reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

GDDR6 vs. HBM2: co je lepší?

12.4.2019, Jan Vítek, aktualita
GDDR6 vs. HBM2: co je lepší?
Steven Woo ze společnosti Rambus ve videu popisuje, jaké výhody a nevýhody mají dnes velice aktuální paměti GDDR6 a HBM2. Podívejme se tak na tento materiál, který pro nás připravili lidé ze SemiconductorEngineering. 
Dnes se dá stále ještě mluvit o tom, že paměti HBM2 jsou ve světě grafických karet prosazovány firmpu AMD a GDDR6 zase NVIDIÍ, ale samozřejmě to není tak úplně pravda a jde jen o to, která z těchto firem dané paměti využívá více. Můžeme také očekávat, že GDDR6 přijdou i na kartách AMD Navi. 
 
paměti typu HBM vedle GPU na kartě NVIDIA Tesla
 
Paměti HBM ale přišly do praxe v době, kdy už technologii GDDR5 zvonila hrana, takže my jsme tu najednou měli zbrusu nové paměti, které zaujaly svými velice redukovanými nároky na místo (vejdou se na stejné pouzdro s GPU) a také vysokou propustností díky velice široké sběrnici. Na druhou stranu jsou dobře známy nároky na jejich zapouzdření s GPU, však každé jednotlivé pouzdro HBM1 i HBM2 představuje 1024 datových spojů, které musí obstarat křemíková základna zvaná interposer. Moderní Radeon VII i starší Radeony s čipy Fiji tak mají 4096bitové rozhraní, zatímco TITAN RTX má ve svém složitém plošném spoji "jen" 384 bitové rozhraní. 
 
Když se pak objevily paměti GDDR5X využité čistě jen generací Pascal a poté na obzoru i GDDR6 slibující zdvojnásobit propustnost na pin oproti GDDR5, začala vypadat budoucnost HBM už mnohem méně růžově. Ostatně NVIDIA je využila pouze v profi sektoru akcelerátorů Tesla a produktové řady pro spotřebitele si k nim ani nečuchly. Nyní to vypadá, že GDDR6 se uplatní také na chystaných Navi a ostatně je to logická volba, ale ještě uvidíme, co nám AMD tají.  
 
 
Steven Woo se ve svém videu také věnuje HBM a GDDR5, kde byla zcela jasná výhoda v propustnosti, kterou HBM nabízely, přičemž to už v případě HBM2 a GDDR6 moc neplatí. 
 
 
Máme tu také celkem známé argumenty, jako vyšší propustnost na pin ve prospěch GDDR6, což ale HBM2 více než vyrovnává mnohem širší sběrnicí. HBM2 ale pochopitelně stále vedou v tom, že potřebují daleko méně místa a jsou také úspornější (PHY Area a PHY Power na obrázku). To ostatně v době Fiji a karet Fury často rádo zmiňovalo samotné AMD, dle nějž mohlo energii ušetřenou na paměťovém subsystému využít pro celkově vyšší výkon právě GPU. Méně zabraného místa se pak jasně odrazilo v kartách Radeon R9 Nano, ale ty představovaly především ukázku možností technologie než úspěšné produkty. 
 
Dle Stevena Woo však i HBM2 nabízí výrazně lepší poměr výkonu/kapacity a spotřeby, a to i než modernější GDDR6, které se v této oblasti dle GDDR5(X) zlepšily. Pak se dozvídáme to, co se dalo odhadnout. HBM2 musí bojovat o své rozšiřování především kvůli vysokým nákladům a ty jsou také spojeny s tím, jak složité je jejich nasazení. 
 
Dozvídáme se o ceně interposeru, která se pohybuje kolem 20 dolarů, což není zrovna málo, pokud by se HBM2 měly uplatnit ve střední třídě karet. Především to je 20 dolarů navíc, které karty s GDDR6 nepotřebují nehledě na to, že při usazování GPU a pamětí na interposer je prostor pro chyby a musí se počítat s dalším procentem výtěžnosti. 
 
Pamětem HBM2 tak zůstává energetická efektivita a snížená spotřeba, což jsou vlastnosti, které se velice hodí pro hardware v datových centrech a obecně oblasti HPC. AMD je sice nabízí na svém Radeonu VII, ale to pouze proto, že s ním přišlo jako s nouzovým řešením, aby mělo v hi-endu alespoň něco a použilo k tomu kartu a čip původně určené výhradně pro nasazení v serverech. Takže i když nasazení HBM2 nelze v generaci Navi vyloučit, bylo by to velice překvapující. 
 
 
Zdroj: Semiconductor Engineering (via YouTube)


reklama