reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Galaxy GeForce GTX 970: fotky, specifikace i benchmark

11.9.2014, Jan Vítek, aktualita
Galaxy GeForce GTX 970: fotky, specifikace i benchmark
Již to nebude dlouho trvat a NVIDIA představí světu své nové výkonné karty GeForce, mezi nimiž bude figurovat také čip GTX 970. Na ten se můžeme blížeji podívat díky čínským fórům pro nadšence a sociálním sítím.
Na nich se totiž objevily první obrázky karty Galaxy GTX 970 GC, stejně jako specifikace dokonce i benchmark. Vzhledem k původu těchto informací je zřejmé, že je musíme brát s rezervou, ale datum předpokládaného představení karet GeForce GTX 900 se blíží, takže je pravděpodobné, že půjde o věrohodné informace. Nové karty GeForce by tedy mohly být oficiálně uvedeny na trh již za týden, i když se předpokládá, že půjde o tzv. paper launch, čili bez okamžité dostupnosti na trhu.





Samotná karta Galaxy GeForce GTX 970 má dle fotografie mít vlastní, čili nereferenční chladič využívající dva velké ventilátory, heatpipe a hustou masu hliníkových žeber. NVIDIA prý ani nepřipraví referenční karty GTX 970 a otázkou je, jak to bude s GTX 980. V případě GTX 970 může být důvodem to, že čip GK104 a nový GM204 jsou identické s ohledem na rozložení svých pinů, čili jsou "pin identical", díky čemuž mohou výrobci použít v podstatě stejné designy PCB jako u karet GTX 670, GTX 660 Ti a GTX 760. To ukazuje na podobnou spotřebu všech těchto čipů.





Nyní tedy již ke specifikacím nové karty. Můžeme od ní očekávat plnou nabídku rozhraní, čili DVI-I (analog i digital), DVI-D, HDMI a DisplayPort, vše v nejnovějších verzích. Část dvou spojených záslepek si pak zabere výdech chlazení.





GPU NVIDIA GeForce GTX 970 identifikovaný utilitou GPU-Z jako 1C32 pak má nabídnout 1664 CUDA jader, 138 TMU a 32 ROP jednotek. Paměti budou mít k dispozici 256bitové rozhraní pro standardních 4 GB GDDR5. Výchozí pracovní frekvence grafického čipu bude v případě modelu Galaxy 1051 MHz a GPU Boost ji vyžene až na 1178 MHz. Paměti pak mají pracovat na 7012 efektivně, což poskytne propustnost 232 GB/s.





Co se týče onoho benchmarku, pak tím byl 3DMark 11 s nastavením Extreme, v němž karta, či spíše celý použitý systém získal X3963 bodů. Je třeba ale vzít v úvahu i to, že karta měla k dispozici procesor Core i3-4130, který nepatří mezi nejvýkonnější desktopové procesory. S ohledem na to by se její výkon měl pohybovat někde mezi GTX 780 a GTX 780 Ti. Ve hře ještě mohou být ovladače, jejichž příští verze by mohly výkon pozvednout a nová generace bude stejně hodnocena především podle toho, co předvede nová GeForce GTX 980 či případné výkonnější verze.

Zdroj: Videocardz
reklama