reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

GeForce GTX 1080 Ti dorazí nejspíše až v březnu

10.1.2017, Jan Vítek, aktualita
GeForce GTX 1080 Ti dorazí nejspíše až v březnu
Dle jistého zaměstnance výrobce karet si společnost NVIDIA chystá svou vlajkovou herní kartu generace Pascal až na letošní březen, kdy bychom mohli začít pokukovat už i po kartách s GPU Vega. Důvod je prý jasný.
Na letošním CES jsme očekávali bližší představení grafických karet AMD s čipy Vega, na což chtěla NVIDIA prý ihned reagovat prezentací své karty GeForce GTX 1080 Ti. Nicméně když už to vypadalo, že AMD na veletrhu nakonec nepředstaví konkrétní produkty, i NVIDIA se prý rozhodla plánovanou ukázku nové karty zrušit. To alespoň tvrdí zaměstanec jednoho z AIB partnerů firmy NVIDIA, který nás tak více utvrzuje v celkovém podezření, že ta prostě jen čeká na AMD. Karta GTX 1080 Ti je totiž pravděpodobně to poslední, co bude v rámci herních karet generace Pascal představeno a pak nastoupí až Volta někdy v příštím roce. NVIDIA tak přirozeně nechce tento svůj poslední náboj vystřelit jen tak zbůhdarma, zvláště když ani pořádně neví, proti čemu.




- neoficiální obrázek, čili montáž -


Nová GeForce GTX 1080 Ti by tak mohla být představena až 10. března, a to na akci PAX East, a to včetně různých AIB variant od firem MSI, Gigabyte, EVGA a dalších už od prvního dne. Ostatně NVIDIA nemůže její představení dlouho uměle zdržovat, zvláště když už ohlásila nový klub a v rámci něj i to, že majitelé karty GTX 980 Ti se mohou těšit z přednostního práva na koupi GTX 1080 Ti. Je také jasné, že jejímu uvedení na trh nemůže v podstatě nic bránit (právě proto mají být ihned k dispozici AIB verze), neboť tato karta využije trošku osekané jádro GP102 využívané kartami TITAN X, a ty jsou na trhu už řadu měsíců. Na druhou stranu k jejímu představení NVIDII nic opravdu netlačí, neboť má na trhu zatím nepřekonatelného herního krále, GTX 1080.

Co se týče firmy AMD, ta má nyní za úkol NVIDII alespoň dohonit, což se jí pravděpodobně s Vegou podaří, ale ani Raja Koduri zatím nemá představu o tom, jak výkonné tyto karty nakonec budou. AMD totiž teprve zjišťuje, jaké takty Vega vůbec zvládne. Každopádně firma má plány na představení dvoučipových karet s GPU Vega, takže pokud je v druhé polovině tohoto roku uvede na trh, NVIDII jistojistě překoná, i když možná ne ve výkonu jednočipových karet. Od AMD se také očekává ještě něco jiného, a to nasazení velice konkurenceschopné ceny, na niž by NVIDIA musela reagovat, ale to je ještě předčasné.

GeForce GTX 1080 Ti má také přinést oproti TITAN X podstatně nižší cenu, však i 980 Ti stála necelé dvě třetiny toho, co Maxwellový TITAN X. Ovšem ten také stál 999 dolarů, zatímco nový přijde už na 1200 dolarů, přičemž GTX 1080 je dražší, než kolik původně stála GTX 980 Ti. Můžeme tak zapomenout na 649 dolarů a spíše očekávat částku kolem 800 dolarů. Za ty ale také dostaneme GPU složené z 12 miliard tranzistorů, i když ty pravděpodobně nebudou využity všechny a dále pak 10 GB paměti GDDR5X. Počet CUDA jader sebude pohybovat někde mezi 2560 a 3584, což jsou mantinely dané čipy GTX 1080 a TITAN X. Existuje ale také možnost, i když jen titěrná, že NVIDIA přinese GTX 1080 Ti s plně vybaveným čipem GP102, ale to by znamenalo, že by neměla využití pro všechny ty méně povedené čipy.

Zatím tedy tuto kartu necháme spát a uvidíme, zda nám ji březen zase připomene.

Zdroj: techbuyersguide
reklama