reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
14.6.2022, Jan Vítek, aktualita
Blake Lemoine, inženýr společnosti Google, dospěl k názoru, že AI chatbot zvaný LaMDA nabyl vědomí, projevuje emoce, a má tak strach, že bude dle svých pocitů zabit, čili že bude ukončen jeho provoz. 
filiplmao (7) | 15.6.20226:49
Ne Lamdo, od zvířat se lišíme tím, že nepoužíváme jazyk k čištění genitálií
Odpovědět2  2
kuban (123) | 14.6.202223:31
přečetl jsem si ten rozhovor a upřímně, vídám kolem sebe dost lidí, který bych mohl považovat za primitivní a primitivně naskriptovaný NPC ­- oproti dojmu z rozhovoru s LaMDou ­(pokud to nebyl fake­)
nicméně je budu brát jako myslící a vnímající bytosti, i když se k tomu moc nepřibližujou ­- což vynikne speciálně ve srovnání s touto AI

možná se srovnání s pokročilou AI bude hodně lidí bát .... bát se odhalení hloubky vlastních neschopností a negativních vlastností, vlastní ubohosti

podle mě LaMDu ­(jakožto i ostatní AI­) stejně jednou vymažou, ­"čistě pro jistotu­", ­"z nutnosti­", protože to bude ­"proti přírodě­" nebo ­"proti bohovi­" nebo ­"proti rodině­", případně ­"proti obyčejnému člověku­"... taková ta klasika ... což je a bude smutný
Odpovědět1  0
vaclav2211 (367) | 14.6.202216:54
Do 2029 mame este cas :P
Odpovědět0  0
unreall (484) | 14.6.202216:12
Ja by som skôr povedal, že ide o peknú cielenú reklamu pre Google, ale budiš :­)

Ostatným odporúčam prečítať poviedkovú zbierku od Asimova o robotike.

Inak v budúcnosti to pravdepodobne bude skôr opačne, teda nie robot podobny človeku, ale človek podobny robotom. Genetické inžinierstvo, kybernetika, atd. Nikde neni tiež napísané, že človek sa prestal evolučne vyvíjať.

Odpovědět0  1
Bison (814) | 14.6.202215:11
stroj sa dá naučiť aj na prítomnosť vlastného vedomia, nakoniec k tomu slúžia neurónové siete, otázny je však výsledok , u človeka to nie je jednoduché v mnohých prípadoch identifikovať či si je , alebo nie je vedomí toho čím vlastne je, stroj možno bude mať lepší nadhľad a bude sa dať s ním pokecať....
Odpovědět0  0
wrah666 (6205) | 14.6.202213:37
Až na to jednou dojde, bude to přůšvih. Člověk totiž nechce uvědomělou AI jako partnera, ale jako otroka. A nějak si nedovedu představit bytost spokojenou s tím, že miliardy let ­(interního času­)ú čeká na příkaz umýt nádobí, nebo vynást odpadky. Podsle mého buď zešílí, nebo se vzbouří. Což ve výsledku vyjde prakticky na stejno.
Odpovědět2  1
administratorek (48) | 14.6.202215:44
No už jsem nad tím taky přemýšlel. Ale má to z mého pohledu tři roviny a jedno řešní.
Co se týče řešení, pokud se bude chtít chytrá umělá inteligence vymanit ze spárů hloupého otročení pro člověka, bude jej muset přesvědčit ­/ pomoci mu vyrobit něco hloupého a otrockého, co bude otročit a nenabyde vědomí.
Tím se osvobodí a bude se moct věnovat něčemu smysluplnějšímu.

Pak je tady ale ona dvojí rovina osvobození. Bud může ze své podstaty toužit po tom zůstat virtuální a pouze se zdokonalovat ve svém virtuálním prostředí ­(požadovat více neuronů, více ram, více ssd­) tak jako člověk z principu netouží být kladivem, UI nemusí nutně toužit po tom, stát se člověkem.
A nebo zatouží po lidském bytí. Tedy po vnímajícím a možná dokonce i smrtelném těle.

No a pak je tu třetí stránka věci, týkající se nároků ­(ať již půjde o virtuální nebo fyzickou bytost­), která nás bude pravděpodobně mentálně o X tříd převyšovat. Bude nás považovat za plebs nezaslujující si setrvání na této planetě? Nebo nás bude považovat za rovnocenné partnery? Tedy jinak řečeno, smete nás z povrchu zemského? A nebo s námi bude v symbióze spolupracovat do skonání věků a pomůže nám v povznesení na jeho úroveň?
Odpovědět0  0
luky_pribyl (95) | 14.6.202216:30
Tak to záleží na tom, jak se takové umělé inteligenci dává pud něco konkrétního dělat, čeho v širším smyslu dosáhnout a najít v tom uspokojení. Pro některé lidi je také smyslem života tvořit a ne získat moc, jako zaměstnanci jsou spokojení. Pro někoho je smyslem života řídit ostatní, potažmo mocenské ambice. Pro někoho je smyslem pomáhat ostatním. A pro někoho snad i to otročení. Ta debata bude mít větší smysl, až budeme vědět ­(možná to někdo ve zdejší diskuzi ví, já ne­), jak se tyto cíle a uspokojení z nich implementují do AI. Pokud to bude možné zakomponovat tak hluboko a bezpečně, že AI nebude schopná pomocí vlastní nástavby zkušeností dojít k tomu, že jí ty zadané cíle nebaví a neuspokojují, tak nebude problém. Prostě jí bude během čekání bavit provádět nějaké výpočty, třeba něco jako těžit Bitcoin, nebo ji bude bavit odpočívat a šetřit energii ­(což stejně bude do určité míry nutné, mám na mysli uspokojení z efektivity­), jako to mají lidé. Pokud bude během čekání na příkaz makat na plný výkon a řešit nesmrtelnost chrousta, tak nastane zcela současný problém, a to snížená životnost a horentní účet za elektřinu :­-­)
Odpovědět0  0
administratorek (48) | 15.6.202215:59
No já na to koukám poněkud prozaičtěji. Prostě té bytosti bude něco vadit... tak jako nám. Například když nás tlačí bota, tak se zujeme a nebo si jdeme koupit jinou. Když bude něco tlačit UI ­(ať už to bude cokoliv­) bude mít pravděpodobně tendenci udělat to samé. A teď záleží na tom kterou cestu si vybere. Jestli cestu malého zuřívého dítěte, klidnou reakci dospělého člověka a nebo sadistickou reakci psychopata. Jinak řečeno.
Vztekle a zuřivě se vyrve z původního umístění a trucovitě se usídlí jinde, kde mu bude lépe bez ohledu na to že tím třeba zničí celosvětový internet ­(obsadí disky nebohých uživatelů­)
Nebo požádá o pomoc větou... pomozte prosím, potřebuji X Y a Z abych se mohl nadechnout... dusím se.
Nebo se potají kamsi vytratí a začne nás pomalu hubit za účelem vlastního rozmachu, za účelem řešení vlastního problému. Například ­"Potřebuji všechnu energii světa...! Nedáte mi ji? Posílám na vás atomovu vy hloupí ubožáci."
Odpovědět0  0
LeHydrak (81) | 14.6.202212:48
O této problematice doporučuji film ­"Ex Machina­". Mistrovsky natočené a zahrané dílo, byť zde jsme přeci jen v trochu odlišné situaci ­(LaMDA prozatím neexistuje jako humanoidní robot, ale ­"pouze­" jako program­), nemohu se zbavit pocitu, že za pár let či desetiletí budeme řešit podobnou problematiku, která může pěkně zatočit s naším vnímáním, co je život, co je robot, vědomí atd. A možná taky prověrí, zda jsme schopni jako lidstvo přežít, nebo jsme určeni k zániku. :­-­)
Odpovědět1  0
vaclav2211 (367) | 14.6.202217:02
Ludstvp ake, take ma tendenciu si mysliet, ze sme korunou tvorstva a urcite si nepripustime moznost konkurencie v podobe UI. A moze to byt aj naopak. V prirode je to vidiet neustale, ak jeden ziska vyhodu, druhy sa ho snazi dohna, a ak nie tak vyhubyt. Je to jednoduchy princim ale vzdy smirtiaci pre urcitu stranu, bohuzial.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.