reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Google a T-Mobile uvádějí první telefon s operačním systémem Android

24.9.2008, Jan Vítek, aktualita
Google a T-Mobile uvádějí první telefon s operačním systémem Android
Společnosti Google a T-Mobile vstupují na trh s novým smartphonem s jednoduchým názvem G1, jenž jako vůbec první pracuje s operačním systémem Google Android. Ten bude brzy uveden v USA a některých evropských zemích jako přímá konkurence...
Společnosti Google a T-Mobile vstupují na trh s novým smartphonem s jednoduchým názvem G1, jenž jako vůbec první pracuje s operačním systémem Google Android. Ten bude brzy uveden v USA a některých evropských zemích jako přímá konkurence Apple iPhone.



T-Mobile G1 je vybaven 3,17" dotykovou obrazovkou s rozlišením 480 x 320 a QWERTY klávesnicí. Vyroben byl firmou High Tech Computer (HTC) a jeho mozkem je 528MHz procesor Qualcomm MSM7201A, jenž má k dispozici 192 MB RAM, 1 GB Flash paměti a také slot pro karty microSD. Komunikaci zajišťují mimo jiné technologie Wi-Fi, Bluetooth a uživatelé také jistě upotřebí 3,1Mpix fotoaparát. Rozměry G1 činí 115 x 55 x 16 mm a hmotnost 160 gramů. A co se týče výdrže na baterie, výrobce udává 5 hodin pro volání a 130 hodin pohotovostního režimu.


A že se jedná o telefon s OS firmy Google, nemohou zde chybět její služby - Google Search, Google Maps, Gmail, Google Calendar, Google Talk či YouTube. Kromě toho si uživatelé mohou tahat hudbu od Amazon.com, kde je na výběr přes 6 miliónů skladeb bez DRM a pak byl rozjet také Android Market pro stahování různých aplikací třetích stran.

Android ale také některé potenciálně zajímavé funkce postrádá. Aplikace byly prý odříznuty od Bluetooth modulu, s vyjímkou YouTube není podporován Flash a deaktivováno bylo Google Talk API. Potom také není možné zachytávat video, synchronizovat s počítačem a MS Exchange také není možné použít. Navíc zde musíme k připojení sluchátek využít konektor ExtUSB firmy HTC. Ale jestli se jedná o konkurenci pro iPhone, pak tyto nedostatky tomu také vesměs odpovídají.

Zdroj: X-bit labs

reklama