reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
6.5.2015, Jan Vítek, aktualita
GOG právě vypustil veřejnou betaverzi své platformy Galaxy, která má být skutečně přátelská ke hráčům, kterým nebude vnucovat DRM. Chystá se tak zaútočit na dobře známý Steam, který provozuje společnost Valve, takže úlohu má skutečně těžkou.
pidalin (1478) | 6.5.201516:53
Už teď mam na GOGu mnohem víc her než na Steamu. Kdo by to taky na tom steamu kupoval za ty ceny. Pokud je ňáká starší hra na GOGu i na Steamu tak je volba jasná ­- GOG. Vim že si tu hru nainstaluju třeba za 10 let ­(pokud pujde na OS a HW v tý době­) a nebudu muset řešit ňáký přihlašování někam. Jenom mě mrzí že u většiny GOGovej je mrtvej multiplayer. Snad GOG oživí zájem o paření mulťáku v těch klasickejch starších hrách.
Odpovědět0  1
nagger (60) | 6.5.201523:05
Takže si všechny hry skladujete na hdd na horší časy ?
Nebo se snad z GOG bez přihlašování ?
Další co o Steamu asi jenom četl...
Odpovědět1  0
pidalin (1478) | 7.5.20150:04
Tak samozřejmě koupený hry mam na HDD instalačky, to je jasný když to jde. Samozřejmě když o ně přijdu tak si je stáhnu na gogu s přihlašovánim. Ale proč to furt stahovat kvůli každý instalaci když to můžu mít na HDD rovnou jako několikaklikovou jednoduchou instalačku? A místo fakt v dnešní době problém neni.
Odpovědět0  0
pidalin (1478) | 7.5.20150:09
A o Steamu jsem nečetl, jsem na něm registrovanej od roku 2007 nebo 8 teď nevim, ale jsem tam dlouho. Her tam ale moc nemam, nový hry jsem začal kupovat až po tom co jsem začal chodit do práce, což neni tak dávno. Bohužel u novejch her už se steamu většinou vyhnout nedá. Pokud bude GOG Galaxy sloužit jenom jako updater her a nebude otravovat s ničim jinym tak z toho mam fakt radost, protože aktualizace to je to jediný co je na GOGu nevýhoda. Samozřejmě skvělá bude možnost aktualizovat kdy se mi zrovna chce a ne kdy chce steam. V případě pomalejšího internetu to někdy znamená třeba 15 hodin stahování. Teď mi zrovna vyprávěl kámoš co si koupil GTA 5 že mu ta instalace trvala fakt snad 15 hodin včetně stahování. To mě fakt nebabaví. Naštěstí mam 25 MB­/s takže 15 hodin by mi to asi netrvalo, ale stejně. Když chci hrát tak chci hrát a ne aby se to rozhodlo že to začně aktualizovat. I když teď si nejsem jistej, ale mam dojem že už to snad na steamu jde, ale možná kecam, docela dlouho jsem nic novýho nehrál kde by se mi stahovala ňáká aktualizace.
Odpovědět0  0
nagger (60) | 7.5.20159:07
No když někdo argumentuje, že se nebude muset někam přihlašovat a místa má dost, tak nechápu, proč to rovnou nenechat nainstalovaný ­(dnes ten rozdíl instlačka­/nainstalováno je minimální­) ;­)
1­) Automatický aktualizace jde samozřejmě vypnout ­- stačí si to u konkrétní hry změnit v nastavení ­- ale čekat, že třeba nějaká online hra pojede v xverzích....
2­) Z GOGu by to snad ten kámoš stáhnul rychlej, když má pomalej internet ? :DDD Nikdo nikomu nebrání koupit si krabici a na Steamu přidat do knihovny ručně.
3­) Máte opravdu 25MB­/s, nebo jen chabých 25Mb­/s ? ;­)
4­) znovu ­- aktualizace se dají vypnout ­- a pak zase někdo bude nadávat, proč mu to blbne, proč tam něco nemá ­- a blbej Steam, že mu to neaktualizoval :D
Steam je prostě na špici a jestli ho někdo zvládne dotáhnout...
Ještě nějaký fanda Originu prosím ­- ten buď nejede vůbec, nebo pokaždý aktualizuje klienta před spuštěním :D
Odpovědět0  0
pidalin (1478) | 7.5.201516:54
25 Mb­/s samozřejmě, ňák jsem se přepsal. :­-­) Já bydlim na vesnici takže tady mam nejrychlejší připojení v okolí a přes wifinu.
Nechat to nainstalovaný to je sice hezký ale v případě přeinstalace OS jsou s tim trochu problémy, jako jde to ve steamu mu ty hry znova vnutit že jsem nainstalovaný, ale přecejenom klikací instalace jako kdysi je pohodlnější. Ke steamovejm hrám radši schovávam i cracky pro případ coby kdyby to náhodou někdy nešlo tak abych si zahrál.
Origin fandy nemá, nechápu proč by měl mít fandy. Je to stejná věc jako steam akorát že steam je už zavedený DRM takže proč si zasejrat PC ještě ňákym Originem. Myslim že jsem vubec nepochopil o čem GOG je že to srovnáváš s ňákym Originem kterej nikoho nezajímá. GOG je bez DRM, stahuješ jenom instalačky a o tom to je. Můžeš si s těma hrama dělat co chceš, nikdo nekontroluje kam a kolikrát to instaluješ, můžeš hrát multiplayer z jedný koupený hry na více počítačích a tak....
Odpovědět0  0
pidalin (1478) | 7.5.201516:55
A v neposlední řadě hlavně ta slušná cenová politika což se o steamu fakt říct nedá, na steamu ty hry prodávaj klidně o 30% dráž než stojej krabicovky v obchodě a ještě ke všemu maj různý ceny pro různý části světa, to prostě neni seriózní přístup k obchodu.
Odpovědět0  0
JUWARE (489) | 7.5.201510:59
Já vlastním účty na službách Steam, Origin, Uplay, GOG, GMG a pár dalších. Nejvíc her mám na službě Steam. V současné době je to 537 her a byť mám poměrně luxusní počítač s 1x SSD 240GB + 2x HDD 3TB což si nemyslím, že by bylo úplně málo, tak si opravdu nedovedu představit, že bych je zaplnil všemi hrami. Nehledě na to, že na discích nechci mít jen hry. Mám tam i nějakou práci, software, soukromé fotky a videa. Ale i kdybych měl všechny disky krom systému zcela prázdné, tak by se mi tam stejně nevešly. Co se týká cen, tak v tom tedy nevidím problém. Nikdo nikoho nenutí to kupovat za plnou cenu. Existují slevy na Steamu, možnost koupě krabicové verze a přidání klíče, někdy to lze přidat i ze SCORE, Level apod., nebo tu jsou možnosti jako Humble Bundel, Green Man Gaming, Indie Gala, Indie Royal, Bundle Stars a další. Již jsem takto nakoupil mnoho her opravdu za hubičku. Nezřídka kdy mě jedna hra vyšla třeba kolem 20 Kč. No a samozřejmě pak je tu ještě možnost nákupu nějakého toho hardware, ke kterému výrobce tu a tam přiloží také nějakou tu hru jako bonus.
Odpovědět0  0
Luk Skywalker (510) | 7.5.201514:07
Na steamu ani nikde jinde nejsem, neboť hry už nehraju :­-­). Ale mám se steamem osobní zkušenosti a dobrý. Ty akce, kdy se dá za pár korun koupit hra je super ­(navíc, když vám dá někdo echo­), nic jiného ani nezbývá, když chtějí minimální pirátství her a ono to zabírá.
Odpovědět0  0
pidalin (1478) | 7.5.201516:57
Jo takže z nás udělali důchodce, místo toho abysme si tu hru koupili když jí chcem tak čekáme na ňáký slevový akce jak blbci a pak si koupíme něco co jsme ani nechtěli. Na to jim prdim, furt je lepší si předobědnat krabicovku když o tu hru mam fakt zájem. Fakt nehodlam dávat za hru 1500 na steamu.
Odpovědět0  0
JUWARE (489) | 8.5.201510:38
Jako kdyby hry v předobjednávce byly nějak extra levnější. Mimochodem ten klíč z té hry lze následně aktivovat z velké části i na Steamu. Takže v čem je problém? Člověk si může šetřit originálku a instalovat jen z netu. Mimochodem. Nikdy jsem neměl problém s rychlostí se stahováním ze Steamu. Vždy to jelo maximální rychlostí linky, jenž jsem vlastnil.
Odpovědět0  0
pidalin (1478) | 8.5.201515:25
Tak hry se přece nepředobjednávaj kvůli tomu aby to bylo levnější. Ale i tak je ta krabicovka v předobjednávce o dost levnější než v den vydání na steamu. Samozřejmě stahuje to rychlostí linky, jenomže v ČR kde je nejrozšířenější připojení O2 6 ­- 8 Mb­/s je prostě nemožný stahovat hry co maj třeba 50 GB což je dneska normální. Jako když jsem bydlel v Praze a měl jsem UPCčko tak to byla paráda, ale takovýhle připojení je v ČR většinou jenom na sídlištích a jinejch místech kde je vysoká koncentrace lidí. Pokud někdo bydlí jinde tak prostě někdy nic lepšího než to O2 nesežene. Já mam štěstí že tady u nás je celkem rychlá WiFina, jede mi to kolem těch 20 ­- 24 Mb­/s což je celkem slušný oproti O2. Ale znam lidi co kvůli starejm rozvodům maj rychlost pod 1 Mb­/s a nemaj možnost jinýho připojení, snad jedině přes LTE což je ale finančně nesmysl a navíc je tam FUP. Takže jako rychlej internet fakt neni něco co by bylo v naší republice moc rozšířený. Taky když třeba chci uploadovat video na youtube tak to dělam v Praze když jsem třeba na návštěvě u mámy, prostě si to tam vezmu na flešce a upnu to tam za pár minut, místo toho abych se s tim tady mordoval hodiny tak si radši zajednu k někomu s pořádnym internetem. :­-­) I když muj upload 3 Mb­/s je furt 6x víc než u toho O2čka který má drtivá většina lidí. Upload 0,5 Mb­/s jako má O2 je prostě v dnešní době něco uplně nemožnýho, ale je to pravda.
Odpovědět0  0
pidalin (1478) | 7.5.201517:00
PS: Jak můžeš mít se steamem osobní zkušenosti když nehraješ a nejsi na něm?
Odpovědět0  0
pidalin (1478) | 7.5.201516:56
No dobře, ale ne každej je takovej magor aby měl koupenejch 537 her, bavíme se o normálních lidech. Za ňákejch 12 let co hraju jsem tolik her nenahromadil a to jsem hrál za posledních 10 let snad všechno významný co vyšlo.
Odpovědět0  0
JUWARE (489) | 8.5.201510:41
Takže torrenty. Je mi to jasný. Nicméně nepřipadám si, že bych byl nenormální, nebo magor. Nemusíme se hned shazovat ne? Hanlivé a urážlivé termíny bych laskavě vynechal.
Odpovědět0  0
pidalin (1478) | 8.5.201515:19
Co s tim zas maj společnýho torrenty? Jsem neviděl torrent od doby co je tu uloz.to. Hry už nestahuju od doby co chodim do práce, ale ani tak ne protože bych si všechny kupoval, spíš protože už hraju mnohem míň než dřív. Ale tak těch 8 ­- 10 her ročně si koupim, nechápu proč bych měl skupovat všechny hry co vyjdou kdy za
a­) na to nemam
b­) nikdy to hrát nebudu protože mě 90% z těch her nebude bavit a ani bych na to neměl čas

Pokud má někdo koupeno na steamu 500 her tak je to spíš známka ňáký závislosti, nebo jenom čistý skupování her za účelem machrování svojí knihovnou na steamu. By mě zajímlo jestli jsi z těch 500 her dohrál aspoň 20%.
Když budu počítat že z těch 500 her má každá herní čas 10 hodin, což je hodně málo, protože tam budou určitě i RPGčka, tak je to půl roku čistýho herního času. Ale pokud třeba půlka těch her jsou RPGčka tak to můžou bejt klidně 2 roky herního času. Fakt ti nevěřim že ty hry co máš na steam u hraješ. Já hry kupuju abych si je zahrál a ne abych machroval že je mam na steamu.
Odpovědět0  0
JUWARE (489) | 9.5.201512:41
Opravdu nemám potřebu něčím machrovat. Některé hry si jen zahraji chvíli a třeba se k ním už nikdy nevrátím, ale když jsem býval menší, neměl jsem žádný příjem a tak jsem hry pirátil. V té době jsem si řekl, že ty které za to stály si jednou koupím. Takže postupně kupuji ty, které jsou na Steamu a bavily mě před lety. Např. Return To Castle Wolfenstein, Duke Nukem 1,2 a 3D, Golden Axe apod. Tu a tam mám i něco nového. Hraji podle nálady a popravdě mám mnohé hry jen proto, protože jsem je koupil v balíčku kvůli jiné hře o kterou jsem stál. Jelikož celý balíček byl levnější, než kdybych si tu hru koupil samotnou, tak to byla pro mě jasná volba.
Když Ty napíšeš, že máš na Steamu, nebo kdekoliv jinde 20 her, tak to není machrování, ale když já napíšu, že jich tam mám přes 500, tak machruju? A to jako proč? Jen proto, že jich mám víc? Jen jsem konstatoval počet. Nic si tím nedokazuji. Nicméně se snažím si většinou vybírat jen kvalitní tituly. Na druhou stranu neutrácím za hry, když stojí jedna 1000 Kč, nebo víc, pokud po ní vysloveně netoužím. A to se stalo naposledy u The Elder Scrolls Oblivion.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.