reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

GeForce RTX 3080 Ti bude mít také omezený výkon pro těžbu Etherea

4.3.2021, Jan Vítek, aktualita
GeForce RTX 3080 Ti bude mít také omezený výkon pro těžbu Etherea
Jako první s omezením výkonu při těžbě Etherea přišla karta GeForce RTX 3060 a NVIDIA jasně naznačila, že nebude poslední. Nyní už můžeme pomalu mluvit o nástupu RTX 3080 Ti, která má dostat stejné opatření. 
Bohužel, zákazníkům může být zatím z hlediska dostupnosti úplně jedno, že GeForce RTX 3060 má omezený výkon při těžbě Etherea. Pro ně stále platí, že jde o nedostupné zboží, respektive dostupné vcelku snadno, ale jen pro toho, kdo je ochoten zaplatit nesmyslnou cenu kolem 25 tisíc a podpořit svého scalpera. Z toho ale vyplývá, že karty se přeci jen koupit dají, ale je otázka, za jakých okolností. 
 
Uvidíme také, zda se ukáže, jestli má opatření NVIDIE vůbec nějaký efekt, čili zda těžaři mají o RTX 3060 nižší zájem než o jiné modely. Problém je ten, že jde pouze o opatření proti těžbě Etherea, které je sice tou hlavní měnou, jež se těží pomocí grafických karet, ale zbývají tu i další, v jejichž případě výkon snížen nebyl. Těžko se ale kdy dobereme k nějakým relevantním číslům, ostatně už jen to, kolik procent nových GeForce se dostane mezi těžaře, lze přinejlepším odhadovat.
 
 
Kopite7kimi (via VideoCardz) nyní nově uvádí, že GeForce RTX 3080 Ti budou mít stejně jako RTX 3060 omezený výkon při těžbě Etherea, přičemž sám server VideoCardz nezávisle na tom tvrdí, že AIB partneři už o tom dostali od NVIDIE avízo a že to má platit i pro GeForce RTX 3070 Ti, která se měla opět objevit v roadmapě. 
 
Podoba karty GeForce RTX 3080 Ti se několikrát změnila a nyní dle zdroje platí to, že bude vybavena čipem GA102-250 s 10.240 CUDA jádry a namísto původně plánovaných 20 GB paměti GDDR6X na 320bitovém rozhraní má využít 12 GB GDDR6X na 384bitovém rozhraní. 
 
GeForce RTX 3080 Ti také nemá mít za úkol nahradit model RTX 3080, ovšem NVIDIA se má zaměřit právě na novou kartu. To znamená, že by mohla upřednostnit její výrobu před RTX 3080 a také doufá, že omezovač výkonu těžby ETH bude pro opravdu silný repelent na těžaře, takže si je vcelku jistá, že její "ETH nerfing" nebude překonán. Uvidíme. 
 
NVIDIA Geforce RTX 3080 Ti je dle VideoCardz plánována na duben, takže pokud je to pravda, měli bychom už v průběhu nejbližších týdnů vidět něco hmatatelného a ne jen úniky informací na Twitteru. Nástup v dubnu ale prý platí už od ledna.  


reklama