reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte ukázal tři desky pro Intel Broadwell-E

26.4.2016, Jan Vítek, aktualita
Gigabyte ukázal tři desky pro Intel Broadwell-E
Procesory Intel Broadwell-E jsou sice určeny pro stávající základní desky s čipsetem Intel X99, ale hned bylo zřejmé, že výrobci desek nevynechají tuto příležitost k představení nových modelů. Co si chystá takový Gigabyte?
Intel Broadwell-E mají jako až desetijádrové procesory Core i7 Extreme nastoupit na trh v červnu, a tak není divu, že už se objevují informace o nových základních deskách s čipsetem Intel X99 a socketem LGA2011 v3. Majitelé procesorů Haswell-E budou moci svou sestavu vylepšit prostou výměnou procesorů, k čemuž budou potřebovat maximálně tak aktualizovat BIOS. Ovšem doba přeci jen pokročila a pro výrobce desek je tu příležitost, jak dostat na trh inovované modely s čipsetem X99.





Zájemci o vysoce výkonný desktopový procesor se mohou těšit především na model Core i7-6950X s deseti jádry, Hyperthreadingem a 25 MB L3 cache, přičemž dříve si mohli koupit maximálně 8jádrový Core i7. Pokud už pro něj nemají vhodnou základní desku, mohou si vybrat třeba do bílé a modré barvy laděný model Gigabyte GA-X99 Designare EX, nejlepší své řady. Jedná se o desku formátu Extended ATX (E-ATX) s 8+1fázovým PWM napájením, osmi sloty pro paměti DDR4, pěti PCI Express 3.0 x16 (x16/x16/x4/x16/x8) a dále dvěma sloty U.2 i SATA Express, osmi SATA 6 Gbps a jedním Ultra M.2 (32 Gb/s). Zajímavý je zde především počet linek ve slotech PCI Express. Pokud by všechny měly být aktivní, je to rozhodně nad možnosti procesoru a čipsetu, takže to pravděpodobně bude vyžadovat nějaký PLX kontroler, pokud tedy nakonec Broadwell-E nepřijdou s více linkami PCIe 3.0.




Dále tu máme model Gigabyte GA-X99 Phoenix SLI G1 s oranžovými detaily. Ten vypadá jako osekaný X99 Designare, takže má třeba o jeden PCI Express 3.0 x16 méně a jeho barevné schema vypadá na příbuznost s modely SOC Force pro přetaktování. Nicméně v označení je G1 Gaming, takže půjde o čistě herní desku, na níž ale bude přetaktování pochopitelně také možné.





Nachází se na ní dva sloty M.2, z nichž jeden je vybaven modulem s Wi-Fi a Bluetooth, pak tu je jeden U.2 a celkově deset SATA 6 Gbps.





Nakonec byla ukázána bílo-červená Gigabyte GA-X99 Ultra Gaming, což bude pravděpodobně cenově nejdostupnější řešení. Obsahuje také čtyři velké sloty PCI Express, dále dva M.2, jeden U.2 i SATA Express a osm SATA 6 Gbps.

Nová řada desek Gigabyte X99 má přijít na trh již brzy, však výrobci nemusí čekat na to, až budou nové procesory dostupné. Intel je plánuje v rámci inovované platformy HEDT (High-End DeskTop) představit 31. května na Computexu.

Zdroj: GamerNexus
reklama