reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte uvádí 32TB SSD Aorus Extreme AIC s rychlostí 28 GB/s

1.7.2021, Milan Šurkala, aktualita
Gigabyte uvádí 32TB SSD Aorus Extreme AIC s rychlostí 28 GB/s
Gigabyte představil velmi zajímavou kartu. Jde o SSD do slotu PCI Express 4.0 x16 a slibuje přenosovou rychlost až 28 GB/s. Překvapivá je také kapacita, která dosahuje opravdu nadprůměrných 32 TB.
Společnost Gigabyte dnes ukázala svou novou kartu Aorus Xtreme Gen4 AIC SSD. V tomto případě jde o SSD do slotu PCI Express 4.0 x16. A rozhodně to není obyčejné SSD. Volba rozhraní zde má svůj důvod, protože maximální rychlost novinky dosahuje 28 GB/s u čtení (a cca 26,6 GB/s u zápisu), takže plnou šířku slotu nejnovější generace využije téměř na maximum (PCIe 4.0 x16 má maximum 32 GB/s).
 
Gigabyte Aorus Xtreme AIC SSD
 
Využit je řadič Phison PS5018-E18, který na kartě kombinuje osm 4TB M.2 SSD (Aorus Gen4 7000s). Ty jsou konfigurovány do diskového pole RAID, což je důvodem toho, jak bylo možné dosáhnout tak vysokých přenosových rychlostí. Celkem tu najdeme 10 teplotních senzorů a dva ventilátory starající se o chlazení, takže SSD spíše připomíná grafickou kartu. To také zajišťuje, aby bylo možné pracovat při maximálním výkonu bez throttlingu. Pomocí softwaru SSD Tool Box a Aorus Storage Manager je možné monitorovat teploty, nastavovat ventilátory i konfigurovat RAID pole.
 
Gigabyte Aorus Xtreme SSD výkon
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama