Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie Společnost oXy Online s.r.o.
Zobrazené výsledky: 1 až 11 z 11

Téma: 4TB disk ukazuje ve starším PC kapacitu pouze 1,6 TB

  1. #1
    Nováček
    Registrace
    Nov 2008
    Příspěvků
    17

    Zdravím,

    pořídil jsem si do staršího počítače 4TB disk WD BLUE, bohužel mě nenapadlo zjišťovat jestli bude starší PC kompatibilní s vysokokapacitním HDD.

    Disk po připojení ukazuje pouze 1678 GB. Disk vidím ve správci disku, ale žádné další úpravy s ním nejdou provádět (formátování, převod na GPT). Při pokusu o nějakou změnu to hlásí chybu "Žádost nebylo možné provést z důvodu chyby zařízení I/O".

    Asi správně tuším, že problém bude ve stáří počítače. Sestava je někdy z roku 2010. Nepomohlo ani aktualizace biosu (verze z roku 2010).

    Dá se tento problém nějak sotwarově vyřešit, nebo pomohlo by případně koupě externího šuplíku a připojení disku přes USB?

    Děkuji za rady.

    HP Compaq dx2450
    Základní deska: ASUS m2n68-LA verze 3
    Systém: WINDOWS 7 32 bit
    CPU: AMD PHENOM X4 9550
    Připojené obrázky Připojené obrázky Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: Výstřižek6.PNG 
Zobrazení: 10 
Velikost: 21.3 KB 
ID: 32304   Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: Výstřižek5.PNG 
Zobrazení: 25 
Velikost: 95.3 KB 
ID: 32303   Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: Clipboard01.jpg 
Zobrazení: 13 
Velikost: 27.5 KB 
ID: 32302  
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Salamander
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    6,242

    Musis disk zformatovat s hlavickou GPT, ne MBR, pak bys mel videt plnou kapacitu
    https://support.microsoft.com/en-ie/...rger-than-2-tb

    Kdyz to nejde primo z Windows, zkus treba Gparted Live CD https://gparted.org/livecd.php
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Nováček
    Registrace
    Nov 2008
    Příspěvků
    17

    Zkusil jsem to Gparted live CD.
    Nabootoval jsem z CD a vytvořil jsem dva oddíly po 1,8 TB a naformátoval je. V Gparted se to zdálo být OK, že jsou dva oddíly správně naformátované, ale po restartu ve windows je stále stejný problém, vidím jen disk 1,68 TB, který nejde naformátovat.

    Snad jsem to dělal vše správně. Nikdy jsem s touto aplikací nepracoval.
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Starousedlík SHW Avatar uživatele zsdx
    Registrace
    Nov 2009
    Příspěvků
    2,088

    Kdyz ti to jde v linuxu, tak to neni omezenim BIOSu, ale Windows, byt by ho to jako datovy melo brat bez problemu.
    64bit W7 z toho umi i nabootovat. Jaky mas rezim radice disku v BIOSu - AHCI?
    P.S. Externi ramecek kdyztak pomuze.
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Nováček
    Registrace
    Nov 2008
    Příspěvků
    17

    Bohužel v BIOSU nevidím informaci jestli to je AHCI ani tam není možnost toto nějak nastavovat.

    Přidávám nějaké foto z BIOSu.
    Připojené obrázky Připojené obrázky Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: IMG_20190306_175212.jpg 
Zobrazení: 17 
Velikost: 6.20 MB 
ID: 32306   Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: Clipboard0.jpg 
Zobrazení: 13 
Velikost: 1.21 MB 
ID: 32308   Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: IMG_20190306_175232.jpg 
Zobrazení: 13 
Velikost: 6.68 MB 
ID: 32307   Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: Výstřižek7.PNG 
Zobrazení: 19 
Velikost: 74.3 KB 
ID: 32309   Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: IMG_20190306_175152.jpg 
Zobrazení: 13 
Velikost: 6.19 MB 
ID: 32305  
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Starousedlík SHW Avatar uživatele zsdx
    Registrace
    Nov 2009
    Příspěvků
    2,088

    Disk se v Hwinfo hlasi jako ATA, hledal bych souvislost s polozkou 'SATA-1+2'.
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Salamander
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    6,242

    Citace Původně odesláno od milan85 Zobrazit příspěvek
    Zkusil jsem to Gparted live CD.
    Nabootoval jsem z CD a vytvořil jsem dva oddíly po 1,8 TB a naformátoval je. V Gparted se to zdálo být OK, že jsou dva oddíly správně naformátované, ale po restartu ve windows je stále stejný problém, vidím jen disk 1,68 TB, který nejde naformátovat.

    Snad jsem to dělal vše správně. Nikdy jsem s touto aplikací nepracoval.
    A naformatoval jsi ho jako GPT?
    https://askubuntu.com/a/509007
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Nováček
    Registrace
    Nov 2008
    Příspěvků
    17

    Citace Původně odesláno od zsdx Zobrazit příspěvek
    Disk se v Hwinfo hlasi jako ATA, hledal bych souvislost s polozkou 'SATA-1+2'.
    Jsou tam možnosti jen SATA 1, SATA 1+2, DISABLED - když dám SATA 1, systém vidí jen primární disk na kterém mám windows; s možností DISABLED ani nenabootuju do windows

    Citace Původně odesláno od Salamander Zobrazit příspěvek
    A naformatoval jsi ho jako GPT?
    Teď napodruhé už jsem to udělal, ale výsledek stále stejný.
    Připojené obrázky Připojené obrázky Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: IMG_20190307_.jpg 
Zobrazení: 16 
Velikost: 1.29 MB 
ID: 32310  
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Starousedlík SHW Avatar uživatele zsdx
    Registrace
    Nov 2009
    Příspěvků
    2,088

    Hm, tak to je prenosovy rezim a ne porty. Pak plati ma puvodni rada
    P.S. Externi ramecek kdyztak pomuze.
    Varianta 2 je externi SATA radic, ale ani na ten bych az tolik nespolehal.
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Nováček
    Registrace
    Nov 2008
    Příspěvků
    17

    OK. Děkuji oběma za rady. Bál jsem se, že tenhle problém nebude mít řešení, bez nákupu dalšího hardware.

    Asi nebudu riskovat ani koupi externího rámečku, ale časem koupím nějaký novější (repasovaný PC), s deskou která by snad takový disk zvládla.
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Ventero
    Registrace
    Oct 2012
    Příspěvků
    1,139

    S tím GPT u W7 je to vošajzlich - u kámoše jsem zaváděl externí disk složený z klasického HDD a boxu, a ten pro prdel naformátoval na GPT. Pak na něj přesunul všechny soubory. Po připojení na jakýkoliv komp s W7 nebylo možné z disku nic číst ani s ním nic jiného dělat, přestože se dočteš, že W7 mají plnou podporu GPT. Po připojení na W10 se pak musel přes nějaká exotická nastavení ten disk složitě zviditelňovat (která ve w7 v příslušné sekci GUI vůbec nejsou - možná, že by to šlo přes terminál) a pak k němu byl teprve přístup k souborům - tuším, že další operace byly též zamítnuty ... ? ? ?

    A to se jednalo o normální 1TB HDD.
    Odpovídat lze po přihlášení

Podobná témata

  1. nízký výkon ve hrách obvzláště u grafiky pouze 9% vytížení
    Od manplus2 v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 3
    Poslední příspěvek: 13-01-2018, 21:05
  2. Radeony: Problém s Radeonem HD5450 ve starším PC
    Od sheppi v sekci Grafické karty
    Reakcí: 11
    Poslední příspěvek: 04-06-2010, 15:09
  3. 3,5" HDD SATA: 1,5 TB disk a starší deska
    Od Mastodont v sekci HDD, boxy, SSD
    Reakcí: 1
    Poslední příspěvek: 18-08-2009, 15:35
  4. 3,5" HDD SATA: PC nenačte plnou kapacitu HDD
    Od agnus v sekci HDD, boxy, SSD
    Reakcí: 4
    Poslední příspěvek: 24-01-2009, 22:18
  5. 3,5" HDD SATA: Nelze naformátovat 1,5 Tb disk
    Od zichi v sekci HDD, boxy, SSD
    Reakcí: 10
    Poslední příspěvek: 19-01-2009, 01:08