reklama
Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty
Chlazení a skříně
Ostatní
Periférie
Procesory
Storage a RAM
Základní desky
O nás  |  Napište nám
Facebook  |  Twitter
Digimanie  |  TV Freak
Svět mobilně  |  Svět audia

Téma: PC pro kancelářskou práci v ceně 7 500 - 10 000 Kč

xfertig (21)|6.11.2018 11:58
Zaměření pro : kancelářskou práci – Office, fotky, internet, filmy

Platforma: nerozhoduje
Operační systém: bez OS
LCD monitor: bez LCD

Poznámky a periferie:
Dobrý den,
prosím o doporučení komponentů pro "totální" upgrade domácího počítače pro mámu - nenáročný uživatel :-) PC používá jen pro internet, filmy, fotky a office...Jde o to, že zůstane zachována bedna, disk, monitor a periferie a zbytek by chtěl vyměnit - tzn. prosím o doporučení MB, CPU (+chladič), GPU (zřejmě by stačila grafika integrovaná), paměti a zdroje do maximální ceny řekněme 9k Kč(není to moc, ale myslím, že na její potřebu to bohatě stačí.. :-) ).

Díky
xfertig (21)|6.11.2018 12:54
Super, díky za rychlý nástřel - vypadá to slušně :-) jen dotaz - ne, že bych chtěl šetřit na zbytečném místě, ale je potřeba 8Gb paměti na základní kancelářskou práci?
Salamander (6200)|6.11.2018 14:12
Skladat pocitac s 4GB RAM v roce 2018 mi prislo trosku ujete ... ale pokud chces ucetrit, 4GB by asi stacilo, i kdyz ono i par oken v prohlizeci dokaze s tou pameti slusne zahybat. Plus par MB sezere iGPU.
jeste jsem se nezeptal jestli nebude treba OS?
xfertig (21)|6.11.2018 14:31
Jj 8Gb bude i s rezervou a nechám je tam.. :-)
OS potřeba nebude - resp. Win10 jsou už koupené (je to vše plánované jako dárek k Vánocům.. :-) )
Takhle se mi ta sestava líbí, díky za pomoc :-)
ttomm (5)|11.12.2018 23:01
Ahoj,
řeším podobný upgrade. Původní sestava byla opravdu stará (Athlon 64 3200+). Počítač už toho moc nezvládal, v podstatě nedával plynule ani internetový prohlížeč. Teď se chystá obnova, protože pravděpodobně odešla základní deska. Při stisku Power tlačítka deska pípne, větráky se mírně pootočí a to je vše. Zdroj s jinou deskou funguje, takže to tipuji na mrtvou desku. Chci se zeptat, jestli má smysl přemýšlet o Ryzenu 5 2400G? Jelikož je to pro rodiče na málo náročné užití, tak bych chtěl, aby ten počítač byl zase použitelný co nejdelší dobu, ideálně dokud něco fyzicky neodejde a nároky prakticky všech aplikací se neustále zvyšují.
Dále řeším kompatibilitu staršího vybavení. Mám DVD vypalovačku, kterou bych chtěl zachovat kvůli čtení disků, ale je připojená přes IDE konektor a mATX desky se socketem AM4 se s IDE již prakticky nedělají. To samé platí pro jeden z disků, ale tam se snad dá obstarat redukce IDE -> SATA. Co se týče zdroje, mám 2 funkční z doby tvorby původní sestavy (zhruba 2007) a tato konfigurace by neměla být moc náročná na výkon zdroje. Jako návrh posílám upravenou sestavu od předchůdce: https://www.czc.cz/2a6nu9afj2hfs9delfcpa0bb83/seznam
a budu rád za vaše připomínky. V sestavě dále budou připojeny 2 HDD 320 GB + 500 GB. Systém bude Win 10 PRO. Plánovaná cena je okolo 9000 s tím, že ne vše je nejlevnější na CZC, proto beru seznam s rezervou co se týče ceny.
Donald64 (702)|12.12.2018 08:23
Měl sis udělat vlastní vlákno a na toto dát jen odkaz, aby ses nevměšoval do cizích témat a fórum bylo přehlednější.

Vzhledem k tomu, že redukce IDE -> SATA stojí od 200Kč, tak bych staré komponenty nerecykloval do nového stroje. DVD vypalovačky stojí 300-400Kč a 1TB plotnu seženeš kolem tisícovky, přičemž i její rychlost bude oproti starým HDD mnohem vyšší.

"Seznam není označen jako veřejný."
ttomm (5)|12.12.2018 22:55
https://www.czc.cz/2a6nu9afj2hfs9delfcpa0bb83/seznam
Už by měl být veřejný, za to téma se omlouvám, ale zaměření je v podstatě stejné. Má smysl řešit Ryzen 3 a Ryzen 5?
Donald64 (702)|14.12.2018 19:16
Musíš uvažovat také trochu ekonomicky. Do obyčejných internetových sestav vystačíš krásně i s Athlonem 200GE. Při vidině "nesmrtelného" stroje chápu záměr, vzít už něco lepšího, aby to déle vydrželo. Každopádně ceny Athlonu a Ryzenu 3 a 5 jsou na czc 1399, 2699 a 3990. Výkony v PassMark zase 4933, 7334 a 9293. Z toho vyplývá, že u 2200G dostaneš za 93% příplatek 49% výkonu navíc. U 2400G je to oproti 2200G příplatek 48% a nárůst výkonu 27% a oproti 200GE 185% nárůst ceny a jen 88% nárůst výkonu. Já osobně bych do kancelářského pc Ryzen 5 určitě nedával, jelikož se to vůbec nevyplatí, rozhodoval bych se mezi Ryzenem 3 a Athlonem, kompatibilitu nových CPU do starých patic AMD drží, takže by případně později šlo zvážit i nějaký bazarový kousek, kdyby pc začal docházet dech.

Jinak mi v návrhu chybí case a mechanika, dále neupřesňuješ záměry s úložištěm, zda 250GB stačí, či to chceš stále kombinovat s těmi IDE? U SSD je TOP cena/výkon 500GB verze MX500.
ttomm (5)|16.12.2018 11:28
Case použiju z předešlého počítače. 250 GB SSD bude určeno pro OS a nejběžnější programy a starší 500 GB SATA disk bude sloužit jako úložiště dalšího. IDE disky a mechaniku používat nebudu, ale ta mechanika je dneska opravdu levná, takže bude SATA. Ještě jsem koukal po základních deskách a objevil jsem tuhle: https://zakladni-desky.heureka.cz/asus-prime-b350m-e-90mb0tw0-m0eay0/specifikace/#section
Dá se říct, zda je oproti ASRock nějaký rozdíl? Co jsem zaznamenal na fórech, tak se obecně ASRock moc nedoporučuje. A ten procesor tedy koupíme Ryzen 3.
slosik (20)|25.12.2018 14:19
neštval bych se se kladanim a šel do něčeho takového slozene PC