Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Ukazatel zůstatku baterie - Toshiba A200-1MI

Intri (3490)|7.10.2007 20:25
Zdravím.

Neví někdo, proč mi moje Toshiba A200-1MI neukazuje čas, po který ještě vydží při běhu na baterie? OS je v tom Vista ( už od výroby ), a jak předinstalovaná Business, tak mnou nainstalovaná Ultimatka prostě zbytek času neukazuje.

Netuší někdo, jestli se to dá někde zapnout? V nastavení Visty jsem to nenašel a podpůrné nástroje od Toshiby to taky nezaply.
eraser (0)|7.10.2007 20:38
Prípadne vyskúšaj RM Clock utilitku, ktorá obsahuje rozšírenú metódu pre meranie ostatkového času batérie na základe jej skutočnej kapacity a stavu.
Intri (3490)|7.10.2007 20:52
Nic. Všude je N/A nebo Not applicable.
tgfh (2985)|7.10.2007 20:53
A není ten nb pod proudem? :D (v zásuvce)
Intri (3490)|7.10.2007 20:57
Je, ale to je fuk. Teď jsem to schválně ještě pro jistotu odpojil a RM Clock sice ukazuje, kolik procent baterie zbývá, ale u času je pořád N/A.
BlackFrog (563)|7.10.2007 21:04
[QUOTE=tgfh;53179]A není ten nb pod proudem? :D (v zásuvce)[/QUOTE]

LOL :D

no ve Vistách něco takového je, v ovládacích panelech -> možnosti napájení. Kamarád co má ntb s Vistama ale nemá problém že by se mu výdrž nezobrazovala, tak nevím...
Intri (3490)|7.10.2007 21:08
Tam jsem to právě hledal, ale without any success. Acery mi tu výdrž defaultně ukazovaly vždycky, nevím, proč mi Toshiba v tomhle stávkuje. Přitom algoritmus výpočtu mi přijde celkem jednoduchý.

EDIT: Nechápu to. On mi ukazuje na miliwatt přesně, kolik šťávy v baterii ještě zbývá, ale ten výpočet prostě neudělá. Jednou za čas sice ukáže, že zbývá kolem 3/4 hodiny, ale to za chvíli zmizí a když to po několika minutách ukáže znovu, je tam pořád stejná hodnota. Navíc v současném nastavení ten notebook vydrží přibližně 2 hodiny, tzn., že je ten údaj o výdrži stejně chybný.
mech13 (5526)|7.10.2007 23:51
tak kdyz to mas na trafu tak ti to samozdrejme nic neukaze. taky ti to nic neukaze tesne potom co to odpojis od site nebo zapnes, protoze to ten cas odhaduje podle stavu baterky a momentalni spotreby a napred to chvilku musi ziskavat nejaky data... ze ti to neukaze na trafu nebo cca do pul minuty po odpojeni trafa je normalni, ale kdyz treba 5 minut jedes na baterku tak to ukazat musi

co rika RM clock o baterce? musi zjistit plnou kapacitu z vyroby, plnou kapacitu jake je baterka v momentalnim stavu schopna, a pri behu na baterku okamzitou spotrebu (discharge rate)
pokud nektera z techto hodnot chybi (krome te vyrobni kapacity teda...), tak neni podle ceho odhadovanou dobu spocitat
Intri (3490)|8.10.2007 00:28
No právě... Když je noťas připojený do zásuvky, obvykle se má objevit hláška Fully charged nebo podobná. Ale když to odpojíš, ukáže se současná kapacita v mW a % ( ta se zobrazuje pořád, i když je notebook připojený ) a sem tam se ukáže i discharge rate, který je na více než 50 W a podle toho vypočítaný zbývající čas. Vtip je v tom, že ten discharge rate je chybný, s ním i ukazovaná doba výdrže a ke všemu ten rate neukazuje nijak často. Jen jednou za několik minut, a to ještě je zobrazený jen na pár sekund. Jinak je tam celou dobu N/A.
mech13 (5526)|8.10.2007 00:34
tak zde bude zakopany pes, baterka to proste nehlasi ale mela by. pravdepodobne by to stalo i za reklamaci, chtelo by to se nekoho ze stejnym modelem zeptat, jestli mu to funguje/nabehnout nekam do obchodu kde ho maji a poprosit jestli to muzes skusit
Intri (3490)|8.10.2007 00:37
:-) O reklamacích mi ani nemluv, nechci už reklamovat notebook... S Acerem jsem měl dost, nepotřebuju reklamovat ještě Toshibu.:-) Ale máš recht, zkusím se poptat, resp. ještě pohledat na Googlu.

EDIT: Napsal jsem maila do servisního střediska v Brně, tak snad mi během dneška odpoví. Doufám, že jestli je to fakt na reklamaci, že jim nebude dělat problém baterii vyměnit na počkání. Pomyšlení na tahanice podobné Aceru mi zvedají žaludek.
eraser (0)|8.10.2007 02:22
Pozeral som sa na nejaké fóra a ľudia sa tam na tento problém sťažujú tiež. Inak zrejme pôjde o záležitosť ovládača pre batériu, pretože keď som mal na notebooku openSUSE, tak ten mi tiež vedel zobraziť len percentá. Pod Windows XP funguje všetko bez problému a podľa dlhšieho užívania je odhadovaný čas celkom správne uvádzaný, takže sa dá podľa toho orientovať.
Intri (3490)|8.10.2007 18:24
Psal jsem ohledně toho do toho servisního střediska, a dneska mi přišly odpovědi. Že v modelech A200 má baterie ukazovat pouze procenta a že do 1MI není možné nainstalovat dva disky zároveň.
Intri (3490)|13.10.2007 11:10
Ale nedávno se mi podařilo najít mezi gadgetech na Microsoftských stránkách jeden, který ukazuje stav baterie a zároveň z procent odhaduje zbývající čas. A nutno říct, že je to ( kupodivu ) celkem přesné, na amatérskou práci ( i když je fakt, že spočítat čas mezi procenty a pak vypočítat výsledný čas není moc složitý algoritmus ). Takže díky tomu gadgetu se i A200 dají donutit zobrazovat zbývající čas. I když pouze pro ty uživatele, kteří mají Vistu nebo ty, kteří si najdou alternativu toho gadgetu.
sfu420 (5)|8.4.2008 08:08
Chci se zeptat ohledne baterky(mozna smesna otazka)
Jde provozovat tu A200 ze site i bez baterky?
kolika článková a mAhodinova baterka tam je?
díky
Encore1106 (424)|8.4.2008 08:19
Ano, A200 jde provozovovat ze sítě bez baterky, baterku lze vyndat i za provozu (samozřejmě pokud je NtB píchlej v síťi).

Baterka je tam 6-ti článková, 4000mAh (PA3534U-1BRS).

Pokud jde o rozšíření, jde sehnat 9-ti článkovou, 6000mAh (PA3535U-1BRS). O kolik se s ní ale prodlouží reálná výdrž, to nevim, chtěl jsem si ji koupit, ale jsou teď trochu jiné výdaje...
sfu420 (5)|9.4.2008 06:26
Chci se te prosim jeste zeptat.
Mam o ten notas fakt zajem..Chtel jsem s HD2600 a nejakym lepsim Intelem ...zzajima me A200 1J6
ale vsechny recenze vice nebo mene kritizuji display....je to s nim opravdu tak hrozne nebo jsou recenzenti jen prehnani puntickari(bude to 1. notebook tak nemuzu srovnavat displeje) ?
Da se ve dvou lidech divat na net notes nebo uz kdyz sedi dva vedle sebe zhorsuje se pozorovaci uhel?

Dik za odpoved a presvedceni o koupi :)

edit:ta lepsi baterka- ma stejnou velikost jako puvodni nebo presahuje?
johny__g (6387)|9.4.2008 09:16
[QUOTE=sfu420;110112]edit:ta lepsi baterka- ma stejnou velikost jako puvodni nebo presahuje?[/QUOTE]

Však to vidíš na obrázku, ne? Baterka dělá takový "hrb" na spodu notebooku.

http://www.toshibadirect.com/images/ui3/accessories/to_pa3535u1brs_350_2.gif
sfu420 (5)|9.4.2008 12:54
diky:)

a ten displej?:)
Encore1106 (424)|9.4.2008 15:53
Baterka je vyšší, jak vidíš na obrázku co posílal johny__g...

Já mam A200-1M8, ta má displej LG Philips LP154WX4-TLD2. Mam ale pocit, že celá ředa Satellite A200 používá stejnej displej...
S displejem osobně nemam problémy, ve dvou se na tom displeji dá koukat na film v pohodě... Je lesklej, takže dost slušný barvy, hraje se na něm taky dobře...
sfu420 (5)|10.4.2008 09:03
tak diky za odpovedi.
snad do nej narvu XPa :)