reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Google zavádí do škol výlety ve virtuální realitě

28.6.2016, Libor Pánek, aktualita
Google zavádí do škol výlety ve virtuální realitě
Školství je oblast, kde podle Googlu nejsou nové technologie zapojeny v dostatečné míře. Hodlá prosadit expedice ve virtuální realitě nebo propojit všechny notebooky žáků s projektorem ve třídě.
V loňském roce Google spustil testování nového projektu, ve kterém mohli učitelé s žáky "cestovat" na nejrůznější místa světa díky virtuální realitě. Díky CardBoard je toto cestování velmi dostupné a není potřeba dokupovat další vybavení.

Vše, co na to stačí, jsou telefony žáků, Google CardBoard a jeden tablet pro učitele, který ovládá, co se bude dít. V loňském roce toto fungovalo jako pilotní ověřovací program, ale nyní chce virtuální výlety Google uvolnit pro použití ve školách. Zadarmo.

Momentálně je k dispozici asi 200 destinací, kde se mohou žáci vydat, mezi nimi se nachází například Velký bariérový útes v Austrálii nebo planeta Mars. Googlu stačí mít jen obrazové podklady daného místa a sloučit je do 3D obrazu.

Učitel může ve virtuální realitě ukazovat, na co si mají žáci dávat pozor a přitom stále mluvit. Navíc do budoucna nebude pro CardBoard podporovat jen zařízení s OS Android, ale i iOS od Applu. Také se dá očekávat, že další destinace budou přibývat.

Další novinkou je propojení chromebooků v jedné třídě. Například v USA jsou chromebooky ve školních lavicích podle Googlu velmi rozšířeny, za což může především nízká cena. To v České republice moc neplatí, ceny jen trošku nižší než u dospělých notebooků a navíc na trhu není velké množství různých přístrojů.
 


Google proto přišel s řešením, kdy se bude moci ve třídě přenášet obraz z monitorů jednotlivých notebooků do řídícího počítače, který bude propojený s projektorem a který bude řídit, co se má promítat.

To se může navíc uskutečnit bez velkých finančních investic, Google říká, že si školy vystačí s již fungující infrastrukturou. Postačí WiFi síť, která umožňuje dostatečný datový přenos audia a videa. Navíc to nebude fungovat pouze na chromeboocích, ale i na noteboocích s operačním systémem od Microsoftu i Applu.

Dále Google vylepšuje i aplikaci "Formuláře", která umožní žákům odpovídat na otázky a učitelům na tyto odpovědi hned reagovat. Samozřejmě se tyto formuláře mohou opravovat automaticky a mohou se rychle měnit.

Zdroj: The Verge

reklama