reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Francouzský časopis zveřejnil testy AMD Ryzen, vypadají nadějně

27.12.2016, Jan Vítek, aktualita
Francouzský časopis zveřejnil testy AMD Ryzen, vypadají nadějně
Společnost AMD se pomalu chystá vypustit na trh procesorovou generaci Ryzen, a tak se s napětím čeká na to, zda se s její pomocí vrátí na výsluní procesorů x86. Dle testů inženýrských vzorků ve francouzském časopisu to vypadá nadějně.
Nové testy procesorů, které ještě nejdou určeny k prodeji a jako inženýrské vzorky je nelze počítat mezi hotové produkty, přinesl renomovaný francouzský časopis Canard PC Hardware a konkrétně Doc Teraboule. Ten měl k dispozici procesor s označením 2D3151A2M88E4, který je pouze jeden ze čtyř vzorků, jež AMD rozeslalo svým hardwarovým partnerům. Jeden z nich si tak našel od nich cestu do francouzského periodika, které zveřejnilo výsledky testů. Mělo by jít o poslední, čtvrtý vzorek s taktem 3,15 až 3,5 GHz.





To neznamená, že v nabídce AMD budou skutečně takovéto procesory s uvedenými takty, ale frekvence 3,5 GHz by se skutečně měla přinejmenším blížit tomu, čeho jsou schopny osmijádrové procesory Ryzen dosáhnout. A nyní k testům, jejichž výsledky jsou dostupné v nekvalitních obrázcích, ale to důležité z nich lze vyčíst.





Nejdříve tu máme "zelené" testy, které jsou společným indexem výsledků několika benchmarků, a to následujících: Encodage HB H.264 & H.265, WPrime, PovRay 3.7, Blender 3D, 3DSMax 2015 / Mental Ray a Corona Benchmark. Přeci jen jde o tištěné médium, kde není místa nazbyt, a tak není divu, že nejsou k dispozici tabulky pro všechny testy zvlášť. Ryzen se v nich umístil na velice slušné místom a to mezi procesory Core i7 6900K a 6800K, čili mezi šestijádrový a osmijádrový Core i7 Extreme pro HEDT s takty 3,4 až 3,8 a 3,2 až 4 GHz. Vypadá to tak, že na stejné frekvenci bude Ryzen obecně pomalejší než Broadwell-E, ovšem ten má TDP 140 W, zatímco Ryzen jen 95 W. Něco podobného napovídaly i dosavadní informace, takže to zatím vypadá velice nadějně.





Dále tu jsou herní benchmarky složené z titulů Witcher 3, Arma III, Far Cry 4, Grid: Auto Sport, X3: Terran Conflict, Anno 2070 a Battlefield 4. Zde je jasné, že dnešní hry nedokáží plně využít služeb 8jádrových procesorů, takže záleží především na taktu. Je tak potěšitelné, že Ryzen se přinejmenším vyrovnal procesorům Skylake pracujících na stejných taktech a můžeme jen doufat, že AMD má v rukávu i modely, které nabídnou méně jader, ale zato vyšší takty. Čili takovou obdobu vysoko taktovaných desktopových Core i7.





Nakonec to jsou testy spotřeby, v nichž se ukázalo 93 W, což je daleko nižší spotřeba v porovnání s AMD FX-8370 a o trošku méně než Core i7 6900K. Tady není zrovna reflektován rozdíl mezi 140 W a 95 W, ale to neplatí ani pro Core i7 4790K a 6900K. Každopádně dle těchto testů se spotřeba Ryzen pohybuje na úrovni Intelů.

Zbývá pak zjistit, jaké budou ceny nových procesorů AMD a také jejich možnosti přetaktování. Vypadá to totiž, že každých 100 MHz navíc se bude velice hodit. V každém případě se stále více potvrzuje, že procesory Ryzen zařídí firmě AMD řádný comeback.

Zdroj: CPC Hardware
reklama