reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
26.1.2021, Jan Vítek, aktualita
Po nevýrazném Bobu Swanovi přichází do Intelu na post výkonného ředitele Patrick Gelsinger, jenž se nebojí hýřit optimismem ještě před svým opravdovým nástupem. Slíbil také návrat starých dní, na což se hodí upravené heslo "Make Intel Great Again". 
Dedecekhribecek (178) | 26.1.202120:14
Přiznám se, že zrovna ty staré dobré časy Intelu kdy zneužíval monopolního postavení bych rovna moc neuvítal. Kdyby se ale jednalo o to být srovnatelnou konkurencí k AMD to by byla jiná.
Odpovědět7  0
quantumfoam (3) | 26.1.202114:46
Ale uz nie su 90te roky. Konkurencia je niekde inde.
Navyse ta poznamka ze budu pracovat pre vladu USA pre mna znamena ze sa Intelu a asi aj x86 celkovo, budem vyhybat ako cert krizu. Ak to bude mozne tak uz len Risc­-V.
Odpovědět0  0
Pavel Matějka (1578) | 26.1.202114:41
tedy slibovat nereálné věci.
Odpovědět2  0
Vladimír Pilný (66) | 26.1.202115:17
Tak tak. Nepamatuji si, že by před nástupem do CEO Lisa Su pronášela nějaké podobné sliby. A to na tom byla AMD nesrovnatelně hůř než dnes Intel. Dnes za ni hovoří činy. Uvidíme tedy za 5 let.
Odpovědět10  0
Blaazen (241) | 26.1.202115:33
Ale jít po střední vyvíjet procesor a při tom studovat, to je úctyhodné. Těmi proslovy chce třeba zaměstnancům zvednout morálku, po těch nemastných neslaných letech.
Odpovědět5  0
Vladimír Pilný (66) | 26.1.202115:57
Proč ne, když ho to bavilo? 386 měla pár set tisíc tranzistorů, z dnešního pohledu to byl úplně jednoduchoučký přímočarý procesor. Spoustu středoškolských geeků mělo v té době v malíku assembler a znalo každičké zákoutí IBM PC nebo 8bitových domácích počítačů.
Odpovědět6  1
laren (230) | 26.1.202121:56
Dulezite je to `z dnesniho pohledu`. Touhle optikou se muzeme divat na cokoliv, co uz lidstvo pred nejakou dobou vymyslelo, jako na celkem jednoduche primocare zalezitosti. Ano, spousta lidi tehdy umelo assembler, ono jim ani nic moc jineho nezbyvalo, pokud chteli naprogramovat neco kloudneho. Ale to jeste neznamena, ze behem studia vymysleli zasadni inovace.
Odpovědět0  0
wrah666 (6205) | 26.1.202119:07
Spíš akcionářům. Spoustě začíná docházet, že Intel sice má rekordní zisky, ale že je dlouho mít nebude a tudíž je čas se hnout o dům dál :­)
Odpovědět2  1
tombominos (1237) | 26.1.202120:58
Konkurence by se k AMD uz pomalu i hodila :­) Kdyz se divam, co mi nabizi Intel v desktopu pro MT ulohy, tak je to prii te spotrebe opravdu bida a de­-facto se da vybirat jen od AMD. RocketL to nezlepsi a ALderLake je zatim docela velka neznama..
To stejny plati vlastne i v notebooich, kde snad aspon TigerLake­-H to pro 45W dorovna nabidkove. Vse co je ale pod tim bere s prehledem zase AMD a pri jejich omezenych kapacitach vyroby to neni moc velka hitparada.
Odpovědět4  0
RadecekH (810) | 26.1.202121:16
Tohle lidi jako vy tvrdí už čtyři roky, během kterých Intel zisk na akcii zdvojnásobil. A za rok to budou tvrdit zase. Předloni za to, že to nevyšlo, mohlo údajné podplácení výrobců počítačů, vloni za to mohl neočekávaný nárůst prodaných notebooků, letos za to zase bude moct neočekávaná nedostatečná výrobní kapacita konkurence a takhle každý rok si najdete další a další výmluvu na to, proč vám vaše předpověď nevyšla.
Odpovědět1  2
wrah666 (6205) | 26.1.202121:30
Dokážeš popřít fakt, že jim klesá podíl na trhu? Dokážeš popčít fakt, že jim klesá marže? ­(velmi klesá­) Dokážeš popřít fakt, že XY výrobců počítačů, co celé roky prodávalo jen Intel najednou zařazuje do nabídky modely s AMD? Neříkám, že je to kritické, ale snad sám uznáš, že nejde o optimální stav.

BTw, vem si například zprávy o stavěných superpočítačích. Kdysi tam byl jen Intel. Teď? No podívej se sám.. ­(A uvědom sil, že tohle jsou prestižní projekty, kam dodáš X desítek tisíc procesorů po X tisících dolarů kus..­)
Odpovědět2  2
RadecekH (810) | 27.1.20217:34
Proč bych popíral fakt, že jim klesá podíl na trhu? Ano, v některých segmentech jim podíl na trhu klesá. V některých roste ­(třeba podíl v automobilovém průmyslu nebo podíl v infrastruktuře 5G sítí­).
Proč bych popíral, že jim klesá marže? Ano, marže jim klesá. Přiznat, že je ale stále o 11 % větší, než má AMD, už by vám přes pysky nešlo, co?
Proč bych popíral, že výrobci zařazují do nabídky modely s AMD? Já nemám potřebu popírat skutečnost, na rozdíl od vás.
Že nejde o optimální stav je jasné. Optimální stav z hlediska jakékoli firmy je monopol.
O superpočítačích jsou to pohádky. Máte pravdu v tom, že v nich jde o prestiž. Tedy X desítek tisíc procesorů po X tisících dolarech je naprosto okrajový příjem, navíc většinou právě kvůli té prestiži ty procesory firma prodává levněji, než obyčejně.
Vy jste psal o tom, že Intel mít rekordní zisky dlouho nebude. A nějak chybí relevantní informace, proč by tomu tak mělo být. AMD vloni rostlo a výrazně překonalo svůj odhad. Dokázalo zvýšit obrat o 3 miliardy dolarů. Intel dokázal i navzdory sílící konkurenci zvednout obrat o skoro dvojnásobek.
Letos AMD zase výrazně poroste. Očekává růst obratu o 37 %. Ale klidně počítejme, že jí poroste obrat o 50 %. To znamená, že v nejlepším možném případě dokáže Intelu sebrat 5 miliard tržeb ­(ve skutečnosti méně, protože jsou v tom i herní grafiky nebo konzolové čipy­). Je tak těžké pochopit, že za této situace nemá v nejbližších letech šanci s Intelem a jeho zisky nějak výrazně pohnout?
Kdyby mělo AMD neomezené kapacity, tak by se to na zisku Intelu projevilo hned a pořádně. Ale ono ty neomezené kapacity nemá. A Intel kupodivu taky nečeká se založenýma rukama, ale stále investuje, rozšiřuje své portfolio, rozšiřuje své fabriky. Jeho investice byly za loňský rok 2x větší, než to, co AMD vůbec utržila. A ty investice opravdu nehází do kanálu, ale něco s nimi dělá. Ale tohle vy samozřejmě vidět nechcete. Vy se podíváte a řeknete, že proti R9­-5950X Intel nic nemá. A to je v pořádku. V pořádku však není váš závěr, který z toho vyvodíte, tedy to, že je Intel v háji.
Odpovědět1  1
Vladimír Pilný (66) | 27.1.20218:55
Souhlasím s vámi, ale v těch superpočítačích to není jen o prestiži. Třeba El Capitan má rozpočet 600 M $ a jelikož obsahuje samé EPYC + Radeon Instinct, tak jsem si jistý, že významný díl z toho získá AMD. Druhý Frontier, plánovaný na letošek, je na tom obdobně.

Intel na tom samozřejmě v absolutních hodnotách není špatně, ale důležitý je trend a tam se asi shodneme, že je na tom relativně hůř. A hlavně, v produktové stránce zaostává a těží v lepším případě ze setrvačnosti trhů a omezené výrobě u konkurentů, v horším z tajných nelegálních smluv. Ale dlouhodobě se s horšími produkty nikdo neudrží na špici, viz třeba Nokia. Navíc Intelu začíná hrozit, že se vlastnictví továren na ­"drahém západě­" stane z výhody spíš přítěží. A konkurence se zvedá zdaleka nejen ze strany AMD. Takže Intel musí opravdu v produktech pořádně zabrat. Není to jen o položce, kolik utratil za R&D, viz Rambus, Itanium...
Odpovědět1  0
Vladimír Pilný (66) | 27.1.20219:21
A ještě jedna věc ­- core byznys Intelu jsou CPU, všechny ostatní divize přispívají řádově méně. Intel kupoval spoustu firem ­- McAfee, Alteru, ale za tu dobu do žádných nových segmentů výrazněji nepronikl. Takže argument, že mu roste automotive a 5G je celkem k ničemu ­- před pár lety se holedbal, jak mu děsně roste IoT. No a ta dnes zase klesá, aniž by mu to výrazně pomohlo.

Je v pořádku, že se firmy snaží expandovat na nové trhy, ale reálně se uspěje jen zřídka. Alphabet by mohl vyprávět. Neustále zkouší nové směry, ale pak zas skoro všechny služby zařízne a těží z perfektně vydělávajícího vyhledávače. ;­-)
Odpovědět1  0
Irving (246) | 27.1.202114:12
Je tu ještě jedna věc, hodně se mluví o problému Intelu s výrobními procesy, ale ani procesorové architektury na tom nejsou nijak úžasně. Třeba nárůst IPC mezi Skylake a Tiger lake je kolem 25%, přitom je mezi nimi rozdíl 3 generací. AMD zvládlo mezi Zen 1 a Zen 3 asi 40% nárůst, a to se bavíme o 2,5 generaci rozdílu v architekturách. A například mezi Zen 2 a Zen 3 na stejném výrobním procesu je nárůst IPC 19%, Intel zvládl mezi Skylake a Rocket lake na stejném výrobním procesu nějakých 10%, a to je Rocket lake o dvě generace novější architektura ­(i když původně zamýšlená pro 10nm­). Uvidíme jak si povede Alder lake proti Zen 4, ale Intel se bude muset opravdu začít snažit.
Odpovědět1  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.