reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Galax připravil Katanu, jednoslotovou GTX 1070

14.4.2017, Jan Vítek, aktualita
Galax připravil Katanu, jednoslotovou GTX 1070
Společnost Galax vzniklá spojením firmy Galaxy a evropské značky KFA2 vypustila do světa zajímavou grafickou kartu, která v jednoslotovém těle nabídne vysoký výkon grafického čipu GeForce GTX 1070.
Jedná se o model Galax GeForce GTX 1070 Katana, která bude první podobnou kartou na světě, jež nabídne velice slušný výkon čipu GeForce GTX 1070 v těle, které má na tloušťku pouze 16 mm. I přesto je její GPU taktováno na vyšší frekvence, než udávají základní specifikace. Ty hovoří konkrétně o 1506 až 1683 MHz, přičemž tato karta své GPU provozuje na 1518 až 1708 MHz. To ale není žádné terno v porovnání s tím na jakých taktech mohou grafické čipy NVIDIA Pascal běžně pracovat, ale aspoň něco. Karta tak bude mírně výkonnější než GTX 1070 Founders Edition.





Zákazník může očekávat, že chlazení Katany nebude patřit mezi nejtišší, však tu máme nízký radiální ventilátor, který musí efektivně profouknout husté žebroví celoměděného chladiče. Chladič bude muset mít výkon na to, aby se zbavil až 150 W odpadního tepla, což je pro takto dimenzovaný model velký úkol a lze říci, že to dokáže s využitím vysokých otáček ventilátoru, a tedy i při vysoké hlučnosti. Galax o něm prozradí ještě to, že v základně chladiče je ukryta výparníková komora, čili taková jinak tvarovaná heatpipe, takže ta by měla teplo efektivně rozvádět do celého těla pasivu.





Galax také slibuje, že škrcení výkonu dané vysokými teplotami se nemáme obávat a že chladič na svůj úkol bude bez problémů stačit. Nicméně nápis pod ventilátorem varující před horkým povrchem mluví za vše.





Jeden slot znamená také méně prostoru pro rozhraní, ale i tak se sem vešla tři, a to DisplayPort 1.4, HDMI 2.0b a DL-DVI-D. Čínský server Expreview už stihl Katanu otestovat a dle něj se karta skutečně nepřehřívá a dosahuje o trošku vyššího výkonu než referenční model GTX 1070 od NVIDIE.





Otázka je, pro koho je taková karta vůbec určena. Je jasné, že především pro ty zákazníky, kteří z nějakého důvodu nemohou využít dvouslotový model, ale těch asi moc nebude, neboť skříně a desky vesměs s dvouslotovými grafikami počítají. Může jít také o případ, kdy uživatel prostě musí mít k dispozici slot hned vedle hlavního PCI Express x16. V každém případě, pokud máme místo pro dvouslotovou kartu, nedává koupě Katany vůbec žádný smysl.

Zdroj: Galax
reklama