reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

GeForce RTX 3060 přijde na trh 25. února

8.2.2021, Jan Vítek, aktualita
GeForce RTX 3060 přijde na trh 25. února
Společnost NVIDIA se chystá v únoru uvést na trh kartu GeForce RTX 3060, která naruší své řady tím, že nabídne rovnou 12 GB paměti. A jak se dozvídáme nyní, nastoupit by měla konkrétně 25. února.
To je zcela v souladu s tím, co jsme slyšeli o údajném plánu NVIDIE, který zahrnuje i první dodávky karet recenzentům, a to 19. února. Ti tak budou mít dost času na otestování karty a připravení testů, čili lze očekávat, že ty budou zveřejněny možná o den dříve, než karta přijde na trh. 
 
 
Datum 25. února udávané serverem wccftech sice ještě nebylo potvrzeno a ostatně se může snadno ještě změnit, nicméně lze skutečně počítat s tím, že RTX 3060 nastoupí někdy v průběhu posledního únorového týdne. 
 
Půjde o první desktopovou kartu vybavenou vůbec poprvé nasazeným GPU GA106 s 3584 aktivovanými CUDA jádry. Především tu ale bude 12 GB paměti GDDR6, na což nedosáhne ani RTX 3080 a pokud nějaká jiná moderní GeForce v nejbližší době ano (samozřejmě krom RTX 3090), pak to bude zatím nepotvrzená RTX 3080 Ti. Ale informace o ní zatím patří přinejlepším mezi fámy. 
 
GeForce RTX 3060 ovšem už se prodává, ale zatím jen v noteboocích, kde sice na jednu stranu nabízí 3840 jader, ale na stranu druhou se zde NVIDIA kupodivu rozhodla jen pro 6 GB paměti. I z tohoto pohledu tak desktopová RTX 3060 působí jako černá ovce, jejíž 12GB buffer byl dle zákulisních informací zvolen především kvůli konkurenci ze strany AMD, která svou střední třídu karet chystá také s výbavou 12 GB paměti. Na druhou stranu už NVIDII mohlo prostě vycházet, že 6 GB paměti je pro takovou kartu málo, nicméně v takovém případě by na tom o dva stupně výše postavená RTX 3070 s 8 GB paměti nebyla o moc lépe. 
 
 
Opět se také objevuje téma skupování karet těžaři, neboť první RTX 3060, konkrétně Gigabyte RTX 3060 Eagle OC se už k jednomu dostala. Jako důkaz tu máme vyfocenou kartu s ještě nasazenými chrániči slotového konektoru a portů. 
 
NVIDIA GeForce RTX 3060 přijde za oficiální cenu 329 USD, která je však v této době jen jakýmsi připomenutím toho, za jaké částky by se koncové produkty mohly prodávat, kdyby byla normální doba. 


reklama