reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Hackeři nakradli tiskové zprávy za 100 mil. USD

25.8.2018, Milan Šurkala, aktualita
Hackeři nakradli tiskové zprávy za 100 mil. USD
Velmi oblíbeným cílem hackerů jsou dnes sice kryptoměny, nicméně ukazuje se, že tu jsou i jiné dosti zajímavé netradiční cíle. Na Ukrajině např. kradou tiskové zprávy, které pak prodávají na černém trhu.
Hackeři se snaží napadnou systémy nejrůznějších firem, obvykle za účelem zisku. Nejinak tomu bylo i v případě ukrajinské hackerské skupiny, která vznikala od roku 2012 v Kyjevě. Zatímco dnes jde většina hackerů po kryptoměnách, ty tehdy byly ještě v plenkách a útočníci si našli jiné cíle. Nešlo dokonce ani o bankovní sektor, ale o prosté tiskové zprávy nejrůznějších společností. O jejich správu se mohou starat specializované weby jako např. Business Wire, PR Newswire nebo Marketwired. Sem se s předstihem nahrají a jak uplyne stanovené embargo, vyšlou se do světa.
 
Hack
 
www.elbpresse.de [CC BY-SA 4.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)], přes Wikimedia Commons
 
Na první pohled by se zde možná ani nejevil žádný finanční zisk, to by byl ale velký omyl. Tyto informace jsou velmi ceněné akcionáři, kteří by rádi věděli, co se přesně chystá, aby mohli s předstihem reagovat na informace, které teprve budou zveřejněny. Velmi lákavé jsou zejména zprávy o hospodaření firem nebo jejich slučování.
 
Skupina hackerů tak pomocí různých běžných metod jako jsou SQL injection, phishing nebo ziskem přihlašovacích údajů jinými způsoby dostala přístupy do výše zmíněných webů a na nich uložené tiskové zprávy pak nabízela akcionářům. Ti si sestavili seznam žádaných tiskových zpráv, které pak hackeři ukradli a uploadovali na zahraniční servery. Za to si účtovali 40 % ze zisku. Ve výsledku si tak během let přišli na 100 milionů dolarů.
 
Nyní už akcionáři nepotřebují nikoho uvnitř společností, stačí jim pár šikovných hackerů a ani není třeba hackovat samotnou společnost, ale jiné stránky, se kterými tyto společnosti spolupracují. Např. už v březnu 2012 server PR Newswire našel na svých stránkách malware vedoucí k této skupině. Ten pochopitelně odstranili, nicméně pouhé dva měsíce poté už měli opětovný přístup. Nyní má tato skupina údajně pracovat pro ukrajinské zpravodajské služby.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama