Zobrazené výsledky: 1 až 12 z 12

Téma: Heslovaný disk notebooku

  1. #1
    Pravidelný diskutér Avatar uživatele aldafallout
    Registrace
    Jul 2006
    Příspěvků
    195

    Zdravím, mám následující problém. Koupil jsem vyřazený notebook a jeho disk je zaheslovaný. Nejde mi naformátovat ani v notebooku (pri vložím WIN XP SP2, nabootoji a dale kdyz to ma zvolit disk, tak nastane modra smrt). Koupil jsem tedy externí rámeček a chtel to naformátovat v něm, ale PC hodi hlášku, ze našlo velkokapacitní zařízení, ale nezobrazí ho(ani ve správě disků). Když restartuji počítač, tak s rámečkem ani nenaběhne (zastaví se po testu pamětí, když má zobrazit připojené disky). Co s tím? Koupit nový disk?
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    eraser

    Určite by som sa opýtal osoby, ktorá mi ho predala, prípadne napíš, čo je to za notebook a jaký má disk, prípadne tam bude iný problém a ten spočíva v niečom inom.

    Na tom disku bol nejaký starý systém, takže sa dalo nabootovať do OS?
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Moderátor / Poděs SHW Avatar uživatele ICEBOSS
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    3,495

    co je to za znacku disku? kamos jednou takhle resil Hitachi a tusim ze ho vyresil. zeptal bych se.
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Občasný diskutér
    Registrace
    Apr 2007
    Příspěvků
    100

    Citace Původně odesláno od ICEBOSS Zobrazit příspěvek
    co je to za znacku disku? kamos jednou takhle resil Hitachi a tusim ze ho vyresil. zeptal bych se.
    Mam ten stejny problem, tak nebudu zakladat nove tema. Jedna se o disk IBM Travelstar IC25T048ATDA05-0. Dik za kazdou radu
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Čestný člen Avatar uživatele johny__g
    Registrace
    Sep 2007
    Příspěvků
    6,441

    A jaký je to notebook, taky IBM?
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Občasný diskutér
    Registrace
    Apr 2007
    Příspěvků
    100

    Citace Původně odesláno od johny__g Zobrazit příspěvek
    A jaký je to notebook, taky IBM?
    Myslim, ze to byl DELL
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Obyvatel SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    352

    Nepomoh by udělat Low Level Format?

    Např. zde je dobrej tool pro windows:
    http://hddguru.com/content/en/softwa...l-Format-Tool/
    (ale vyžaduje to aby se Win rozběhly s připojeným diskem, anebo ho připojit za chodu přes USB nebo Firewire - s tim si údajně taky poradí)

    Pokud nejde rozběhnout Windows a je to IDE disk (a neni to Western), mohla by na něj zafungovat utilita Matrox Low Level Formatter:
    ftp://ftp.uni-freiburg.de/pub/pc/msd...l/llfutil.html
    (ale ftp.maxtor.com zdá se už nefunguje, program lze stáhnout přímo tady ftp://ftp.uni-freiburg.de/pub/pc/msd...il/llfutil.exe)
    - je potřeba si udělat bootovací disketu (nebo CD) a spouštět z něj; je primárně určenej pro disky Maxtor, ale už jsem ho vícekrát úspěšně použil i na Seagate (umí "odstranit" vadný sektory), je jenom pro IDE disky.
    Před použitím tohlhle nástroje velmi doporučuju odpojit všechny ostatní disky, protože by se člověk moh relativně snadno splést a následky by byly fatální

    Pak by mohla bejt ještě nějaká utilita přímo od IBM.
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Obyvatel SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    352

    Takže pro disk IBM Travelstar by údajně měla být přímo určená utilita Hitachi Drive Fitness Test:
    http://www.hitachigst.com/hdd/support/download.htm#DFT

    (viz níž v popisu Restores Drive Fitness- Low-level format utility (Use option: Erase Disk).)

    Je tam image diskety i CD, bude to bootovací utilita, tj. udělat bootovací médium, odpojit všechny ostatní disky, připojit ten zaheslovanej a zkusit přeformátovat. Jestli to nepude tímhle (nebo některým z těch toolů co jsem odkazoval v předchozím příspěvku), tak už asi ničím.
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Občasný diskutér
    Registrace
    Apr 2007
    Příspěvků
    100

    Bohuzel to vse jsem jiz skousel a nepomohlo, chtelo by to mozna prepsat firmware.
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Čestný člen Avatar uživatele johny__g
    Registrace
    Sep 2007
    Příspěvků
    6,441
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Jezevec
    Registrace
    Aug 2006
    Příspěvků
    612

    Zda se mi to jako zasah TPM cipu nebo produktu spol. Computrace, ktere se pro znackove pocitace pouzivaji - da se nastavit politika, ktera pri nedodrzeni (napr. uzivatel se neprihlasi dele nez 3 dny) disk uzamkne a bez TPM resp. Computrace cipu, ktery je obsazen, nejde zpet aktivovat bez ucasti spolecnosti, ktera ochranny system provozuje, v tomto pripade napr. Computrace. Pokud by to znamenalo vice prace a starosti, radsi bych si poridil jiny disk
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Nováček
    Registrace
    Oct 2006
    Příspěvků
    3

    Co zkusit nabootovat z jiného os. Starši verze linuxu mají úžasné FDISKy.
    Zkusil bych přerozdělit partišny no a pak i formátovat, Poté při novém spuštění, by se jim dal příznak WIN partition. a další Boot - a instalace WOKEN. (Nové linuxy již mají fdisky až příliš přítulné - ale asi by to šlo i v nových verzich)

    Ale s tím HW šifrováním nemám zkušenosti. Třeba to LINUX obejde.
    Odpovídat lze po přihlášení