reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Fuji Xerox vyvinul nový formát pro 3D tisk, použije voxely

19.7.2016, Milan Šurkala, aktualita
Fuji Xerox vyvinul nový formát pro 3D tisk, použije voxely
Nový datový formát FAV pro 3D tisk, který vyvinula společnost Fuji Xerox ve spolupráci s Keio University umožní technologiím 3D tisku mnohem lépe specifikovat barvy i materiály včetně vnitřních oblastí 3D objektů.
Zatímco dnešní formáty pro 3D tisk pracují obvykle na bázi polygonů (plošek), Fuji Xerox a Keio University přišly s novým formátem nazvaným FAV (Fabricatable Voxel). Původní řešení specifikuje vnější část objektu, ale nehovoří nic o vnitřní struktuře, kterou je někdy také dobré vyřešit. To se může hodit také tehdy, pokud se má míchat více barev nebo materiálů. Nový formát FAV má toto umožňovat. Data totiž ukládá ve formě voxelů (volume pixel) neboli prostorových pixelů. V podstatě jde o to, že se objekt poskládá z maličkých 3D kostiček, kde každé kostičce můžete přiřadit barvu, materiál a další vlastnosti.


Srovnání polygonů a voxelů


Díky tomu lze specifikovat i to, jak bude 3D vytištěný objekt vypadat zevnitř. Lze i specifikovat sílu a způsob jednotlivých propojení. Společnost Fuji Xerox, kde má Fuji 75% podíl a Xerox zbývajících 25 %, se nyní snaží prosadit nový formát jako standard. Zda se to podaří, ukáže až čas.


Míchání materiálů při 3D tisku


Zdroj: fujixerox.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama