reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Galaxy vyvinulo jedno-slotovou GeForce GTX260

29.9.2009, Jakub Doležal, aktualita
Galaxy vyvinulo jedno-slotovou GeForce GTX260
Zakoupení silnější grafické karty dnes ve valné většině případů znamená zabrání minimálně dvou PCI-e pozic na základní desce. Společnost Galaxy Microsystems však dokázala nemožné a již brzy uvede na trh novou grafickou kartu GeForce GTX260...
Zakoupení silnější grafické karty dnes ve valné většině případů znamená zabrání minimálně dvou PCI-e pozic na základní desce. Společnost Galaxy Microsystems však dokázala nemožné a již brzy uvede na trh novou grafickou kartu GeForce GTX260 s jedno-slotovým chlazením.



Základem pro tuto kartu je grafický čip GT200b vyráběný 55nm procesem. Doplněný bude o 216 stream procesorů a paměť GDDR3 s kapacitou 896 MB. Pracovní takty jsou zatím odhadovány na 625 MHz pro grafické jádro, 1350 MHz pro shader jednotky a 2000 MHz pro paměti. V horní části karty jsou pak umístěny dva napájecí šesti-pinové konektory. Výstupy umístěné na zadním panelu jsou zatím zahaleny tajemstvím. Zcela jistě bude karta vybavena DVI výstupem, dále pak nejspíše HDMI, či DisplayPortem.



Samotné chlazení je řešeno pomocí technologie Vapor Chamber, což lze nepřesně přeložit jako „vypařovací komora“. Oproti klasickému chlazení obsahuje tento chladič dutinu, do které sálá teplo z čipu, kolem dutiny koluje kapalina, která přejímá teplo a odvádí ho k pasivnímu chladiči. Díky jistým fyzikálním zákonům funguje tento proces zcela samovolně a pro zvýšení účinnosti přidává společnost Galaxy ještě ventilátor před žebra pasivní části. Účinnost celého systému by měla být výrazně vyšší než u standardních chladičů, avšak za použití mnohem menších komponent. Zřejmě díky těmto vlastnostem se podařilo vměstnat chlazení do jednoho slotu.



Společnost Galaxy se zatím pochlubila pouze strohými specifikacemi a několika fotografiemi, ohledně teplot nepadlo jediné slovo. Bohužel datum vydání, nebo cena jsou taktéž velkou neznámou. Nezbývá tedy než počkat, až výrobce zašle kartu do prvních redakcí, které jí řádně „zatopí“.

Zdroj: TCM, inpai.com,metafom.com
reklama