reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Hackeři se vydávají za Gatese, na hacknutých YouTube účtech propaguji kryptoměny

31.3.2020, Milan Šurkala, aktualita
Hackeři se vydávají za Gatese, na hacknutých YouTube účtech propaguji kryptoměny
Nejen jménem Elona Muska se hackeři snaží propagovat scamy ve spojitosti s kryptoměnami. Nyní se terčem stal Bill Gates, za něhož se vydávají hackeři, kteří napadli několik desítek účtů na YouTube.
Kryptoměny prozatím moc nenahradily běžné měny, spíše se jen staly prostředkem pro snazší finanční kriminalitu. Velmi populární jsou nejrůznější scamy, kde se útočníci snaží jménem slavných osobností lákat na odměny v podobě kryptoměn. Hodně to takto na Twitteru schytával Elon Musk, neboť zde byla spousta účtů se stejným avatarem a podobným jménem, které lákaly na akční nabídky s rozdáváním kryptoměny. Obvykle jde o to, že útočníci chtějí zaslat malý obnos kryptoměny a slibují, že obratem zpět pošlou dvojnásobek. Nyní se podobná kampaň rozjela i na YouTube.
 
Falešné video s Billem Gatesem
 
Místo Elona Muska se nyní soustředí na Billa Gatese. Napadli zhruba 30 účtů na YouTube s vysokým počtem sledujících a přejmenovali je na nejrůznější jména spojena s Microsoftem (Microsoft Europe, Microsoft US, Microsoft News,...). Skutečné účty Microsoftu ale nebyly napadeny, šlo jen o účty různých youtuberů, které byly přejmenovány, aby se tvářily jako od Microsoftu. Nahráli zde videa s fotkou Billa Gatese, přidali některá jeho vystoupení a zobrazili "akční" nabídku, kdy slibují rozdat dohromady 5000 BTC (cca 800 milionů Kč). Stačí jen zaslat mezi 0,1 až 20 BTC a člověk by měl obdržet zpět dvojnásobek, tedy 0,2 až 40 BTC.
 
Je jasné, že video není pravé, útočníci se za Gatese jen vydávají a ten takto žádnou akci nepropaguje. Útočníci nepřekvapivě po získání kryptoměny od obětí zpět nic nepošlou. Některé z peněženek už obdržely kryptoměny v hodnotách tisíců USD.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama