reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
9.2.2017, Jan Vítek, aktualita
Nyní už asi nebudou tak moc směšně působit snahy seriálových vyšetřovatelů, kteří dokáží nekonečně zoomovat a zaostřovat rozkostičkovaný obraz v nízkém rozlišení. Něco podobného zvládne Google Brain a pozoruhodně dobře.
durib (290) | 9.2.201714:52
Kostičkování probíhá přece přes algoritmus, třeba průměrování. Pokud bych ale v algoritmu použil generátor pseudonáhodných čísel, byl by i ten jejich odkostičkovávač k ničemu. Takže pokud chci skrýt totožnost, je nejlepší mu dát přes ksicht černý flek, nebo Whistlerovu matku ;­)
Jako ukázka rekonstrukce z kamerových záznamů je to ale skvělé. Stejně jako např. Fourierovou transformací dokážeme z šumu vybrat signál, tady by to mohlo ze série snímků ­(a ne jenom jednoho­) udělat dost věrnou podobiznu.
Odpovědět1  1
bedo. (9) | 11.2.201719:53
mám pocit, že tu nejde o čiste matematickú rekonštrukciu obrazu, ale o aplikáciu ­"deep learning­" technológií ­- Google proste naučí svoju AI rozoznávať tváre ľudí aj za takto sťažených podmienok
Odpovědět0  0
durib (290) | 11.2.201721:02
Ten deep learning akorát definuje mantinely ­(proporce tváře­), do kterých se musí vlézt. Jinak si ty obrázky z prstu určitě necucá :­)
Přirovnal bych to k dehashování hashe s tím, že původní věc musí být číslo od­-do. Hledám tedy hash, co se bude shodovat ­(tady spíše blížit, asi bude nějaké konvergenční kritérium­) s daným a hledám jej na konečné množině.
Odpovědět0  1
Aros (547) | 9.2.201710:47
"Nyní už asi nebudou tak moc směšně působit snahy seriálových vyšetřovatelů, kteří dokáží nekonečně zoomovat a zaostřovat rozkostičkovaný obraz v nízkém rozlišení.­"

Tak na tom se, řekl bych, nic nemění... Kde ta informace chybí, tam prostě nikdy ­"vytvořena­" jen tak nebude. A proto by ty seriály měly zůstat směšné napořád :­-­)

Trik tohoto algoritmu je v tom, že ví, že to je lidský obličej a na základě obrovské statistiky vygeneruje nový obrázek. A to tak, že tam vyloženě na patřičná místa nakreslí oči, nos, ústa atd. protože statisticky ví, jak by měly být velké podle barev v 8x8 obrázku, jakou by měly mít barvu, vzdálenost od sebe atd.

Nicméně musím uznat, že ty výsledky jsou působivé...
Odpovědět0  0
Aros (547) | 9.2.201710:56
Ještě bych dodal, že si myslím, že ten algoritmus bude kreslit hodně hezké lidi. Jinými slovy hezčí než opravdu jsou. Na ten demonstrativní obrázek si autoři samozřejmě vybrali ty lidi, kde se jim to hodně povedlo, tj. lidi, kteří byli hezcí už sami od sebe. Myslím to tak, že lidem se líbí obličeje, které v ničem ­"nerazí­", což je přesně to co vznikne například zprůměrováním mnoha obličejů. No a to musí být z principu i vlastnost tohoto algoritmu.

Nemyslím to tak, že nebude umět například zrekonstruovat bradavici na nose, nebo šilhání ­(což je samozřejmě také prvda­), ale že prostě ty vygenerované obličeje budou mít ideální proporce.
Odpovědět0  0
Jan Vítek (3360) | 9.2.201711:07
Proto píšu, že už nebudou působit ­"tak moc­" směšně.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.