reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Google Edge TPU v minipočítači pro strojové učení ve stylu Raspberry

6.3.2019, Jan Vítek, aktualita
Google Edge TPU v minipočítači pro strojové učení ve stylu Raspberry
Google si připravil nový produkt vybavený jeho jednotkami TPU, čili Tensor Processing Unit. Jde o malou desku s Edge TPU, která nám může připomenout minipočítače Raspberry Pi. K čemu se bude hodit? 
Google tak oficiálně dostal na trh svou Coral development board s Edge TPU, který představuje firemní specializovaný čip s vysokým výkonem pro umělou inteligenci. Už v průběhu minulého léta Google oznámil, že pracuje na nízkospotřebové verzi svého Cloud TPU, která bude určena především pro účely zařízení spadajících do Internetu věcí (IoT). 
 
 
K čemu to má být dobré? Hlavním slibem firmy Google je, že Edge TPU osvobodí zařízení zapojená v IoT od závislosti na cloudu, co se týče inteligentní analýzy nasbíraných dat. Konkrétně může jít o kameru, která nemusí využívat sílu cloudu, aby mohla v reálném čase identifikovat sledované objekty. Postačí jí k tomu vlastní TPU, čili vlastní výkon. 
 
Google tak nabízí jednak malou desku ve stylu Raspberry Pi, která nové TPU nabízí. Založena je na čtyřjádrovém procesoru ARM Cortex-A53, "real-time jádru" Cortex-M4F a GPU Vivante GC7000 Lite. Vše to je napojeno na Edge TPU s výkonem 4 TOPS (biliony operací za sekundu). 
 
Dále tu je 1 GB paměti LPDDR4, 8GB paměti eMMC, Wi-Fi 2×2 MIMO (802.11b/g/n/ac 2.4/5GHz bands) a Bluetooth 4.1. Podporován je Debian a framework pro strojové učení TensorFlow Lite, a to vše za 150 dolarů. 
 
 
Vedle toho tu máme také Coral USB Accelerator, který je podobný produktu Intel Neural Compute Stick. I toto zařízení má v sobě Edge TPU a může se napojit na různé další počítače, a to včetně Raspberry Pi, aby jim dodalo svůj výkon pro AI. Samotné má pouze mikrokontroler Cortex-M0 na 32 MHz, 16 kB flash a 2 kB RAM. Napojuje se pomocí USB 3.1 s propustností 5 Gb/s a také podporuje TensorFlow Lite. Cena je 75 dolarů. 
 


reklama