reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Foxconn prý chce od Sharpu odkoupit továrny na LCD

23.9.2015, Jan Vítek, aktualita
Foxconn prý chce od Sharpu odkoupit továrny na LCD
Foxconn Electronics, světově největší smluvní výrobce elektroniky, si prý brousí zuby na továrny společnosti Sharp produkující LCD panely. Foxconn by se při této akci dokonce mohl spojit se svým tradičním partnerem, firmou Apple.
Ovšem ještě zdaleka není upečeno. Foxconn Electronics se prý teprve rozmýšlí, zda si udělá radost a od Sharpu továrny na výrobu LCD odkoupí. Tuto informaci přinesl server DigiTimes, který také poukazuje na to, že Sharp má v posledních letech finanční problémy a odprodáním své divize vyrábějící LCD by se firma opět mohla vrátit k ziskovosti.





Ovšem společnost Foxconn již ve skutečnosti část továren firmy Sharp v japonském Sakai vlastní, a to celkem 38procentní podíl. Uvažuje tak o odkoupení zbývajících 62 procent vlastněných Sharpem a navíc možná i dalších továren.



továrna v Sakai (LCD se vyrábí ve velké centrální budově)


Foxconn tedy možná požádá Apple, aby se na transakci finančně podílel a výměnou by pak Apple mohl získat přístup k levným displejům, které používá pro řadu svých zařízení. Například nejnovější tablety iPad Pro používají displeje Sharp typu IGZO.

Sharp ale také v této době jedná s Innovation Network of Japan, společností částečně vlastněné Japonskem a částečně soukromým subjektem či subjekty. Tato společnost je hlavním akcionářem v konkurenční firmě Japan Display, čili je možné, že továrny Sharpu získá právě tato firma, což by pro Apple nemuselo být výhodné, neboť tyto společnosti by si přestaly konkurovat se všemi důsledky, které z toho vyplývají.

Do Sharpu ale nedávno banky a jiné organizace nalily 200 miliard jenů (40,5 miliardy korun), a to právě proto, aby firma mohla vylepšit své provozy vyrábějící LCD panely. Tudíž nyní ještě asi nejsou akvizice či odupování podílů aktuální.

Zdroj: KitGuru
reklama