reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte Aorus Gaming Box: vodou chlazené RTX 3080 a RTX 3090 v krabici

23.11.2020, Jan Vítek, aktualita
Gigabyte Aorus Gaming Box: vodou chlazené RTX 3080 a RTX 3090 v krabici
Gigabyte se rozhodl nabídnout nové verze svých externích grafických karet založených na desktopových modelech. Je tu tak Aorus RTX 3090 či 3080 Gaming Box využívající vodní chlazení.  
Gigabyte Aorus RTX 3090 či 3080 Gaming Box tak využívá v podstatě běžné komponenty, a to především grafické karty Gigabyte a AiO vodní chlazení Aorus Waterforce. Nicméně ve výsledku tu máme externí grafiku, která asi nepůjde tak snadno upgradovat, jako je možné v jiných případech.
 
 
Jde jednak o ono vodní chlazení, které asi nebude možné využít s nějakou jinou kartou, kterou bychom v budoucnu chtěli nahradit tu původní, což je pochopitelně otázka především vodního bloku. A pak můžeme vidět, že porty samotné karty už nejsou na záslepce, ale máme je rozesety po zadním panelu, takže je otázka, zda ta má vůbec klasický formát PC karty pro ATX sestavy. Jisté však je, že to rozhodně nebude tak jednoduché, jako nahradit jednu desktopovou grafiku jinou. 
 
 
Samotný box je vybaven vlastním zdrojem s výkonem 550 W a krom třech DisplayPortů a třech HDMI ze samotné karty nabízí také RJ-45 gigabitového Ethernetu a dva USB 3.0. Může tak fungovat i jako dokovací stanice, k níž napojíme (nejspíše notebook) pouze pomocí rozhraní Thunderbolt 3 (40 Gb/s). Čili grafické karty budou reálně napojeny přes rozhraní PCIe 3.0 se čtyřmi linkami, což se bezpochyby podepíše na jejich výkonu, ale jak moc, toť otázka. 
 
Celkové rozměry zařízení jsou 300 x 140 x 170 mm a hmotnost 3,8 kg i s kartou a jejím vodním chladičem vybaveným 240mm radiátorem. Po stranách také najdeme vysunovací a omyvatelné prachové filtry a vepředu ještě jeden port USB ve verzi 2.0. 
 
Není jasné, kdy tyto produkty přijdou na trh a kolik si za ně Gigabyte řekne. Dříve v době druhé vlny kryptotěžby na grafických kartách také tyto produkty byly jednou z cest, jak se za ještě jakž takž rozumné peníze dostat k nedostatkovému zboží, ale jak už bylo řečeno, Gigabyte zde už nevyužil grafické karty v klasické podobě, i když s trochou moddingu či partyzánského zapojení by se jistě obsah Aorus Gaming Boxů dal využít i v běžném desktopu. 
 


reklama