reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Google učí svá autonomní auta ohleduplně troubit

7.6.2016, Kateřina Hoferková, aktualita
Google učí svá autonomní auta ohleduplně troubit
Google na svých autonomních vozech nepřestává pracovat a snaží se je vylepšovat, co to jen jde. Ve své měsíční zprávě o autonomních autech společnost reportuje o tom, jak auta učí troubit s ohledem na okolí.
Vypadá to, že v budoucnu nebudou řidiči vůbec potřeba, protože spousta velkých společností v současné době vyvíjí svá autonomní auta, která zvládnou řídit sama. A i když se tato autonomní auta snaží jezdit, co nejbezpečněji to jde, může se stát i nehoda. Velký poprask vznikl kolem kolize s autobusem, kterou způsobilo autonomní SUV od Googlu, a to i přesto, že si autonomní auta Googlu vedou jinak velmi dobře. A právě společnost Google ve své měsíční zprávě zveřejnila text o svých autonomních autech, který se nazývá Pryč s tyranským troubením.

Je známo, že řidiči si obyčejně s troubením příliš hlavu nedělají a troubí, i když nemají nebo i když vyloženě nemusí. Google však slibuje, že jeho autonomní auta budou k okolí šetrná a budou troubit jenom tehdy, kdy to bude skutečně potřeba kvůli bezpečnosti. Inženýři, kteří na tomto systému pracují, prohlašují, že se neustále snaží vylepšit své "troubicí algoritmy", aby autonomní auta byla skutečně zdvořilá a zbytečně svým troubením nemátla ostatní řidiče.





Nyní už autonomní auta od Googlu nepoužijí svůj klakson zbytečně, ale jen v případě, že to jejich software, který vnímá okolí kolem auta, posoudí za správné. To může nastat v případě, že systém zaznamená potenciální hrozbu, která by se mohla uskutečnit, kdyby nezatroubil. Autonomní auto například zatroubí, když protijedoucí řidič vybočí ze svého pruhu nebo pokud někdo vyjíždí z nepřehledné ulice a mohl by vjet autu do cesty.

Při testování se inženýři snažili autonomní auta naučit, aby dokázala správně rozpoznávat situaci, kdy troubit není třeba, a vážnou situaci. Uvnitř aut seděli testovací řidiči, kteří určovali, zdali troubení bylo v daném okamžiku vhodné, či nikoliv. Tato zpětná vazba pomohla celý systém následně vylepšit.

Inženýři od Googlu dokonce vyvinuli pro autonomní auta i různé typy troubení podle situace. Například dvě krátké a tiché zatroubení používá autonomní auto od Googlu, když k němu couvá jiný řidič. Tím je řidič ohleduplně upozorněn, že za ním něco stojí. Při urgentních situacích ale přichází na řadu delší a hlasité zatroubení.

Tým vývojářů od Googlu věří, že v budoucnu se jim také podaří nechat svá autonomní auta předpovídat, jak se ostatní řidiči při troubení v různých situacích zachovají. To by mohlo bezpečnost na silnicích zvýšit ještě o mnoho víc.

Zdroj: IFLScience
reklama