reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

GeForce RTX 3080 se ihned vyprodaly, co na to NVIDIA?

18.9.2020, Jan Vítek, aktualita
GeForce RTX 3080 se ihned vyprodaly, co na to NVIDIA?
Včera po 15:00 našeho času vstoupily do prodeje grafické karty GeForce RTX 3080, ovšem mohli jsme sledovat, jak těch několik málo kusů bylo ihned pryč a kdy přijdou další, toť otázka. Nyní tu ale máme alespoň vyjádření NVIDIE. 
Ve světě se čekalo i před obchody na možnost koupit si mezi prvními svou kartu GeForce RTX 3080, což se ale u nás již v takových případech zpravidla neprovozuje, respektive je rozhodně větší šance, že na kartu narazíme při sledování prodejů v online obchodech. Osobně jsem pak v jednom nejmenovaném zahlédl kartu GAINWARD GeForce RTX 3080 Phoenix za 19 tisíc korun i s daní skladem v počtu několika kusů, což by se dalo označit za slušnou a odpovídající cenu. Není tak divu, že stačilo stránku obnovit a tato nabídka sledovaná vysokým počtem lidí byla pryč. Ostatně cena 19 tisíc je dnes (bohužel) vcelku slušná i v případě RTX 2080 Super, samozřejmě nehledě na několik výjimečných nabídek. 
 
 
Server VideoCardz tak mluví o pouze papírovém vypuštění karty na trh, ovšem je pravda, že masa zájemců o novou kartu by dokázala vykoupit i mnohem větší zásoby. První den prodejů ale prostě dopadl tak, že se dostalo pouze na hrstku šťastlivců a většina dopadla spíše tak, že marně hledala jakoukoliv nabídku. Skoro jako by se RTX 3080 ještě nezačaly prodávat. 
 
 
Není divu, že se řada lidí nyní pokouší na své nově nabyté kartě vydělat a nabízí ji v bazaru za patřičně nafouknutou cenu až 1400 dolarů. Svůj nesouhlas s tímto jednáním pak vyjádřil jistý skateordiedgk tím, že vytvořil bota, který ceny těchto karet v aukcích přivádí do absurdních částek, samozřejmě bez záměru si je poté pořídit. 
 
Čili se nám v podstatě potvrzuje informace serveru TweakTown o tom, že karet RTX 3000 bude nedostatek. Ovšem co na to samotná NVIDIA? Ta vypustila do světa své vyjádření, v němž v prvé řadě potvrzuje, že karty se dostaly do skladů více než 50 světových obchodů a že poptávka po nich byla bezprecedentní. Její vlastní obchod nezvládl zátěž přívalu nakupujících a ve snaze zamezit použití botů se NVIDIA rozhodla objednávky vyřizovat ručně. Zde lze jen poznamenat, že příval zájemců o novou kartu shodil také stránky obchodu Newegg a byl větší, než brzy ráno při akci Black Friday a to už je co říci. Jen aby bylo jasno, jde o americký Black Friday, ne náš celoroční. 
 
 
Dále už NVIDIA uvedla pouze to, že nyní se společně se svými partnery snaží každý den dodat další karty do prodejního řetězce a že se svým zákazníkům omlouvá za problémy na začátku prodeje. 
 
K tomu všemu lze dodat snad jen to, že rozvážný zákazník se může pohodlně usadit, sledovat celý tento cirkus, počkat si na nabídku firmy AMD a případně i na nové lepší modely RTX 3000.  


reklama