reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Goldman Sachs navyšuje rating AMD a pro Intel doporučuje prodej

13.8.2018, Jan Vítek, aktualita
Goldman Sachs navyšuje rating AMD a pro Intel doporučuje prodej
V Goldman Sachs si všimli problémů společnosti Intel s 10nm procesem a v reakci na to snížili rating této firmy. Naopak pro AMD a jeho akcie už neplatí doporučení prodávat, takže ratingy těchto firem se vyměnily. 
Intel měl už dávno mít na trhu širokou nabídku 10nm produktů a namísto toho jde jen o pár mobilních procesorů s tím, že se mluví i o značném pozměnění vyvíjeného 10nm procesu, který prý již nemá moc společného s tím, co bylo plánováno. Nicméně v Goldman Sachs reagují především na neschopnost Intelu zprovoznit výrobu novým procesem, což nastane nejdříve v druhé polovině příštího roku. V reakci na to byl neutrální rating akcií Intelu snížen na úroveň "sell", čili byl doporučen spíše prodej. 
 
 
Intel sice v posledních kvartálech dokázal utržit rekordní sumy, to je bezesporu pravda, ovšem je to právě výhled do budoucnosti, který není pro tuto firmu příznivý. Analytik Toshiya Hari z Goldman Sachs mluví právě o tom, že problémy s 10nm procesem budou mít závažné dopady na konkurenceschopnost firmy, a to napříč širokou škálou produktů a věří, že problémy s výrobou mohou být hlubší, než by si veřejnost mohla myslet, a to především tváří v tvář s roustoucím potenciálem firmy TSMC.
 
 
reakce akcií Intelu 
 
Jejích služeb ostatně využívá vedle řady jiných firem i AMD, které jí svěřilo výrobu některých 7nm produktů (další bude vyrábět tradiční partner GlobalFoundries). Goldman Sachs také věří, že AMD je daleko zdravější než dříve a s dobrými vyhlídkami na to, aby uchvátilo podstatný podíl na serverovém trhu. V příštím roce má daný podíl vyrůst z letošních 2,2 % na 5,1 % a o rok později už na 9,4 %, což je velice dobrý předpoklad vzhledem k tomu, jaká setrvačnost na serverovém trhu vládne. 
 
 
Goldman Sachs tak změnilo rating pro akcie AMD na neutrální a uvádí, že právě problémy Intelu umožní této firmě navyšovat svůj podíl napříč segmenty, ať už jde o mobilní počítače, desktopové počítače, pracovní stanice či rovnou servery. Není pak divu, že akcie firmy AMD mají nyní oproti letošnímu dubnu už dvojnásobnou hodnotu. 
 
Zdroj: CNBC


reklama