reklama
Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty
Chlazení a skříně
Ostatní
Periférie
Procesory
Storage a RAM
Základní desky
O nás  |  Napište nám
Facebook  |  Twitter
Digimanie  |  TV Freak
Svět mobilně  |  Svět audia

Téma: PC pro HTPC v ceně 12 500 - 15 000 Kč

Casey27 (2)|30.3.2018 20:28
Zaměření pro : HTPC – internet,sledování 4k filmů v TV,kancel. programy,

Platforma: Intel
Operační systém: mám Win 10
LCD monitor: 23" - 24"

Poznámky a periferie:
Zdravím

potřebuji poradit s výběrem PC,rád bych tiché PC v rámci možností.Grafickou kartu a klasický HDD nechci.Něco jsem vybral.Budu kupovat napříč obchody,dle ceny.

Intel pentium G4600
SSD disk-Crucial MX 250GB
paměti-Crucial Balistix DDR4 4GB 2400Mhz CL 16-2ks
deska Gigabyte B250M-D3H
zdroj-Seasonic Focus Plus 550W Gold
chlazení-SPC Spartan 3 LT HE1012
skříň-Fractal Design Define Mini C
větráky- Artic,Noctua ?
monitor-Philips 246E7QDSW

Děkuji za odpověď
dom324 (308)|30.3.2018 20:58
Větráky vezmi Arcticy (buď dopředu 1x F14 a dozadu 1x F12, nebo 2x F14 dopředu 1x F14 nahoru a 1x F12 dozadu), příplatek na Noctuu (konkrétně Reduxy, nebo pak až řada A) se podle mě u takového systému vůbec nevyplatí - hlavní je, ať ty ventilátory zreguluješ, jinak budou hlučné i ty Noctuy.
Zdroj - Focus Plus Gold je výborný zdroj, kdyby jsi tu hlučnost chtěl hnát ještě dál, Corsair RMx je o něco tišší a udrží déle pasivní režim (Focus Plus jede pasivně do 30% zátěže, Corsair RMx do 50%), ale oba jsou to špičkové zdroje a ani s jedním neuděláš chybu.
RAM - rozhodně vezmi 8GB, 4GB dneska sotva stačí na na běžné prohlížení internetu (už jen W10 zabírají cca 3GB, k tomu spustíš prohlížeč a přehrávač videa a už bude RAM přetékat).
Jinak je to podle mě v pohodě, monitor i bedna super, deska má M.2, Spartan to v pohodě uchladí a ani nepípne. SSD nechám na někom kdo má v SSD a použitých čipech větší přehled než já.

Edit:
Teď se dívám, že u RAM máš 2 ks, sorry, před tím jsem si nevšiml.
Donald64 (702)|31.3.2018 12:58
MX500 je s tou 5 letou zárukou a odstraněním nevýhod řady MX300 nyní asi nejlepším low-budget SSD, takže určitě doporučuji.

Při porovnání Pentií (czc) cena/výkon vychází mnohem lépe G4560, rozdíl ve výkonu oproti G4600 je pouze 5%, což neodpovídá nárůstu ceny.

Do skříně bych dal normálně 2x Arctic F12 Silent, protože pro LN specifikaci (nutno zregulovat) to stačí a pochybuji, že si bez nějaké praxe dokážeš bezpečně nastavit nižší hlučnost, kde by už ta Noctua měla smysl. Jinak pro regulaci ve SpeedFanu (pokud to plánuješ) je potřeba vzít i desku, která ho podporuje, což bývají nejčastěji Asusy, ale jistě ti to řeknou jen lidé, co tu desku měli v ruce a zkoušeli ho rozchodit. Hlučnost zdroje už shrnul Dom, ale s touhle sestavou by snad oba zdroje měly vždy jet pasivně.
Casey27 (2)|2.4.2018 13:17
Jaký je rozdíl v hluku mezi Arctic F12 Silent a Arctic F12 PWM.Jeden je 3-pin, a druhý 4-pin.Deska Gigabyte B250M-D3H,má 4x fan 4-pin.Jinak deska má svůj software na rugulaci chlazení Smart Fan 5.Podporu této desky ve Speedfanu,nemůžu najít.Co se týče chladiče SPC Spartan 3 LT HE1012,jsem se ještě díval na Arctic Cooling Freezer 7 Pro Rev.2 a GELID Solutions Tornado,který je tišší?Ještě mě napadla kombinace Fractal Design Define Nano S+ MSI Z270I GAMING PRO CARBON AC - Intel Z270+ G4560.
Donald64 (702)|2.4.2018 19:13
Silent mají napěťovou regulaci, díky které ventilátory startují na nižších otáčkách, než pulzní PWM. Desky s 3pin konektory skoro neexistují a ani to není záruka regulovatelnosti, ale do 4pinu je normálně zapojíš. Spousta desek podporuje funkci, kdy daný konektor umí regulovat jak pulzy, tak napětím. Pokud to deska nepodporuje, tak ventilátor poběží vždy na 100%, ale krom levnějších ASRock desek to umí skoro všechny. Seznam podporovaných desek na SF je zastaralý, ale u Gigabyte ti skoro na 100% zaručím, že nepojede, stejně tak to nepodporuje většina MSI. Pokud bys tedy chtěl regulovat tímto programem, sáhl bych po Asusu popř. ASRock, kde to dost často funguje. Z těch tří chladičů na CPU má nejkvalitnější ventilátor Freezer 7, takže bych sáhl po něm.