reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Generace Intel Raptor Lake se objevila v roadmapě, co nabídne?

11.3.2021, Jan Vítek, aktualita
Generace Intel Raptor Lake se objevila v roadmapě, co nabídne?
Od dnešního dne už máme vcelku dobrý výhled na dvě procesorové generace firmy Intel dopředu, respektive na tři, pokud budeme počítat ještě Rocket Lake-S, které se už chystají na trh. Co ale nabídne Raptor Lake?
Intel Rocket Lake-S přijdou na trh 30. března, pokud se něco nezvrtne, přičemž pak už budeme čekat na první 10nm desktopové modely v podobě Alder Lake-S, které budou doprovázeny příslušnými mobilními verzemi a Intel v rámci těchto produktů značně rozšíří svou adaptaci architektury big.LITTLE ze světa ARMu. Znamená to využití kombinace velkých výkonných a malých slabších jader, přičemž ta slabší by dle nezaručených informací měla být zhruba na úrovni Skylake, čili rozhodně nepůjde o ořezávátka. Pak už přijde čas generace Raptor Lake. 
 
 
Jak ukazuje uniklá roadmap zveřejněná serverem VideoCardz, opravdu se chystá opětovné sjednocení desktopových a mobilních procesorových řad pod společnou mikroarchitekturou a procesem. Dnes tu máme Tiger Lake, které brzy mají být k dispozici i s osmi jádry a vedle nich jde o Rocket Lake, jež mají společnou v podstatě jen grafickou architekturu Xe. Zajímavé je, že tato roadmap řadí Rocket Lake ještě do roku 2020, což byl ostatně původní cíl, čili zařazení Alder Lake do tohoto roku v podstatě nic neznamená. 
 
 
V případě desktopových Alder Lake-S (12. generace Core) byla zde opět potvrzena hybridní architektura s novými jádry (čili Golden Cove a Gracemont) a také podpora pamětí DDR5 i sběrnice PCIe 5.0. Linek PCIe tu má být navíc až 48, nicméně platformových, čili ne v rámci pouhého procesoru, ale i s pomocí čipové sady. 
 
Jako nejnovější modely tu jsou Raptor Lake (13. generace Core) a vypadá to, že předchozí zprávy nelhaly, když je označily víceméně za refresh předchozí generace, který bude předcházet první 7nm generaci známé jako Meteor Lake. Jde tak možná opravdu o důsledek zpoždění 7nm procesu, které Intel donutí připravit další 10nm generaci, ale vypadá to, že ty v případě desktopových CPU budou asi opravdu jen dvě. 
 
Raptor Lake tak budou postaveny na 10nm procesu Enhanced SuperFin, čili na jeho (snad) konečné nejvyspělejší verzi a zbývá zjistit, co Intel myslí oněmi změnami mezi hybridními CPU jádry pro zvýšení výkonu, vylepšené cache pro hry a novými instrukcemi vPro. 
 
Plány Intelu tak díky zprávám z poslední doby už nejsou tak mlhavé jako dříve a my můžeme už vidět jasnou cestu, která by měla vést přes dvě následující 10nm generace k 7nm procesorům, a sice ke generaci Meteor Lake a následně Lunar Lake.  


reklama