reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
2.2.2023, Milan Šurkala, aktualita
Systémy generativní umělé inteligence našly zajímavé využití ve filmovém průmyslu. Deepfakes mohou mít i pozitivní význam, což se ukázalo u filmu Fall. Místo přetáčení se problematické scény předělaly pomocí AI.
shasler (318) | 7.2.202315:56
V diskuzi zazněl odkaz na pana Filipovského ovšem jen na hlas jako takový. Co AI ovšem nedokáže, je přinést své podání. Pan Filipovský v tomto vynikal. Prý ­(traduje se, neověřeno­) sám Louis de Funès říkal, že dabing jeho osoby v podání pana Filipovského je lepší jak originál. Ať už je tento výrok pravdivý či nikoliv, právě ta invence v podání bude u AI chybět. Jasně, překlad bude sedět, ale zmizí to kouzlo, kdy si dabéři a textaři museli pohrát s tím, aby dabing nebyl do očí a seděl. Bohužel v dnešní době se všechno dělá na rychlo, protože je toho hodně a také se upřednostňuje ­"čas jsou peníze­".
Za sebe bych rád, kdyby film dál dabovali lidé, ale poctivě, žádné rychlokvašky. Kde bych AI u dabingu uvítal a kde by to bylo i pochopitelné jsou seriály. Tam bývá dabing otřesný až se na to mnohdy nedá dívat, no a pak reklamy. Ano, málo kdo má reklamy rád, ale soukromé televizní společnosti díky nim fungují. No co si budeme namlouvat, když už reklama, tak a´t se na ní dá dívat a ať tedy sedí dabing a ne, že herec má zavřená ústa a dabing si hraje na břichomluvectví či co... ­(prostě na to s**ou­)...
Odpovědět0  0
Jirka-77 (1116) | 7.2.202323:58
V článku je popsaný, že dabing bude sedět.
Pokud jde o umění dabérů, kde se dabér nesnaží o věrné napodobení vyjadřování herce, ale umělecky si to vylepší podle sebe jako u Filipovského, tak to je asi spíš výjimečný případ že vylepšil film, ale obecně jde spíš o zachování originálu jak jen to jde, když se film musí přeložit a lidi zajímá herec a ne dabér, proto kdo rozumí řeči filmu, tak si to radši poslechne v originále. Já když neumím jazyky, tak si rád poslechnu česky hlas herce a se zachováním všech způsobů vyjadřování které při překladu zachovat jdou. Pokud to bude běžný způsob, tak kromě toho se můžou vybrané filmy dabovat lidmi, kde se na nějaký film zaměří a udělají ho pořádně, nebo k originálu přidaj své umění jako Filipovský.
Odpovědět0  0
honza1616 (3625) | 6.2.202317:32
Zrovna jsem už po několikáté dokoukal Top Gun Maverick,
Bylo by zajímavý kdyby Tom Cruise mluvil český, neříká že zrovna jeho dabér mu nesedí, ale někdy ten dabing ve filmech a hrách je fakt otřesnej.
A bylo by zajímavý kdyby AI dokázala hlasem herce nadabovat jakýkoliv jazyk ??????
myslím že tohle je budoucnost filmové produkce, filmy ze zahraničí už nebudou muset procházet fyzickým dabingem a nebude třeba platit i desítky daberů, jednoduše pustíte SW
a za pár minut máte hotovo ??
Odpovědět0  0
JiVy (599) | 3.2.202318:49
Stupid freaking AI in the middle of the stupid freaking world.
Odpovědět0  0
Jirka-77 (1116) | 3.2.202318:20
Bude dobrý mít hlas cizího herce v češtině a nejen hlas, ale i další vlastnosti mluvení, které nejsou přímo dané jazykem.
Umělá inteligence bude dělat chyby, ale to se dá člověkem zkontrolovat a pomocí umělé inteligence opravit, jako se dá často domluvit s textovým robotem GPT aby se opravil.
Zneužít se dá i obyčejný foťák, nebo stačí člověk samotný, který třeba nerespektuje soukromí.
Odpovědět0  0
pidalin (1477) | 3.2.202317:04
Technologie asi super, ale lepší by bylo zrušit cenzuru filmů.
Odpovědět4  0
wrah666 (6205) | 3.2.202315:06
Uteče ještě hodně vody v řekách. AI zatím není plně použitelná ani na překlad. Ano, oceně pomůže. Oběcně jsem zažil i celé pasáže ­(souvislého vyprávění­) kde bylo možné nehcat výstup z Deeplu tak jak byl. Jenže pak stačí pár kratších vět a je v koncích. Natož, když jde o nějaké nestandartní termíny či přímo úmyslně dvojsmyslnou mluvu a podobně. Takže ano, umí hodně pomoci, ale člověka rozhodně zatím nenahradí, jen mu NĚKDY ulehčí práci. ­(A někdy si jí překladatel ulehčí tak, že pak herci ve studiu řvou ­"který Č to dělal, tohle se nedá...­) A to je jen překlad, pak je potřeba ho namluvit a u toho se dost často musí opravdu myslet. Tedy, pokud to má za něco stát. Samozřejmě se dá vzít neherec, který u toho ani nemusí myslet a jen to přečte z papíru, ale pak máte ­"dabing­", jako ta slavná porna na videokazetách v roce 90. ­"Já jsem helmut vymetač komínů­" ­"Už budu jo­" A ani se neobtěžoval alespoň trošičku citu a nadšení do toho jó...
Odpovědět1  0
Akuh (1099) | 3.2.202311:39
Technologicky zajímavé, ale s možnými katastrofálními důsledky. Dovolím si krátký citát z wiki článku o 1984

"Winston pracuje na Ministerstvu pravdy, jež se zabývá manipulováním minulosti, upravování dokumentů tak, aby byly stále platné. Winstonovou prací je upravovat stará čísla novin. Oceánie vede střídavě válku se zeměmi Eurasie a Eastasie. Pokud se změní situace, ze spojence se stal nepřítel a z nepřítele spojenec, Winston a další úředníci přepisují všechny články, které v minulosti vyšly. Velký bratr totiž nikdy nemění svá rozhodnutí, má absolutní pravdu. Podobně se přepisují předpovědi průmyslové výroby, válečného vývoje apod. Ve skutečnosti se nelze spolehnout na pravdivost ani u letopočtu."
Odpovědět2  0
snajprik (1554) | 3.2.202313:16
Rusi upravovali pravdu do 89 aby im vyhovovala teraz aj USA upravuje pravdu aby jej vyhovovala, nič sa nezmenilo stale nas krmia sračkami, jedine čo sa zmenil je okupant, s tym sa neda nič robiť česko i slovensko ma 1000 rokov s okupaciou skusenosti. Ina vec je čo my s toho vieme pre seba vyťažiť :)
Odpovědět3  0
wrah666 (6205) | 3.2.202318:25
Problém byl ­(alespoň u mě­) že jsem byl tak přesvědčený, že Rusové lžou, že mě ani nenapadlo, že v popisu, co jsou američané zač nelžou. Jestli něco, tak je spíš popisovali jako mírumilovnější, než je realita. Jelikož půdvodní komunistické vyjádření ­"krvelačná vraždící monstra­" zdaleka nestačí na lidi, co přepadání cizích zemí považují za svou povinnost.
Odpovědět2  0
snajprik (1554) | 3.2.202321:06
žiadna velmoc neziskala uzemie či kolonie len tak, len dejiny pisali viťazovia a samozrejme si to priktašlili.
Ani rusi by nemali tolko uzemia, keby boli mierumilovny.
Rusi nenechaju Ukrajinu USA a padnu tam miliony ludi. Samozrejme ani USA ani Rusko neustupia a odskaču si to Ukrajinci, vyťaz berie všetko.
Ja len sa bojim toho Korejskeho scenara, kde umrelo 18 milionov ludi a to čo prežilo je už 70 rokov pod sankciami = pekno na zemi.
Odpovědět0  1
wrah666 (6205) | 3.2.202321:26
Jedna z veselejších variant je, že to skončí výbuchem Ukrajinckých jaderných bloků. ­(Což by vlastně vytvořilo to tolik žádané nárazníkové pásmo, kam by se ani jedni nehrnuli.­) Ale chudáci Ukrajinci by holt byli v pr... Slušně řečeno v problémech? Jak to krásně bylo ve falloutu u té ghůly obývané poškozené elektrárny? Že po pití téhle vody nebudeš potřebovat baterku na midnight piss? Inu, tentokrát by to bylo mnohem veselejší, než Černobyl. Jednak je ve hře podstatně více reaktorů, dvak na kolika různých místech a za třetí v zemi narušené válkou, kde je dneska pomalu stoprocentní korupce. Stát se to dneska? Tak místní oligarcha ­(tou dobou již na Seychelech, nebo v Izraeli, nebo tak někde­) prodá sloní nohu za miliardu doláčů al kakajdě, nebo jiným šikulům na špinavou bombu. A tihle fanatici si jí fakt vezmou a bude jim naprosto jedno, že všichni, co na to sáhnou, odejdou k alláhovi. Naprosto klidně tam pošlou nahaté maníky, ať to nahází do olověných sudů lopatou. A jak normálně říkám, že je špinavá bomba mýtus, že NIKDO nedokáže sehnat dost materiálu, aby to mohlo významně uškodit, tak v tomto případě je to vyjímka. Tohle, výbuchy šikovně rozházené po okolí by vylidnilo kolikamilionové megaměsto.

PS: I když mám své přesvědčení, tak se snažím uvažovat pragmaticky. Ať počítám, jak počítám, Ukrajinci prohráli. V nejmírnějším případě jen své duše a následky války postihnou kolik generací. V nejhorším případě skončí bez vlasti. A nejpravděpodobnější je, že si kus vezmou Rusové, kus Poláci, Kdo ví, jestli se o část ­"historicky našeho­" území nepřihlásí ještě jiní... A zbylá ­"svobodná Ukrajina­", tj tak třetina loˇ%nského území bude neoficiální kolonií, kde budou dobrovolně pěstovat laciné obilí pro západ. ­(a držet hubu a krok, jelikož reálně budou otroky.­)
Odpovědět2  4
danito (144) | 3.2.202311:35
Pamatujete si film The Running man? Už tam to použili při dokazování střelby na civilisty. Tehdy to bylo sci.fi. Na chviličku si představte, že pokud vás někdo bude chtít kompromitovat, s tímhle programem řeknete i to, co byste v životě neřekli. Čím sofistikovanější, tím složitější dokázat, že jde o manipulaci. Stačí aby lež byla první a ovlivněné emoce už nic nezmění. Už máte názor. Zmanipulovaný ani netuší, že je zmanipulovaný. Tohle je hodně nebezpečná hračka. ­/­/­/ Teˇď mě napadlo...Asi si ten film moc lidí nepamatuje, co? 1987 to byl pravěk a lidi věřili, že je země placatá.
Odpovědět4  0
coremar (429) | 3.2.202311:12
Jo no, ratingy a kraviny, přitom venku to děcka uslyší na každým rohu, protože je to součást normální mluvy... Ale technologie je to zajímavá, to ne že ne.
Odpovědět2  0
warhawk22 (152) | 3.2.202310:52
„A daberi nebudou mít co žrát!“

ale inak super. dufam, ze sa toho chyti nejaky netflix alebo hbo a vytvori dabing ­"na mieru­" pre kazdy jazyk.
mat filmy nadabovane a s original hlasom je cool.
Odpovědět0  0
DrQQ (301) | 3.2.20236:45
Nestoupej si před objektiv. Ukradnou ti duši.
Odpovědět6  0
luky_pribyl (95) | 3.2.202314:21
Super asociace! :­-D Dnes to dostává opravdu nový rozměr...
Odpovědět4  0
snajprik (1554) | 3.2.20236:15
Parada, Azia ako J Korea Čina točia velmi pekne serialy, ale USA to samozrejme bojkotuje lebo konkurencia a nejaky dabing neprichadza do uvahy a čitanie titulkov je fakt sračka, dabuju to Rusi ale aj ked to je podobny jazyk ako naš slovanščina, ale aj tak tomu rozumiem len každe druhe slovo, a dablery su fakt velmi zli. Takže predabovanie serialu do našho jazyka by bolo užasne :D Už aby to bolo!
Odpovědět0  0
doug (107) | 2.2.202319:41
Enough is enough! I have had it with these monkey­-fighting snakes on this Moday to Friday plane.
Odpovědět0  0
Choakinek (1548) | 2.2.202319:30
To budou mít dabéři­/ky docela problém, protože na to bude stačit herec­/ka 10. cenové...
Odpovědět0  0
Eskymak (1056) | 2.2.202319:45
Tady je otázkou, zda divákům nebude chybět hlas dabéra, kterého jsou zvyklí slyšet místo originálu. Jak by asi zněl takový český Louis de Funes, kdyby ho dabovala AI?
Odpovědět0  0
Jardadoma (1502) | 2.2.202320:57
AI se naučí hlas Filipovského a pojede :o)
Odpovědět5  0
vaclav2211 (355) | 3.2.202315:35
Uz ste poculi Slovensku reklamu Pana Satinskeho? Ked som to prvykrat pocul mal som pocit, ze iba postrihali stare audio zaznamy, ale ak zacal rozpravat o roku, tak som ostal v nemom uzase. V samotnej reklame je sice dalsia reklama na AI, ale vysledok je taky, ze som mal pocit ako keby bol stale medzi namy. Jeho upokojuci hlas je ozaj nezamenitelny ­/to som si donedavna myslel­/. AI to dokazala priblizit realite natolko, nakolko sa dalo. V tomto vidim pokrok a zaroven obavu. Uz teraz je problem na policii, alebo na sude obhajit fotku, video. A bude horsie, a mozno to dojde do takeho stadia, ze ak nebude pritomny policajt, ktory to videl,tak to nebude pravda, a to vyvolava dalsiu reakciu, ze je mozno ovplivneny, alebo nedajboze uplateny.
PS: Anarchy, Wellcome.
Odpovědět3  0
Milan Šurkala (4490) | 2.2.202321:54
Nějak nerozumím tomu, proč by AI měla dabovat již nadabovaného Funese. Takoví herci jsou mimo nějaké potřeby aplikovat na ně AI, tohle není moc argument. Otázkou jsou spíše noví, mladí herci. Spousta mladých diváků odrostla na sledování seriálů a filmů v origo znění s titulky, tam už jde přece jen o něco jiného než u Funese. To jsou věci, které se teprve budou dabovat ­(a které ještě svého ­"dvorního­" dabéra nemusí mít­). A přinejhorším, pokud bychom chtěli použít hlas Filipovského, no tak se AI může naučit hlas Filipovského.
Odpovědět2  1
wrah666 (6205) | 3.2.202316:28
Obávám se, že i v nejlepším případě bude hodně dlouho potřeba konečná úprava člověkem. Ale ano, pokud by se AI naučila hlas původního herce a jen ho mluvila česky, bylo by to fajn. Jen si nejsem jistý, jak různé přízvuky, důrazy, emoce a podobně. Různé jazyky je kladou jinam. A pak viz můj příspěvek nahoře, nestačí holý překlad, je potřeba myslet, co původní replika říkala. A pak samozřejmě takové ty legrace s délkou repliky. Anglicky rychle mluvící herec tam narve 10 solv. Česky se vám tam vejdou 3 nebo 4. A přitom potřebujete zachovat smysl, leckdy v úmyslně jinak řečeném jazyce a podobné legrácky. Udělat dabing není problém, ale udělat ho i s překladem pořádně je docela oříšek.
Odpovědět0  0
Jirka-77 (1116) | 3.2.202319:01
Byli by dobrý články o tom jak funguje umělá inteligence a umělá neuronová síť s vysvětlením na nejjednodušších příkladech. Třeba že by rozpoznala tři různé textové znaky, nebo něco ještě jednoduššího.
Jak funguje jeden neuron, jak přenos mezi nima. Jak funguje natrénování něčeho nejjednoduššího a potom jak funguje rozpoznávání.
Odpovědět0  0
arimak (42) | 6.2.202317:37
Zrovna u toho Funese.. ne všechny jeho filmy daboval Filipovský, ale Krampol. A samozřejmě nebyl vždy dobře přijat. Takže prostor by tam pro AI byl.. :)
Odpovědět0  0
Jardadoma (1502) | 2.2.202319:10
Nahrávky i videa budou u soudu nepoužitelné.
Odpovědět0  0
Eskymak (1056) | 2.2.202319:40
Nesmysl, fotky se upravují už dekády, a také se běžně používají jako důkaz. Manipulace jde odhalit.
Odpovědět0  0
Budman (251) | 3.2.202312:16
No bacha, ona je manipulace a manipulace ­- něco jiného je, když si běžný BFU ­(nebo třeba i řadový ajťák­) otevře PS a opraví snímek tak, aby to bylo na první a na druhý pohled v pořádku a něco jiného je, když si k tomu sedne profesionální grafik, který přesně ví, jak se podobné manipulace odhalují a při úpravách se na odstranění těchto znaků soustředí ­- je to pouze otázka nákladů.
Ale je nutné si uvědomit ten průšvih v lidské rovině ­- dejme tomu, že budu chtít někoho poškodit, tak udělám hanlivé video vhodného tématu ­(nevěra, rasismus, atd­) a pošlu ho jeho blízkým­/do zaměstnání a myslíte, že v tu chvíli bude příjemce řešit analýzu videa?
Odpovědět4  0
vaclav2211 (355) | 3.2.202315:41
Presne tu je ta moja obava. Uz v beznom zivote staci, aby nejaky sused­/ka, nieco povedal na vasu adresu, aj ked to nieje pravda, a problem je na svete. a potom ak taka susedka pride s fotkou­/videom­/audiom? To si potom budeme vraviet aka dobra bola stara Lavickova Informacna Sluzba ­"LIS"
Odpovědět1  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.