Donald64Poněkud stručný dotaz na tak drahou sestavu.
Osobně jsem zastáncem chlazení vzduchem, jelikož je oproti vodě bezúdržbový, neporuchový a v případě AiO i tišší při obdobném výkonu. Custom loop už je zase dražší záležitostí (10k+).
Sestava tedy slouží jen pro hraní her (příp. jakých)? Plánuješ taktovat (co vše, jak moc)? Při jakém rozlišení a obnovovací frekvencí budeš hrát (parametry monitoru)? Požadavky na hlučnost sestavy?
tnqmSestava tedy slouží jen pro hraní her (příp. jakých)? - Všelijaké nejnovější pecky. Hlavně chci hrát vše na max a alespoň stable 60+fps. Jakmile to nemám na ultra, nebo se to občas trhá, tak mě to hrozně štve. Do budoucna VR (zatím nemám, ale plánuji si pořídit až budu mít pokoj kde bude víc místa)
Plánuješ taktovat (co vše, jak moc)? - A má to na téhle sestavě smysl? Já myslím že ta MSI grafika už je defalutně dost nataktovaná, že už z toho nejspíš moc nevytáhnu? A i9 asi taky nebude uplně lehký uchladit. Kdyby to mělo smysl tak bych to nataktoval, ale myslím že už to o moc nepůjde. Ty ramky hádám určitě by bylo dobré aby jeli minimálně těch 4000 a ne 2666
Při jakém rozlišení a obnovovací frekvencí budeš hrát (parametry monitoru)? - Aktuálně FHD 144hz, stačí ale když mám stable 60+fps. Do budoucna možná pořídím 4K monitor.
Požadavky na hlučnost sestavy? - Žádné extra požadavky. Stačí když nebude nějak extra hlučná.
Údržba u toho vodního chlazení - Co je tam vlastně za údržbu? Myslel sem že se s tim nic extra dělat nemusí. Záruka je 6let
Donald64Na FHD 144Hz bys celkem pohodlně vystačil i s RTX 2060/GTX 1070ti/1080, ale jestli chceš vše vždy na MAX a ještě mít třeba zaplý RayTracing, nebude 60fps vždy reálných (RT tak do 30, ale to není sláva nikde). Na 4K je pak samozřejmě třeba mít RTX 2080Ti, ale jak vidíš, za tuhle srandu platíš 3x tolik jen za GPU. Ve VR se moc neorientuji, ale co je mi známo, je to náročné na GPU, RAM a především CPU.
U grafik se obvykle dají dobře popohnat paměti, s frekvencí jádra toho uděláš méně, tam jde především o možnosti chladiče a požadavcích na hluk. U RAM je hrozně aspektů, když to zvládnou moduly (mimochodem 2x tak drahé, než kdybys vystačil s 3,2GHz), tak to nemusí zvládnout deska, anebo paměťový řadič na CPU. Vliv na výkon to má nižší, než možná předpokládáš, je to spíše pro zábavu chtít z HW vymáčknout naprosté maximum, ale cenově se to krutě nevyplácí.
No ve vodním chlazení postupně vysychá kapalina a v uzavřených okruzích někdy není možnost ji doplnit. Tenhle konkrétní kousek bude dobrý, ale stejně tam máš jen čerpadlo a kapalinu, která přenáší teplo do pasivu s ventilátory (jako u vzduchových) a přibývá ti riziko poruchy pumpy, která také vydává nějaký hluk, může dojít k netěsnostem apod. Podle mě bys udělal větší parádu s dobrým vzduchem, než s AiO, minimálně po stránce hluku, poruchovosti a údržby.