reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Google v potížích v Dánsku kvůli soukromí studentů na Chromeboocích

9.2.2024, Milan Šurkala, aktualita
Google v potížích v Dánsku kvůli soukromí studentů na Chromeboocích
Ochrana osobních dat je v Evropě velkým tématem a nyní má Google problém s dánským regulátorem Datatilsysnet. Tomu se nelíbí neoprávněné sdílení dat studentů přes Chromebooky a služby Googlu.
Dánský regulátor Datatilsysnet po 4,5 letech rozhodl ve věci sporu Jespera Graugaarda proti Googlu, kterému se nelíbilo nakládání s osobními daty studentů. Ten tvrdí, že Google přes populární Chromebooky a na ně navázané služby (Google Workspace) získává data studentů, aniž by k tomu měl jejich souhlas, a tato data pak dále monetizuje. Regulátor mu nyní dal za pravdu, že toto porušuje jak evropská nařízení (GDPR), tak i místní zákony. Toto musí skončit.
 
Datatilsysnet tak nyní 53 obcím nařídil, že do 1. března mají říci, jak hodlají zajistit to, aby se Google k těmto datům ve školách nedostal, a od 1. srpna 2024 pak tyto strategie i nasadily. Ideální řešení problému je nejasné. Může jít o krok ze strany Googlu, který se podvolí a nabídne možnost zabránění sdílení těchto dat (konkrétně jde o data pro vylepšování Google Workspace, prohlížeče Chrome a jiných na základě dat studentů). Také může jít o nějaké řešení nasazené na notebooky, které tomuto zabrání, přechod na aplikace jiných společnosti, počítače s jiným operačním systémem, v nejhorším případě tu visí i otazník nad možností banu Chromebooků.
 
Ani regulátor ale z celé kauzy nevyšel moc dobře. Snáší se na něj kritika, že rozhodnutí ve věci mu zabralo 4,5 roku, po kterou byla data "vesele" sdílená se servery Googlu. Také se nelíbí, že pro Google nebyly stanoveny žádné postihy, pokuty a podobně.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama