reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Galax GTX 1080 HOF: 2,2 GHz se vzduchem, 2,5 GHz s LN2

7.6.2016, Jan Vítek, aktualita
Galax GTX 1080 HOF: 2,2 GHz se vzduchem, 2,5 GHz s LN2
Tématem Computexu byly mimo jiného všemožné modely grafických karet NVIDIA GeForce GTX 1080 a 1070. Probíral se také jejich taktovací potenciál a jako zajímavá se v tomto ohledu ukázala karta Galax GeForce GTX 1080 HOF.
Ve videu z Computexu 2016 zpovídá Anton Karmehed z Nordic Hardware overclockera známého jako Mad Tse. Tématem bylo taktování grafických karet GeForce GTX 1080 a Mad Tse uvedl, že dobrou šanci mají v podstatě všichni majitelé těchto karet a nezáleží příliše na tom, zda mají speciální edici nebo běžnou nereferenční verzi. Všichni mají slušnou šanci dostat se se vzduchovým chlazením na takt 2,2 GHz, což je slušná porce výkonu navíc oproti základním taktům 1607 až 1733 MHz. Ovšem co se týče Founder's Edition nových karet NVIDIA, ty prý mohou mít ve svém BIOSu či snad v ovladačích omezené přetaktování, ale to nebylo potvrzeno.





Ovšem v případě chlazení pomocí LN2 (tekutý dusík) už to pochopitelně chce něco lepšího, a tím může být třeba karta Galax GTX 1080 HOF (Hall of Fame), která není vybavena jedním, ale dvěma přídavnými napájecími konektory PCIe s osmi piny. Díky tomu mohou overclockeři grafickému čipu daleko více naložit, čili nastavit vyšší napětí pro dosažení vyšších taktů. Prozatím to na zmíněné kartě je frekvence mezi 2,5 až 2,6 GHz.





Pokud jde o jeden osmipinový PCIe na běžných verzích GTX 1080, Mad Tse si nemyslí, že by to byl limitující faktor při taktování s pomocí vzduchového chlazení. On sám zkoušel přímo na Computexu taktovat tyto karty a podařilo se mu s napájecím napětím 1,38 V překročit hranici 2,5 GHz a paměti provozovat na 5500 MHz. Funkčnost pak byla potvrzena benchmarkem 3DMark FireStrike Extreme. Tse ale také předpokládá, že v budoucích pokusech o přetaktování bude dosažen takt 2,8 GHz a možná až 3 GHz, neboť GTX 1080 prý zvládají dosavadní zátěž velice dobře. Možná že overlockeři také čekají na kvalitnější čipy, jež dokáží pracovat při vyšších taktech.


Můžete se sami podívat na video serveru Nordic Hardware o taktování nových GeForce (v angličtině od 30. sekundy).

Zdroj: Hexus.net

reklama