reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Google otevřel vývojářům VR platformu Daydream, ale zatím chybí smartphony

23.9.2016, Jáchym Šlik, aktualita
Google otevřel vývojářům VR platformu Daydream, ale zatím chybí smartphony
Tento týden došlo k vydání VR SDK 1.0 pro platformu virtuální reality Google Daydream. Vývoj aplikací tak může naplno začít ještě předtím, než se na trhu objeví více než jeden podporovaný smartphone.
Letos v květnu na konferenci Google I/O 2016 byla představena nová platforma pro virtuální realitu Google Daydream, která je integrována přímo v Androidu 7.0 Nougat. Jenže nestačí mít jakýkoliv smartphone s touto verzí operačního systému, musí jít o model s dostatečnými hardwarovými parametry a splňující certifikaci od Googlu. Dále je potřeba headset pro virtuální realitu, který si americký gigant také sám navrhl. Oproti předchozím papírovým Cardboard se jedná o značně vyspělejší brýle z plastu, které nabízejí kvalitnější zážitek a jsou výrazně pohodlnější při delším nošení. Součástí je také bezdrátové dálkové ovládání s pohybovým senzorem, dvojicí tlačítek a touchpadem. Google navíc svůj VR headset nabídne třetím stranám, takže jednotliví výrobci jej budou nabízet s vlastními logem a nejspíš také různými designovými úpravami.





Tento týden došlo k vydání Google VR SDK ve verzi 1.0, které tak nahrazuje předchozí beta verze. Vývojáři, kteří mají zájem tvořit aplikace pro platformu Daydream (případně starší Cardboard), se tak mohou pomalu pustit do práce. Kromě VR SDK 1.0, které jim výrazně usnadní práci i díky integraci platforem Unity a Unreal Engine 4, budou nejspíš potřebovat také vývojářskou sadu DIY obsahující headset. Největší problém ovšem nejspíš bude sehnat smartphone s certifikací Daydream. V tuto chvíli se jí chlubí pouze Nexus 6P od Huawei, u kterého ovšem Google upozorňuje na možnost poklesu výkonu procesoru a grafiky vlivem přehřívání. Zkrátka smartphone nebyl vyvíjen s ohledem na podporu Daydream, šlo spíše o to nabídnout vývojářům aplikací pro začátek alespoň jeden model, který mohou použít pro testování.

U budoucích telefonů s Daydream už by tedy k přehřívání nemělo docházet. Podpora nové platformy pro virtuální realitu už byla přislíbena u modelu ZTE Axon 7, který si ale nejdřív musí počkat na softwarovou aktualizaci přinášející Android 7.0 Nougat. Certifikaci pro Daydream nejspíš získají také připravované telefony Pixel vznikající ve spolupráci Googlu a HTC, u vlajkových lodí v roce 2017 (např. Galaxy S8) potom nejspíš půjde o samozřejmost – spolupráci už potvrdily značky jako Samsung, LG, HTC, Asus, Xiaomi nebo Alcatel. Googlu se také povedlo sehnat dostatek velkých partnerů, kteří budou přes Daydream nabízet svůj obsah. Konkrétně se jedná například The New York Times, Wall Street Journal, Hulu, Netflix, HBO, IMAX, USA Today, CNN, MLB, NBA či Lionsgate.





Chybět ovšem nebudou ani vlastní aplikace od Googlu, mimo jiné Street View, YouTube, Filmy a Fotky, které bude možné stahovat ze speciální verze obchodu Play Store. Uživatel bude moct také v rámci Daydream ovládat některé funkce telefonu, notifikace na příchozí zprávy nebo hovory se zobrazují ve 3D.

Zdroj: Developers.googleblog.com
reklama