
    Dec 2006
    Příspěvků
    210

    Viděl bych to si takhle:
    1) stávající sestavu prodej (CPU, RAM, GPU, Motherboard, zdroj) za cca 1000-2000 Kč,
    2) kup toto:
    PowerColor X1950GT, cena s DPH 2500 Kč
    Athlon 64 4200+, cena s DPH cca 2000 Kč
    A-Data 2 GB DDR 667 MHz, cena s DPH cca 1600 Kč
    Gigabyte GA-M55S-S3, cena cca 1800 Kč
    Fortron FSP400-60PN, cena s DPH cca 1000 Kč

    Celkem s DPH 8900 Kč
    - prodej starý dílů 1000 Kč až 2000 Kč

    Celková cena upgrade cca 8000 Kč
    Naposledy upraveno uživatelem superdrooper: 27-09-2007 v 08:44
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Moderátor / Poděs SHW Avatar uživatele ICEBOSS
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    3,652

    to zalezi na tom, jak moc ten upgrade potrebujes. jinak ja bych to cely prodal a koupil C2D.
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Nováček
    Registrace
    Sep 2007
    Příspěvků
    6

    Dekuju moc za odpovedi. Prinesly mi ale jeste dalsi otazky:

    Citace Původně odesláno od meeee Zobrazit příspěvek
    1.
    3. Co je to za módu brát X1950 GT a Pro s 512MB RAM? To jsou karty do Crossfiru, ne pro single, v singlu 512MB nevyužijou, navíc mívají paměti pomalejší! A u té X1650 je to opravdu max. zvěrstvo.
    Za rok bude nejspis levnejsi sehnat druhou X1950 GT/Pro s 512MB RAM do Crossfire, nez kupovat novou GK. Jak ale zvedne vykon zapojeni dvou karet do Crossfire? Je velky bude rozdil, pokud je druha karta zapojena na pomalejsi PCI x4? Ovlivnilo by to vyber MB.

    Citace Původně odesláno od superdrooper Zobrazit příspěvek
    Viděl bych to si takhle:
    1) stávající sestavu prodej (CPU, RAM, GPU, Motherboard, zdroj) za cca 1000-2000 Kč,
    2) kup toto:
    PowerColor X1950GT, cena s DPH 2500 Kč
    Athlon 64 4200+, cena s DPH cca 2000 Kč
    ...
    O AMD jsem uvazoval (poprve, zatim jsem mel jen Intel od 386 pres Pentium 2 a dvakrat Pentium 4). Doporuceni AMD/Intel se probiralo v jinych tematech, stejne z nich ale nejsem o moc moudrejsi.
    Prijde mi, ze AMD je trosku horsi na budouci upgrade s ponechanim MB. AMD jsou zase trosku levnejsi. Pretaktovani, stabilita a prehrivani zalezi na konkretnim typu procesoru u kazde platformy. Takze mi to pripada skoro 50:50. Prekvapilo me, kolik lidi ma v podpisu uvedeno AMD!
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Starousedlík SHW Avatar uživatele meeee
    Registrace
    Jun 2007
    Příspěvků
    1,120

    Citace Původně odesláno od medvedus Zobrazit příspěvek
    Za rok bude nejspis levnejsi sehnat druhou X1950 GT/Pro s 512MB RAM do Crossfire, nez kupovat novou GK. Jak ale zvedne vykon zapojeni dvou karet do Crossfire?
    Většinou se nárůst pohybuje mezi 30-80% oproti kartě v singlu u 256MB verzí. U 512MB verzí to míň nebude.

    Ale pozor, nevím o desce pro Intel s Crossfire, to bys asi musel stavět na AMD.
    Naposledy upraveno uživatelem meeee: 27-09-2007 v 12:09 Důvod: doplněno varování :)
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Moderátor / Poděs SHW Avatar uživatele ICEBOSS
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    3,652

    za rok bude levnejsi a smysluplnejsi koupit novou grafiku, nez cpat novou/starou zravou grafiku do zastaravajiciho systemu.
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Starousedlík SHW Avatar uživatele pas!k
    Registrace
    Jul 2006
    Příspěvků
    3,894

    Osobne bych bud prodal komplet nebo na casti a koupil novou sestavu .. nebo se snazil koupit nejakou lepsi bazarovou grafiku a udrzet to jeste chvili pri zivote nez poskladas peniz na novou sestavu Vem si ze jen za tu agp grafiku 1950 pro das dost penez a ta grafika te pri dalsim upgradu nikam neposune prtoze agp je mrtve .. Samozrejme vse je otazka toho jak moc to potrebujes a jak moc to vyuzijes ..
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Pravidelný diskutér Avatar uživatele superdrooper
    Registrace
    Dec 2006
    Příspěvků
    210

    [QUOTE=medvedus;51308]
    Prijde mi, ze AMD je trosku horsi na budouci upgrade s ponechanim MB. QUOTE]

    Na budoucí upgrade se nedívej, morální životnost hardware se počítá v měsících
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Banned Avatar uživatele Pavel Boček
    Registrace
    Apr 2007
    Příspěvků
    4,198

    Záleží na co to chceš, dá se sehnat P4 s frekvencí >3GHz HT, což není taková šunka ale už to topí; výběr je fakt na tobě, já třeba investuju jen do bezcených věcí (socket A, 939). C2D je výkonově jinde, ale stojí to hodně atd. AMD v tomto cenovém segmentu není špatná volba, upgrade na Phenom by měl být bez problémů.
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Čestný člen Avatar uživatele johny__g
    Registrace
    Sep 2007
    Příspěvků
    6,443

    Podle mě ta varianta od superdroopera je nejlepší ze všech. K variantě jedna - 350 W zdroj asi neutáhne P4 +- 3 GHz + X1950PRO, takže si připočítej i ten. A pořád máš starou platformu, AGP, DDR1, s478 ..... to se fakt nevyplatí.
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Nováček
    Registrace
    Sep 2007
    Příspěvků
    6

    Jeste pres vikend zvazim velikost investice. Bud to bude sestava navrzena superdrooperem, nebo neco podobneho jako:

    CPU: INTEL Core 2 Duo E6550
    MB: ASUS P5K
    GK: ATI (Sapphire) Radeon X1950GT
    RAM: 2GB (KIT 2x1GB) DDR2 800MHz PC6400 A-DATA
    ZDROJ: FORTRON FSP400-60THN-P/THN-S
    DALŠÍ: Přídavný chladič Arctic Cooler

    Tato sestava se mi libila v jine diskuzi.
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Čestný člen Avatar uživatele mech13
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    5,784

    Citace Původně odesláno od ICEBOSS Zobrazit příspěvek
    to zalezi na tom, jak moc ten upgrade potrebujes. jinak ja bych to cely prodal a koupil C2D.
    taky bych to resil takto
    Citace Původně odesláno od medvedus Zobrazit příspěvek
    Za rok bude nejspis levnejsi sehnat druhou X1950 GT/Pro s 512MB RAM do Crossfire, nez kupovat novou GK. Jak ale zvedne vykon zapojeni dvou karet do Crossfire? Je velky bude rozdil, pokud je druha karta zapojena na pomalejsi PCI x4? Ovlivnilo by to vyber MB.
    to nema smysl, nova mnohem lip ti vyjde starou prodat a koupit jednu novou
    Citace Původně odesláno od medvedus Zobrazit příspěvek
    O AMD jsem uvazoval (poprve, zatim jsem mel jen Intel od 386 pres Pentium 2 a dvakrat Pentium 4). Doporuceni AMD/Intel se probiralo v jinych tematech, stejne z nich ale nejsem o moc moudrejsi.
    Prijde mi, ze AMD je trosku horsi na budouci upgrade s ponechanim MB. AMD jsou zase trosku levnejsi. Pretaktovani, stabilita a prehrivani zalezi na konkretnim typu procesoru u kazde platformy. Takze mi to pripada skoro 50:50. Prekvapilo me, kolik lidi ma v podpisu uvedeno AMD!
    ted ma spousta lidi AMD hlavne kvuli relativne min povedenymu P4 a dobrym cenam A64... ted se zase dost kupuji C2D.
    jinak taky asi podstatny rozdil intel x AMD je, ze AMD nema co nabidnout v high-endu a ma o neco levnejsi zakladni desky. taky pokud chces taktovat, jednoznacne intel
    Citace Původně odesláno od meeee Zobrazit příspěvek
    Ale pozor, nevím o desce pro Intel s Crossfire, to bys asi musel stavět na AMD.
    CF umi kazda deska s intel 965P/P35 ktera ma dva PCI-E sloty... neni problem sehnat novou za cca 3000


    jinak se podiv i po E4400 nebo E2180 - taky slusny procesoy a docela levny
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Starousedlík SHW Avatar uživatele -HoNY-
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    568

    Citace Původně odesláno od medvedus Zobrazit příspěvek
    ...
    Poslední věta si odporuje.

    ad1)
    Procesor: je /byl někdy taktovaný? 2GHz Northwoody šly docela vysoko. Když už vyměnit procesor, tak ideálně za P4EE z ebaye - ceny kolem 1500Kč nebo 3GHz Prescott (+-800Kč). Dále doporučuji koupit odpovídající tiché chlazení (CM GeminII, Hyper6/7, Zalman 7000Cu,..)
    Pamět: je jen jedna 512ka? Možná by stačilo dokoupit 1x512 + 1GB kit. Vyhnul bych se kupování nových DDR1 - ceny spíše stupají oproti DDR2. Navíc se na paměti nemá, co pokazit. Měl jsem možnost ladit PC s touto deskou a nikdy se mi nepovedlo počítač zestabilnit se zapnutým PAT a ostřejším časováním.
    Grafika: X1900 uživí slušné sestavy na s 939 nebo dobře přetaktované P4ky kolem 3,2GHz. Nenárocňého hráče potěší 7600GT na filmy je podle mého názoru vhodnější X1650XT a v obou případech je 512MB zbytečnost (karta není schopná efektivně využít).

    ad2)
    Spíše bych volil E6230 a nataktovat
    Obyčejnou P5K bych nebral - ořezaný layout, když už tak P5K-E (očesaná P5K DLX), přesto na mě neudělala moc dobrý dojem a je potřeba zručných rukou na vychytání dětských nemocí (nedolýhající chladiče a zvýkačky). Prěs svůj velký odpor ke Gigabytu doporučuji sáhnout po DS3.
    Paměti: OK - mají 2,5ns chipy, jdou při 2V nataktovat na 5-5-5-12 1T @450MHz
    Zdroj: projdi si modely od Fortronu (přimo na webu), všude sice k podobným kkonfiguracím dávám 350W PNF, ale zdroj produkuje při větší zátěži velké množství tepla a hluku. Radši bych použil 400W GLC. Zdroje se liší v účinnosti (5-10%).

    Pokud by jsi zvolil bod 2, tvé současné komponenty mají cenu +-1800Kč.

    Citace Původně odesláno od ICEBOSS Zobrazit příspěvek
    za rok bude levnejsi a smysluplnejsi koupit novou grafiku, nez cpat novou/starou zravou grafiku do zastaravajiciho systemu.
    Za rok bude PCI-e ver 2.0
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #15
    Starousedlík SHW Avatar uživatele meeee
    Registrace
    Jun 2007
    Příspěvků
    1,120

    Citace Původně odesláno od mech13 Zobrazit příspěvek
    CF umi kazda deska s intel 965P/P35 ktera ma dva PCI-E sloty... neni problem sehnat novou za cca 3000
    Tak jsem o něco informovanější. Doteď jsem žil v tom, že Crossfire je záležitost, kterou si AMD drží na svých deskách.
    Je pravda, že jsem u testů Crossfire karet nikdy nepřemýšlel o tom, jestli je to testované na Intelu nebo AMD.
    Odpovídat lze po přihlášení

Podobná témata

  1. Pentium 3 GHz na socket 478
    Od Mikesz v sekci Intel - procesory a základní desky
    Reakcí: 7
    Poslední příspěvek: 13-10-2007, 18:50